Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategie CŽU ČR a její implementace
Advertisements

ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
ECVET v Programu celoživotního učení
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV KOORDINAČNÍ CENTRUM PRO ECVET SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ EVROPSKÝCH INICIATIV
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Svaz průmyslu a dopravy České republiky. Aktuální bariéry sociálního partnerství škol a zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský ředitel sekce RLZ a regionálních.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Evropská dimenze OV a její odraz v činnosti NÚOV
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Implementace EQAVET v ČR
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
NSK – vazby na evropské procesy
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Podpora procesů uznávání
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn, 6. –

Hlavní oblasti činnosti Kurikulum - cíle a obsah odborného vzdělávání Další vzdělávání pedagogických pracovníků Kvalifikace – vedení a rozvoj Národní soustavy kvalifikací Sociální partnerství Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení Koncepce dalšího vzdělávání Celoživotní kariérové poradenství Analýzy trhu práce Mezinárodní spolupráce, aktivity vyplývající z členství v EU Jiné aktivity ( STU, bulletin Odborné vzdělávání, zpravodaj Odborné vzdělávání v zahraničí)

Kurikulum – cíle a obsah odborného vzdělávání Tvorba RVP, transformace soustavy oborů - ( H (215) 82, E (104) 36, J (20) 5, M, L/0 (391) 110, L/5 (93) 33) Vývoj kurikula – činnosti a postupy pro monitorování RVP – zadání pro výzkumná šetření (MŠMT, OPŘO, oborové skupiny) Modernizace vzdělávání – CEFIF, finanční gramotnost, EVVO a VUR Podpora vzdělávání a profesního uplatnění žáků s SPV; péče o nadané žáky – spolupráce s IPPP  Úkoly v kmenové činnosti  IPn projekty: Kurikulum S, Metodika II

Kvalita odborného vzdělávání Podpora zajišťování kvality odborného vzdělávání  úkoly kmenové činnosti: reflexe evropského vývoje, Doporučení Rady EU k implementaci Evropského rámce pro zajišťování kvality (EQARF)  IPn projekty: NZZ, Cesta ke kvalitě, Kurikulum S (standardizace profilové části MZ)

Další vzdělávání pedagogických pracovníků DV PP v rámci počátečního odborného vzdělávání – průzkum potřeb a projektování ŠVP ve vazbě na RVP a NSK, didaktické aspekty realizace výuky DV PP v souvislosti s realizací dalšího odborného vzdělávání na školách – průzkumy potřeb, projektování programů DV, realizace DV, celoživotní kariérové poradenství DV PP v souvislosti s realizací zájmového popř. občanského vzdělávání na školách - průzkumy potřeb, projektování programů DV, realizace DV DV PP v souvislosti s realizací uznávání výsledků předchozího učení – metodické sjednocování postupů,poradenské a podpůrné aktivity  úkoly kmenové činnosti:  IPn projekty: Kurikulum S, Metodika II, UNIV 2, Koncept

Kvalifikace – vedení a rozvoj NSK vedení NSK – úkol ze zákona č. 179/2006; implementace strategie celoživotního učení; aktivity s mezinárodním kontextem reagují na potřeby reakce české kvalifikační soustavy na předpokládané zavádění ECVET IPn projekty:NSK2 – Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací Koncept – návrh systémových mechanismů pro oblast DV UNIV 2 – proměna škol v centra celoživotního učení

Sociální partnerství Podpora partnerství škol a zaměstnavatelů  Řízení a koordinace činnosti oborových skupin koncepční skupina odborné skupiny, Národní síť pro podporu zajišťování kvality odborného vzdělávání, poradní skupina - součást Koordinačního centra EQF oborové skupiny pracovní skupiny Metodická a informační podpora sektorovým radám – IPn NSK2 Mezinárodní spolupráce – EQF, ECVET, EQARF

Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení proces uznávání výsledků předchozího učení – identifikuje, dokumentuje, hodnotí a uznává kompetence jednotlivce  úkoly v kmenové činnosti  IPn: NSK2 (standardy – kvalita a validita celého procesu) UNIV 2 (centra CŽU – proces uznávání) Koncept (stimulace poptávky jednotlivců i podniků po DV, uznávání výsledků DV ve vazbě na NSK a UNIV,…)

…další činnosti Koncepce dalšího vzdělávání – systémové prostředí pro oblast DV (Implementace strategie celoživotního učení Celoživotní kariérové poradenství – integrovaný systém kariérového poradenství, (propojuje informace o školách a oborech vzdělánís poznatky o uplatnění absolventů na trhu práce a o potřebách zaměstnavatelů), Centrum kariérového poradenství (IPn VIP Kariéra II ) Analýzy trhu práce – vývoj ekonomiky, technologií, a kvalifikačních požadavků profesí, analýzy vývoje zaměstnanosti a nezaměstnanosti, stav a vývoj nabídky pracovních příležitostí, vývoj počtu žáků škol podle oborové struktury a vzdělanostní úrovně, přechod absolventů na trh práce a do terciáru, postavení absolventů škol na trhu práce, analýzy stavu a vývoje nezaměstnanosti a absolventů škol, analýzy příčin předčasných odchodů ze vzdělávání

…další činnosti Mezinárodní spolupráce, aktivity vyplývající z členství ČR v EU – RefeNet, TTnet, aktivity OECD  Koordinační centrum EQF  Národní síť pro podporu rozvoje OV  Národní centrum Europass  Implementace ECVET (společné LdV projekty)  Implementace EQARF Aktivity související s členstvím ČR v EU  Kontakty se zahraničními institucemi  Informace o zapojení do mezinárodních projektů  Podíl na činnosti centrálních evropských výborů a organizací (Cedefop, ETF, DG VET)

Pro koho a s kým spolupracujeme MŠMT, další OPŘO, ČŠI, další ministerstva, kraje, zaměstnavatelé (svazy, HK, asociace, cechy,…), školy, veřejnost, zahraniční partneři

Děkuji za pozornost. Jitka Pohanková