SLAVNOSTNÍ HOSTINY Postup podávání pokrmů a nápojů dle menu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
APERITIV STUDENÝ PŘEDKRM PIVOPOLÉVKA BÍLÉ VÍNOTEPLÝ PŘEDKRM ČERVENÉ VÍNOHLAVNÍ CHOD MOUČNÍK KÁVA DIGESTIV
PŘED PŘÍCHODEM HOSTA NALIJEME APERITIV DO PRVNÍ SKLENIČKY.
POTÉ PŘELOŽÍME Z LEVÉ STRANY NA PŘEDEM ZALOŽENÝ DEZERTNÍ TALÍŘ STUDENÝ PŘEDKRM.
PO KONZUMACI PROVEDME DEBARAS PUŽITÉHO INVENTÁŘE I SKLENIČKY NA APERITIV.
ZALOŽÍME SI POLÉVKOVÝ TALÍŘ A PIVNÍ POHÁREK.
POLÉVKU PŘELÉVÁME Z LEVÉ STRANY DO POLÉVKOVÉHO TALÍŘE A NALIJEME DO POHÁRKU PIVO.
PO KONZUMACI PROVEDEME DEBARAS A ZALOŽÍME SI DEZERTNÍ TALÍŘ NA PODÁVÁNÍ TEPLÉHO POKRMU.
TEPLÝ PŘEDKRM PŘEKLÁDÁME Z LEVÉ STRANY NA DOLOŽENÝ TALÍŘ A ZÁROVEŇ DOLIJEME VÍNO DO DRUHÉ SKLENIČKY.
PO KONZUMACI DEBARASUJEME A ZALOŽÍME MASOVÝ TALÍŘ.
HLAVNÍ CHOD PŘEKLÁDÁME Z LEVÉ STRANY.
POTÉ PROVEDEME DEBARAS A ZALOŽÍME SI MOUČNÍKOVÝ TALÍŘ.
POTÉ PROVEDEME DEBARAS A PŘINESEME MOUČNÍK, KTERÝ PŘEKLÁDÁME Z LEVÉ STRANY.
PŘED PODÁVÁNÍM KÁVY ZDEBARASUJEME MOUČNÍKOVÝ TALÍŘ ZÁROVEŇ S KLUBOVÝM A PŘINÁŠÍME KÁVU, MŮŽEME ROVNĚŽ DOLOŽIT SKLENIČKU NA DIGESTIV.
PO ODCHODU HOSTA PROVEDEME ZBÝVAJÍCÍ DEBARAS.
Použitý zdroj: vlastní výroba v grafickém editoru, Bc. Tomáš Kratina.
Opakovací test k tématu: Slavnostní hostiny – zakládání inventáře na slavnostní tabuli. Na vypracování zadaných otázek máte 45 minut. 1) Sestavte slavnostní menu dle vašeho uvážení k určité slavnostní příležitosti. 2)Nakreslete založení inventáře před příchodem hosta. 3)Popište postup podávání jednotlivých chodů dle vašeho menu.