STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE 1946-1953. POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STUDENÁ VÁLKA.
Advertisements

Studená válka 1. fáze uč
Rozdělená Evropa.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
ZÁVĚR 2.SVĚTOVÉ VÁLKY. V roce 1943 již bylo zřejmé, že spojenci dříve nebo později válku vyhrají Vojska bojující za Hitlera a jeho spojence postupně ztrácela.
VY_32_INOVACE_15_23 _Vznik „železné opony“ Šablona 32.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Zeměpis, průmysl Ročník: 9.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 2. fáze studené války období zatlačování komunismu ( )
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA:Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:Mgr. Iveta šlahařová TÉMATICKÁ OBLAST:Moderní doba PŘEDMĚT:DROČNÍK: 9. NÁZEV MATERIÁLU:II. světová.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Pokus o sjednocení Německa. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Pokus o.
Digitální učební materiál:
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA:. Základní škola a Mateřská škola Nemilany VYUČUJÍCÍ:. Mgr
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
Upevnění sovětského bloku
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
1950_1954 ROK PO ROCE Poválečnými dějinami rok za rokem.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Třicetiletá válka
Moderní dějiny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Válka v Koreji.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_DĚJEPIS
STUDENÁ VÁLKA 1.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
VY_32_INOVACE_
Severní Korea    .
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
NATO.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_11_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
OSVOBOZENÍ ČSR Autor: Lenka Mulačová
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Studená válka – 2. fáze uč. 101 – 102 PS 35.
STUDENÁ VÁLKA 1.
STUDENÁ VÁLKA M. Kryška.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DĚJINY PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE
válka se Sovětským svazem NAPADENÍ SSSR válka se Sovětským svazem průběh bojů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
POČÁTEK 2. SvětovÉ válkY VY_32_INOVACE_53_POČÁTEK 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
První berlínská krize
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
VÁLKA V TICHOMOŘÍ.
VY_32_INOVACE_4/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Velmoci a studená válka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_32_INOVACE_01B_Velká hospodářská krize – příčiny, důsledky
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Světová hospodářská krize (1929 – 1933) a její důsledky
Transkript prezentace:

STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE

POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA DVĚ SFÉRY VLIVU – ŽELEZNÁ OPONA TRUMANOVA DOKTRÍNA,,SPOJENÉ STÁTY MUSÍ PODPOROVAT SVOBODNÉ NÁRODY, KTERÉ VZDORUJÍ POKUSŮM O PODROBENÍ OZBROJENÝMI MENŠINAMI NEBO VNĚJŠÍMI TLAKY‘‘ SVĚT ROZDĚLEN NA DVA TÁBORY – ZÁPADNÍ BLOK ( DEMOKRATICKÝ ) VÝCHODNÍ BLOK ( SOVĚTSKÝ, KOMUNISTICKÝ )

MARSHALLŮV PLÁN HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY EVROPSKÉ STÁTY PO VÁLCE VYČERPANÉ SOVĚTSKÝ SVAZ – ŠPATNÁ EKONOMIKA USA – HROZILA KRIZE Z NADVÝROBY 1948 – GEORGE MARSHALL – PLÁN NA OŽIVENÍ EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSTVÍ BEZPLATNÁ DODÁVKA SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ, ZEMĚDĚLSKÉ A POTRAVINOVÉ PŘEBYTKY, POTŘEBNÉ SUROVINY ALE I STROJE POUZE NA ČTYŘI ROKY

PLÁN PŮVODNĚ NABÍDNUT VŠEM STÁTŮM POD PODMÍNKOU ÚZKÉ SPOLUPRÁCE A VÝMĚNY INFORMACÍ MEZI ÚČASTNICKÝMI ZEMĚMI SOVĚTSKÝ SVAZ ÚČAST NA PLÁNU ODMÍTL A K ODMÍTNUTÍ PŘINUTIL I STÁTY A ÚZEMÍ, KTERÉ UŽ SPADALY DO JEHO SFÉRY VLIVU PLÁN POTVRDIL ROZDĚLENÍ EVROPY NA DVĚ SFÉRY STÁTY POD VLIVEM SSSR EKONOMICKY ZAOSTÁVALY ZA ZÁPADEM

VZNIK SEVEROATLANTICKÉ ALIANCE HL. ÚKOL SJEDNOCOVAT STÁTY ZÁPADNÍ EVROPY 1949 VZNIK ORGANIZACE SEVEROATLANTICKÉ SMLOUVY NATO ZAKLÁDÁNA ZÁPADOEVROPSKÝMI STÁTY A USA ČLENSKÉ STÁTY SE ZAVAZUJÍ K

PRVNÍ BERLÍNSKÁ KRIZE A ROZDĚLENÍ NĚMECKA NA DVA STÁTY NĚMECKO – ČTYŘI OKUPAČNÍ ZÓNY USA A VB – SE SHODOVALY V ŘEŠENÍ – OBNOVENÍ NĚMECKA JAKO DEMOKRATICKÉHO STÁT SOVĚTSKÝ SVAZ – NIC NENAMÍTÁ, O HOSPODÁŘSKOU OBNOVU ALE MOC NESTOJÍ FRANCIE – SE CÍTÍ OHROŽENÁ, NECHCE OBNOVU, KLADE SI UZEMNÍ NÁROKY USA A VB – SPOJILY SVOJE ZÓNY, POZDĚJI ZÍSKALI I FRANCII TYTO TŘI ZÓNY ZAPOJENY DO MARSHALLOVA PLÁNU

1948 MĚNOVÁ REFORMA VRCHOLÍ PŘÍPRAVY VZNIKU ZÁPADONĚMECKÉHO STÁTU STALIN NA TOTO REAGUJE BLOKÁDOU BERLÍNA PRVNÍ BERLÍNSKÁ KRIZE ODŘÍZNUTÍ MĚSTA OD ZÁSOBOVÁNÍ, OBKLÍČENÍ BRITSKÝCH, AMERICKÝCH A FRANCOUZSKÝCH POSÁDEK BERLÍN ZÁSOBOVÁN LETECKÝM MOSTEM PO 14 MĚSÍCŮ 1949 ZÁŘÍ – VYHLÁŠENA SPOLKOVÁ REPUBLIKA NĚMECKO (SRN – ZÁPADNÍ NĚMECKO) 1949 ŘÍJEN – VYHLÁŠENA NĚMECKÁ DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA (NDR – VÝCHODNÍ NĚMECKO)

HROZBA 3. SV. V. – VÁLKA V KOREJI 5 LET PO KONCI 2. SV. V. DVĚ SUPERVELMOCI A KAŽDÁ Z NICH MÁ K DISPOZICI ATOMOVOU BOMBU VÝCHODNÍ ASIE – KOREJA – DO KONCE 2 SV. V. OKUPOVÁNA JAPONSKEM 1945 OSVOBOZENA SOVĚTSKÝM SVAZEM A USA 1948 VYHLÁŠENA KOREJSKÁ LIDOVÁ DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA (KLDR) V JIŽNÍ KOREJI VZNIKLA KOREJSKÁ REPUBLIKA 1950 ÚTOČÍ SEVEROKOREJSKÁ ARMÁDA NA JIŽNÍ KOREU – SE STALINOVÝM SOUHLASEM

KOREJSKÁ LIDOVÁ DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA (KLDR) – MĚLA PODPORU SOVĚTSKÉHO SVAZU, ČÍNY NA STRANU NAPADENÉ KOREJSKÉ REPUBLIKY SE POSTAVILA – OSN STALIN UVAŽUJE O ÚTOKU NA ZÁPADNÍ EVROPU, A STÁTY VÝCHODNÍHO BLOKU ZAČALI NA JEHO POKYN MOBILIZOVAT HROZBA VYPUKNUTÍ 3 SV. V. KE STŘETU NEDOCHÁZÍ, PŘÍMĚŘÍ VYJEDNÁNO AŽ PO STALINOVĚ SMRTI V ROCE 1953 VÝSLEDEK PŘÍMĚŘÍ KOREA ROZDĚLENA NA DVA STÁTY

DĚKUJEME ZA POZORNOST! ZDROJE – INFORMACE – UČEBNICE DĚJEPISU ČÍSLO 9 PRO ZÁKLADNÍ ŠKOLY NEJNOVĚJŠÍ DĚJINY – 9. ROČNÍK OBRÁZKY – GOOGLE VYTVOŘILY – SIMONA KLABOCHOVÁ, ELIŠKA SCHMIEDOVÁ, PAVLÍNA SCHMIEDOVÁ, SIMONA SCHINDLEROVÁ, ZDEŇKA TICHÁ, KATEŘINA PRÁŠKOVÁ