F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jednotky délky. Délková měřidla
Advertisements

Postup měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
MĚŘENÍ DÉLKY.
MĚŘENÍ DÉLKY PLOCHY OBJEMU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
Měření objemu 6. ročník.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Měření délky.
Anotace Prezentace zabývající převáděním jednotek délky. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci převedou jednotky délky. Speciální vzdělávací.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Měření délky a hmotnosti
DÉLKA délka se používá k udání rozměrů těles (délka, šířka, výška, hloubka) nebo vzdálenost mezi dvěma body v prostoru. d = 1m Značka: d Jednotka: m (metr)
Autoři:Iveta Rejnušová a Karolína Moravcová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
MĚŘENÍ DÉLKY - OPAKOVÁNÍ
Převody jednotek délky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Měření fyzikálních veličin
Linda Jelínková Gabriela Štěrbová
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Měříme délku s různou přesností
Matematika Objemy těles.
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_162
Jednotky objemu 1 Základní jednotky.
Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova VY_52_INOVACE_145_dráha-seznámení s fyz. veličinou Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše,
Rozměry těles, délka.
Tato prezentace byla vytvořena
Měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Převody jednotek Jednotky délky.
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_43_DÉLKA TEMA: FYZIKA ČÍSLO.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-001 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Objemové jednotky a jejich převody
VY_32_INOVACE_16 16 MĚŘENÍ DÉLKY autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Rozměry těles, délka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Jak postupovat při převádění jednotek délky.
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Pár užitečných rad, jak postupovat při převádění jednotek objemu.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
Autor: Andrea Kolářová
Převody délkových jednotek
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
VY_32_INOVACE_Sib_II_0 Jednotky délky
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07Délka,hmotnost-test
MĚŘENÍ DÉLKY.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Zopakujeme si jednotky délky, které už znáš.
OBJEM objem je fyzikální veličina určující část prostoru, kterou zabírá těleso Značka objemu: V.
Převody jednotek délky
Převody jednotek délky
Měření délky.
Přesnost a chyby měření
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Transkript prezentace:

F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík

P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné a subjektivní. Posuďte sami: Která úsečka je delší? Nyní si úsečky přeměříme pravítkem. Jsou stejně dlouhé.

H ISTORICKÁ MĚŘIDLA Pro větší přesnost se začala používat měřidla jako píďnebo loket Každý člověk má však tyto rozměry těla jiné. Proto byly na tržištích “oficiální lokty“(tyč určité vzdálenosti) pomocí nichž si mohli nakupující své zboží přeměřit. Ale stejně se tato měřidla na různých tržištích lišila.

M ETR Kvůli těmto nedostatkům se koncem 18. století mnoho států rozhodlo délkové jednotky sjednotit. Mezinárodní dohodou byl základní jednotkou délky zvolen metr ( značka m). Kromě metru se používají také násobky a díly této jednotky: 1 decimetr = 1 desetina metru; 1 dm = 0,1 m 1 centimetr = 1 setina metru;1 cm = 0,01 m 1 milimetr = 1tisícina metru;1 mm = 0,001 m 1 kilometr = 1 tisíc metrů;1 km = m

D ÉLKOVÁ MĚŘIDLA Podle účelu měření se používají různá měřidla s různými stupnicemi. Pojmenuj je a urči kde se používají. Pravítko rýsování

D ÉLKOVÁ MĚŘIDLA Krejčovský metr krejčí při šití Úhelník truhlář při orýsování výrobku

D ÉLKOVÁ MĚŘIDLA Posuvné měřidlo zámečník k přesnému měření

S PRÁVNOST A PŘESNOST MĚŘENÍ Na měřený předmět se díváme vždy kolmo k měřidlu. Přesnost měření je závislá na nejmenším dílku měřidla. Nulová čárka stupnice musí splývat s hranou měřeného tělesa. Pokud konec tělesa splývá přesně s dílkem např. 25 mm zapíšeme: d = 25 mm.

S PRÁVNOST A PŘESNOST MĚŘENÍ, ZAOKROUHLOVÁNÍ Pokud nám konec tělesa vychází mezi 25 mm a 26 mm můžeme zapsat: 25 mm > d < 26 mm Ale můžeme i zaokrouhlit a to především pokud je blíže např. k 26 mm. Potom zapíšeme: d = 26 mm Odchylka měření se může lišit nejvýše o polovinu nejmenšího dílku měřidla. Pokud je tedy u pravítka nejmenší dílek 1 mm může se odchylka lišit o 0,5 mm.