DIGITALIZACE ZVUKU, VIDEA Digitalizace (z angl. digital, číslicový) je obecně převod analogového - spojitého signálu (např. hlasový projev, historie gramofonová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Advertisements

Mgr. Renáta Davidová.  Hrací plocha je rozdělena do 2 sloupců, které představují různé kategorie otázek.  Každé otázce ve sloupci je přiřazeno bodové.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Movie Maker uložení a sdílení filmů Co se všechno naučíme???
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zvuková karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/10 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/15 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: prosinec 2011 AUTOR: Veronika Jakubcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_Orientace v čase TÉMA.
Autor: Předmět: Ročník: Název: Označení: DUM vytvořen: Mgr. Hana Němcová Matematika, seminář diferenciální a integrální počet Osmý ročník víceletého gymnázia.
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_3 Měření proudu a napětí Šablona číslo: IXSada číslo: 1Pořadové číslo DUM:3 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Širokoúhlá prezentace
Regulátory v automatizaci
Senzory pro EZS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální zvukové formáty
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zvuková karta
Objem a povrch kvádru a krychle
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Software počítače – opakování
ANALYTICKÁ GEOMETRIE V ROVINĚ
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_17 Výkon Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Lineární funkce - příklady
Základní pojmy v automatizační technice
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Teoretické pojmy z výpočetní techniky
38.1 elektromagnetická indukce
„Svět se skládá z atomů“
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Číselné soustavy a kódy
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ. 1
Vlastnosti látek − hustota
Orbis pictus 21. století Mikropočítač
Uložení dat v PC -Binární (dvojkový) systém-
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_INOVACE_ Regulace
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně
Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení. Rastrová grafika Základní termíny - rozlišení.
Stavební fakulta ČVUT, B407
Přídavná zařízení.
Informatika – Grafika.
SIGNÁLY A LINEÁRNÍ SYSTÉMY
Teorie Informace, signál
Analogové měřící přístroje
Číslicové měřící přístroje
Elektrické měřící přístroje
Rovnice s absolutními hodnotami
Soustružení Definice soustružení Schéma soustružení
Základní statistické pojmy
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Logické funkce a obvody
Aritmetické operace s binárními čísly
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Lineární funkce a její vlastnosti
Informatika – Základní operace s buňkami
Více náhodných veličin
K-mapa: úvod a sestavení
Grafy kvadratických funkcí
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

DIGITALIZACE ZVUKU, VIDEA Digitalizace (z angl. digital, číslicový) je obecně převod analogového - spojitého signálu (např. hlasový projev, historie gramofonová deska) do nespojité posloupnosti digitálních (číselných) údajů, obvykle kódovaných v binární soustavě. Trocha historie nikoho nezabije: Analogový záznam: gramofonová deska, magnetofonový záznam, mikrofon

Gramofonová deska (prožívající v současnosti renesanci) K záznamu zvuku byl použit převod elektrického signálu např. z mikrofonu na mechanickou stopu v drážce desky. (Lisováním) Proměnná hloubka (později šířka) drážky nese spojitou informaci, která se pomocí jehly a zesilovacího řetězce přenáší do reproduktoru. Prosím zamyslete se, jaké nevýhody má tento systém

DIGITALIZACE ZVUKU Digitalizujeme, abychom eliminovali nevýhody analogového záznamu. Neopotřebitelnost, přenositelnost, odolnost proti šumu, Digitalizací však také ztrácíme také část informace vzorkování je vždy konečné a proto část zvuků zkrátka „ignoruje“. (viz dále) Takto vypadá analogový záznam. V kroužku je detailní průběh krátkého zvuku např. ruch

DIGITALIZACE ZVUKU Digitalizace se skládá ze dvou kroků 1, Spojitý signál se nejprve vzorkuje, to jest stanoví jeho velikost v pravidelných časových intervalech Vzorky jsou znázorněny červenou tečkou Velikost vyjadřuje červená spojnice s bodem

Čím větší počet vzorků je změřen za jednotku času, tím je převod kvalitnější, zabírá však více dat k uložení Pro zajímavost u standardního zvukového CD je převáděno každou sekundu vzorků ! 2, „Velikost“ vzorků je za pomoci A/D převodníku – součást zvukové karty převedena do dvojkové soustavy.

Komprese zvuku, aneb kde je kvalita? Protože vzorkování je velmi "husté", má takový digitální signál velkou hustotu a byl by zbytečně obsáhlý. Proto se digitalizace doplňuje o nějakou kompresi, například nahrazením posloupnosti za sebou následujících shodných čísel údajem o jejich počtu. O těchto formátech, jako mp3, wma, a podobně jste ale slyšeli !

Opakování: 1, Co je tedy principem digitalizace? 2, Co je vzorek? 3, Zjistěte za pomocí Internetu, k čemu slouží A/D a D/A převodníky. 4, Co vše se v současné době digitalizuje?

Obrázky: detail.png Literatura: Použitá literatura a zdroje obrázků: