Bipolární afektivní porucha (manická psychóza) Gabriela Marková, 4. roč. LFHK UK 15. 12. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Proč by se psychiatr měl zabývat alkoholiky?
Technika,tak jak ji vidím já…
JÁ A MOJE ŽENA.
Citáty O LÁSCE.
BEZPODMÍNEČNÁ LÁSKA – lekce i příběh
Jednou, až budou moje děti dost velké na to, aby pochopili, co motivuje jejich rodiče, řeknu jim: „Milovala jsem tě tolik, že jsem se tě vždy ptala kam.
Každé ráno začíná život....
Kakashi je na dně Odstrašující příklad yaoi fanouška.
Nikdy nesuď nikoho, podle toho, jak vypadá
Transgenerační pohled na nemoc
On Cítil jsi někdy touhu, udělat něco příjemného pro někoho, koho máš rád?
VYSNILA JSEM SI TĚ DREAMED YOU ANASTACIA.
Když je nejhůř Když je nejhůř. Byly 2 žáby Žily spolu.
Nebezpečí na internetu Nikola Zámečníková
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se vrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů rodičům.
CK PNS Vás zve na zájezd k Priessnitzovým pramenům!
VODA.
Dopis od Boha.
Alkoholismus.
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
Sledování bipolárních pacientů
Poruchy nálady / Afektivní poruchy
Nebezpečí na internetu
Deprese Diagnostika a léčba
Afektivní poruchy MUDr. Helena Reguli.
Dej dvojku červeného měj hezký večer a.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem...nejsi sám AC Slavkov u Brna,
1. Buď počátkem to Slovo nám, | jímž učiněn svět! | Nic bez něho | je život v něm, | jas do zemských běd. | A to světlo svítí | do všech temnot žití, |
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
Seminář Trauma.
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
Martin Malý Prima.
Léčba deprese Vincent van Gogh: Sorrowing old man
Bipolární afektivní porucha - BAP (Maniodepresivní psychóza)
Příběh pro všechny tvrdě pracující
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
P. uč. Zelinková a P. uč. Solnařová MATEMATIKA X MATEMATIKA.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Čím chci být ,až vyrostu.
Popisuje: Vojtěch Zedek
Co potřebují oběti znásilnění ?
Potřeby obětí znásilnění ČR/2017
Charakteristiky vybraných nemocí
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
SLOVENSKO 2016.
Rozhovor s NÍM.
Zvládání neklidu a agrese v medicíně
Naučil jsem se....
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
Rozhovor s NÍM.
Poruchy nálady / Afektivní poruchy
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
On.
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Bipolárně afektivní porucha
NEPODMÍNĚNÁ LÁSKA Tento příběh je o vojákovi, který se navrací domů po válce ve Vietnamu. Volá ze San Francisca domů svým rodičům.
Transkript prezentace:

Bipolární afektivní porucha (manická psychóza) Gabriela Marková, 4. roč. LFHK UK

Charakteristiky 17 – 35 let Střídání manie a těžké deprese Rychlá a nečekaná změna nálad (více než 4 fáze/rok) Výbušnost, útočnost, ultrarapidní cyklování Smíšená fáze Impulzivní jednání Sklony k agresivitě, hrubému násilí Hypersexuální promiskuita Nevyzpytatelnost Mezi atakami různě dlouhé období remise

Bipolární manická porucha Manický sy Snadná iritace i maličkostmi Utrácení vypůjčených peněz Nadměrné sebevědomí Veselost nepřiměřeně okolnostem Snížená potřeba spánku Hypersexualita, promiskuita Podrážděnost Pocit nadřazenosti a nezadržitelnosti Depresivní sy Pokles nálady Anhedonie Pocit beznaděje Poruchy spánku Nechutenství Nezájem o sex Vztek, podrážděnost Sebeobviňování Nebezpečí sebevraždy!

Rizikové skupiny Osoby v prostředí extrémního stresu Osoby závislé na drogách, alkoholu, cigaretách Dědičnost - děti rodičů s bipolární poruchou; sourozenci, vnuci,… nejvíce ohrožena jednovaječná dvojčata ADHD v rodině

Příčiny vzniku 15% populace Jednoznačné příčiny nejsou známy Genetika (matka -> syn), chování v prostředí, dlouhodobý extrémní stres

Terapie BP dlouhodobá Psychofarmaka – antidepresiva (! Ultra-rapidní cyklování, smíšená porucha), antipsychotika, thymoprofylaktika – stabilizátory nálad (lithium, karbamazepin, valproát, lamotrigin) Elektrokonvulzivní terapie – někdy vysoce účinná! Nevýhoda – celková anestezie Psychoterapie psychoedukace

Petr Muk – Trpěl BAP od 19 let - cítil, že s ním není něco v pořádku, trápil se, ale léčit se začal až mnohem později, po první hospitalizci a nasazení farmak se mu prý znatelně ulevilo a začal žít plnohodnotný život BAP měla též jeho matka První vážná deprese – 1995 (natáčení dokumentu v zahr. s kapelou Shalom) - "Každý den jsem prosil, aby mě posadili do letadla a poslali domů. Hledal jsem místo, kde bych se zabil." po návratu poprvé vyhledal psychiatra -> léky -> výpadky paměti – „Natáčel jsem třeba s Helenou Vondráčkovou a vzpomenout si na slova Stínu katedrál, která jsem zpíval tisíckrát, byla dřina.“ Cipralex (2005) -> NÚ: porucha ejakulace -> dospěl k závěru, že nemůže být otcem dítěte Martiny Janderové 2005 – 15 elektrošoků (běžné léky už nestačily) "Jsem pořád v kontaktu se svým lékařem. Jakmile cítím, že se blíží propad, změníme léky, jak je potřeba, aby se špičky té mojí sinusoidy utlumily.„ 2010 – nalezen ve svém bytě udušený zvratky, patrně předávkování antidepresivy

Petr Muk Michaela Klímková (dlouholetá partnerka Muka, vokalistka Shalomu) – věděla o Petrově BAP už od počátku vztahu: „Když v roce 1995 přišla první depresivní fáze, stejně jsem nevěděla, jak mu pomoct jinak, než jen nastavit rameno, aby se mohl vyplakat. Někdo se mě jednou ptal, jestli tím v mých očích nesnížil svoji mužnost. Vůbec ne. Věděla jsem, že má v duši něco pošramoceného a potřebuje to ze sebe dostat ven. Plakal hodně a mně to připadalo správné.“ stav se postupně zhoršoval a konflikty se stupňovaly. „Když budu upřímná, naše poslední dva roky už pro mě byly ztracené. Čím dál víc jsme se hádali a v hádkách jsme si taky dost ubližovali. Jednou z takových posledních kapek bylo, když na mě docela expresivně povykoval, že si nedovede představit, že bych jednou byla máma. V ten okamžik jsem si řekla, že je to asi hodně špatně.“ Tehdy byl zpěvák na vrcholu slávy, kdy cítil stres a zároveň velkou zodpovědnost vůči fanouškům. Podle Michaely moc nespal, neodpočíval, a po jeho manické fázi přišel o to drsnější pád.

Petr Muk Na začátku 90. let patřil s kapelou Oceán k největším hudebním hvězdám v zemi, měli stále vyprodáno, přišel úspěch. Oceán skončil, Muk se zrealizoval v Shalomu odkazujícím na židovskou víru, která byla zpěvákovi vždy blízká, jenže se z ní nedalo těžit věčně. od poloviny 90. let - Muzikály, líbivý pop na sólových albech a deprese. Kariéru udržoval deskami, na nichž stále vynikal jeho unikátní hlas. Zkraje jeho sólové kariéry byl plný optimismu. V divadlech, třeba v Johance z Arku, byl skvělý. I tak se ale z hvězdného hudebního piedestalu dostal mezi řadové tuzemské celebrity omílané bulvárem. Rozvedl se, znovu oženil. Celou tu dobu trpěl depresemi, které léčil všelijak. Každý umělec touží být stále na vrcholu.

"Když to přijde, kromě dobrých léků vám nepomůže nic na světě. Život je v tu chvíli nesnesitelný. Třeba měsíc máte hroznou úzkost, nemůžete spát, potíte se, nejste schopný pracovat a po měsíci vás už nohy sotva nesou... to se nedá vysvětlit. Deprese je nemoc jako každá jiná. Když máte vysoký krevní tlak, také musíte brát léky, nebo hrozí, že brzy zemřete na infarkt. Výhodu to mělo jen v tom, že když jsem byl dole, psal jsem melancholické písně, a když jsem byl nahoře, psal jsem písně veselé.“

Zdroje Dialogues in clinical neuroscience – Developments in Bipolar Disorder (Volume 10, No.2; 2008) porucha porucha lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiOn5q20t3JAhVG7RQKHaLtCa YQ_AUIBigB#imgrc=xwh6mwN4KJWXfM%3A lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiOn5q20t3JAhVG7RQKHaLtCa YQ_AUIBigB#imgrc=xwh6mwN4KJWXfM%3A byl.html byl.html muk-45-prisel-o-osudovou-zenu-takhle-drsna-slova-by-rozplakala- kazdou.html muk-45-prisel-o-osudovou-zenu-takhle-drsna-slova-by-rozplakala- kazdou.html

Děkuji za pozornost!