Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Co víme o insolvenčních řízeních?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Advertisements

Portál pro klienty insolvenčních správců
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
INOVATIVNÍ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE VE VEŘEJNÉ SFÉŘE Martin Jirovský MBA 22.
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
POSTOJE ZÁSTUPCŮ MSP K PROBLEMATICE INSOLVENCE MSP V ČESKÉ REPUBLICE Ředinová Hana Paseková Marie.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Myslím, že v ČR není dobrá vymahatelnost práva… Seminář Europeum.org Praha 19. května 2010 Ejustice.cz.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Osobní bankrot - Insolvence -
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Procesní subjekty.
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
EFEKTIVITA INSOLVENČNÍCH ŘÍZENÍ PODNIKATELSKÉ SFÉRY MIMOŘÁDNĚ SLABÁ KDE JSOU PŘÍČINY?
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 1: Charakteristika MSP.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
NOVÝ INSOLVENČNÍ ZÁKON „Nový insolvenční zákon z pohledu věřitelů i dlužníků“ Hotel Corinthia Towers Mojmír Hampl, Česká národní banka Makropohled.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Možnosti sledování konkurenceschopnosti destinací turismu na úrovni regionů a míst Monika Palatková Výroční konference ATIC ČR Turistická informační centra.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Informace o podnikatelích. Význam informací - Jistota v právním styku -Průhlednost a přehlednost podnikatelského prostředí -Podpora autonomie rozhodování.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Reálná data ,4 % Co víme o insolvenčních.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Bezmajetková řízení a pasivita věřitelů. Chybějící podpora státu Quo vadis ? Quo vadis ?
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Aš – jak dál... skupina č.3. Aš – co se nám okamžitě vybaví  nejzápadnější město ČR  město z křížovek  pohraniční město kdysi obehnané drátem  blízko.
Daňové dopady aplikace insolvenčního zákona Ing. Jan Plaček.
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Angažovanci Petr Holý - ORR.
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Vyhodnocení stavební zakázky
Insolvence 2018 Restrukturalizace a insolvence v číslech
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Insolvence - oddlužení
Sociologická analýza postojů a názorů obyvatel MČ
SOUČASTNOST A BUDOUCNOT
Transkript prezentace:

Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?

Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Co víme o insolvenčních řízeních?

Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Reálná data ,4 % Co víme o insolvenčních řízeních?

A co věděli naši dědové?

 výzkum dat všech insolvenčních řízení podnikatelské sféry v ČR (nikoli oddlužení)  vychází z veřejného zdroje – insolvenčního rejstříku  výzkum probíhá šestým rokem, zpracovány roky  každý případ sledován ve 150 kritériích  celkem údajů DATABÁZE INSOLCENTRA

 insolvenční řízení selhává ve svém základním principu – spravedlivém uspokojení věřitelů  viníkem není jedna osoba, jedna profesní skupina, či jeden špatný zákon  systém selhává ve svých jednotlivých složkách CO DATA UKAZUJÍ?

KOLIK STOJÍ INSOLVENČNÍ ŘÍZENÍ?

 rok 20112,5 %  rok %  rok 20133,3 % Výnosy nepokryjí věřitelům ani náklady na vymáhání USPOKOJENÍ NEZAJIŠTĚNÝCH VĚŘITELŮ

Benchmark zprostředkovaný UHY Hacker Young Uspokojení nezajištěných věřitelů v UK Source: R3 Association of Business Recovery Professionals

Insolvenční zákon měl vytvořit exkluzivní postavení pro zajištěné věřitele. Jaké jsou trendy? JSOU USPOKOJENI ZAJIŠTĚNÍ VĚŘITELÉ?

Insolvenční zákon měl vytvořit exkluzivní postavení pro zajištěné věřitele. Jaké jsou trendy? Uspokojení zajištěných věřitelů  v roce %  v roce %  v roce % JSOU USPOKOJENI ZAJIŠTĚNÍ VĚŘITELÉ?

 stát 2,9 %  banky7,7 %  ostatní6,3 % (rok 2013) JAKÁ JE EFEKTIVITA JEDNOTLIVÝCH TYPŮ VĚŘITELŮ?

 zapsáno 511 správců v seznamech MS  rok správců  z toho 116 nezapsaných  z toho 339 zapsaných Staří správci - větší uspokojení věřitelů – důvody? DATA O SPRÁVCÍCH

 případy řeší osm soudů na krajské úrovni  zhruba 90 soudců  údaje o roční efektivitě (uspokojení věřitelů) kolísají  nelze určit, že jeden soud je horší než ostatní DATA O SOUDCÍCH

Bezmajetkové insolvence  rok %  rok %  rok % Majetek se ztrácí v 6 z 10 případů CO JE NEJVĚTŠÍM PROBLÉMEM INSOLVENČNÍCH ŘÍZENÍ?

 vítězí podvodní dlužníci a šejdíři, kteří se podílejí na ztrátách majetku  prohrávají slušní občané a podnikatelé, kteří nezískají zpět své půjčky a navíc hradí ztráty  na daních  na vyšších nákladech, které promítají banky do svých produktů  na cenách výrobků a služeb, do kterých podnikatelé promítnou ztráty KDO JE VÍTĚZEM A KDO PORAŽENÝM?

 všechno zlé k něčemu dobré  nutnost řešení si uvědomují klíčoví aktéři: podnikatelská veřejnost, justice, odborné skupiny i stát  téma insolvencí se řeší i na evropské úrovni  možnost analýzy dopadů z ekonomického, právního i sociologického hlediska NOVÁ ŠANCE

 Data, nikoliv domněnky - analýza podkladů a definice problematických míst  Znalosti a zkušenosti - do hledání příčin se musí zapojit všichni klíčoví aktéři  Komunikace a spolupráce - zapojení expertů do think tanku – podpora státu? VÝCHODISKA

Děkujeme za pozornost a těšíme se na spolupráci! JUDr. Jarmila veselá