Výzkumné infrastruktury pro CERN Miroslav Havránek Vila Lanna, Praha 16.12. 2015 Setkání CZ HEP komunity 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

VN zdroj pro TILECAL vila Lanna
Technická dokumentace
Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová.
JAZYKOVÁ INFRASTRUKTURA Ústav Českého národního korpusu Filozofická fakulta UK Praha.
Vila Lanna, 20. prosince 2005Václav Vrba, Fyzikální ústav, AV ČR Vývoj detektorů zpráva o činnosti v r FzU AV ČR V.Jurka, J.Popule, J.Řídký, P.Šícho,
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Gecko mbH. Rostock, SRN –  V současnosti jsou používány nezávislé systémy pro jednotlivá oddělení a centrální systém SAP IS-H* MED.
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
:09Ohlédnutí 2004M.Bazalová Analýza dat z test beamu Magdaléna Bazalová.
Proces řízení projektu
Analýza dat z pixelových detektorů ozářených svazky částic Magdaléna Bazalová Vedoucí práce: Václav Vrba Fyzikální ústav, AV ČR.
Výhody užití architektury ITS ve veřejné osobní dopravě
CČF – Minikonference 2002, 19. březen 2002Václav Vrba 1 Laboratoř polovodičových detektorů - stav a perspektivy -
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
Technology Transfer Offices can help disseminate IP knowledge Jaroslav Burcik Czech Technical University in Prague Centre for Business cooperation, CTU.
PROINCOR – Inovační audit. ProIncor Inovační audit ProIncor Inovační audit analyzuje, hodnotí a stimuluje inovační proces a inovační prostředí v malých.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
Neutrina. Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13, poskytuje nejpřesnější hodnotu tohoto parametru a dále.
S detektorem ATLAS do nitra hmoty a k velkému třesku … … s přispěním špičkových technologií českého průmyslu Fyzikální ústav Akademie věd České republiky.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Konsorcium eIFL v České republice Setkání účastníků konsorcia Prosinec 2003 Praha, Brno.
ATLAS UPGRADE PHASE II (ITK) A ČESKÁ REPUBLIKA Z. Doležal, A. Kupčo.
Projekt CZ / /0052 Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání.
organizační struktury Implementace EOS III na Olomouckém kraji Pro:Krajský rok informatiky 2005 Autor:Jan Kadlec Datum:
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Přednáška č. 1 Proces návrhu databáze
Project BOS Low-cost InDoor Localization System Nature Inspired Technologies Group Dept. of Cybernetics FEE CTU in Prague.
 Římské hrnce  Test kosmickým zářením  Test na svazku  MC simulace  Shrnutí Příprava instrumentace dopředné části ATLAS UP Olomouc & MFF UK Praha.
HODNOCENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A JEJICH VÝSLEDKŮ V ROCE → Hodnocení VaV.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
CZ / /0022 – Lidské zdroje a inovativní postupy pro dentální implantologickou praxi LASAK, spol. s r.o., 1.LF UK, VŠCHT Kontakt: Jan Riedl,
Návrh nákupu nákladných přistrojů v roce 2004 Zvýšení výkonu linuxové farmy GOLIÁŠ pro zpracování dat.
Vila Lanna ATLAS ve FZÚ: příprava fyzikálního programu 1 Příprava fyzikálního programu ATLAS Jiří Chýla Produkce intermediálního vektorového.
Fyzika elementárních částic
CZ / /0012 Zavedení nových technologií a postupů do praxe Milan Havel ČVUT, SZZPLS Milan Havel, tel
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Měření vlastností pixelových detektorů. 2 Detektor ATLAS.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Experiment Daya Bay jako první na světě změřil nenulovou hodnotu směšovacího úhlu θ13 [1], náš tým se podílel i na přípravě fyzikálního programu experimentu.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
STAV A VÝHLED TRANSFERU TECHNOLOGIÍ NA ZČU doc. Ing. Jan Horejc, PhD., prorektor pro spolupráci s praxí Mgr. Jaroslav Šíp, asistent prorektora.
Křemíkovými driftovými detektory (SDD) bude osazena třetí a čtvrtá vrstva vnitřního dráhového systému (ITS). Tyto detektory mají velmi vysoké prostorové.
RECFA-ATLAS-PixelsVáclav Vrba, Fyzikální ústav AV ČR 1 Pixel Detectors for ATLAS  Development of production technology of pixel sensors – together with.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
 ALFA detektor – motivace  Design RP a ALFA detektoru  RP stanice již v CERN  Testbeam  MC simulace ALFA o Stand-alone GEANT 4 o ATHENA  TOF detektory.
, Referát o diplomové práci, UČJFZdeňka Broklová Simulace stripových detektorů ATLAS SCT v prostředí ATHENA Referát o diplomové práci Vedoucí.
IEAP – CTU Prague 3D detektory - radiační odolnost, elektrické a laser testy Tomáš Slavíček, Cinzia Da Via, Vladimír Linhart.
M. Pokorný, Gymnázium Plasy Z. Procházková, Gymnázium Na Vítězné pláni F. Sváček, SPŠSE Dukelská, České Budějovice D. Vít, Gymnázium Trutnov.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Informace o zapojení ŘLP ČR, s. p. do programu SESAR
Fond rozvoje sdružení CESNET
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Projekt BOZP Výsledky první části České vysoké učení technické
ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Průmysl České republiky a CERN
METODOLOGIE PROJEKTOVÁNÍ
ALFA detektor – motivace Design RP a ALFA detektoru
Přenos poznatků a technologií na UK
Pracovní setkání středních škol
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Investice do rozvoje vzdělávání
Transkript prezentace:

Výzkumné infrastruktury pro CERN Miroslav Havránek Vila Lanna, Praha Setkání CZ HEP komunity 2015

2 Plán aktivit pro výzkumné infrastruktury  Vývoj stripových senzorů – zkoumání možnosti produkce v ČR  Vývoj čipů pro pixelový detektor  Monolitické pixelové senzory  Produkce stripových modulů pro ITk

3 ATLAS upgrade - časový plán  Upgrade je vždy plánován v průběhu odstávek LHC -> přístup k detektorům  Údržba detektorů a zlepšení jejich parametrů I B L TeV L = 7×10 33 cm -2 s fb -1 (2012) …… LS1 LS2 LS3 Phase 0 Phase 1 Phase 2 L = 1×10 34 cm -2 s fb -1 Výměna vnitřního detektoru L = 5×10 34 cm -2 s fb -1 HL éra 2026

4 Vývoj stripových senzorů  Vývoj senzorů ve spolupráci s ON Semiconductor (Rožnov pod Radhoštěm)  Senzory na P-substrátu => radiační odolnost  Požadavky pro ATLAS: - vysoká radiační odolnost - nízké svodové proudy - vysoká průrazná napětí  Dobré vztahy s ON-Semiconductor => možnost zasáhnout do procesu  Zkoumání možnosti výroby full-size senzorů: - mask stitching - celoplošná expozice (vyžaduje nový stroj pro expozici)

5 Vývoj vyčítacích čipů pro pixelový detektor  RD53: - nová skupina v CERNu - vývoj FE čipu pro ATLAS/CMS/CLIC  Návaznost na současnou spolupráci v RD53 - vývoj IP bloku - implementace bloku v globálním designu čipu - testování - radiační testy G. Neue, M. Havránek 52µm 85µm Single DAC layout 250 nm technology pixel size 400 × 50 µm mil. transistors 130 nm technology pixel size 250 × 50 µm 2 80 mil. transistors FE-I3 FE-I4 FE-?? 65 nm technology pixel size 125 × 25 µm 2 ~ 500 mil. transistors Preliminary ATLAS Pixel FE chips Schéma nového pixelového čipu

6 Vývoj MAPS čipu  MAPS Iniciativa (Bonn, CPPM a další)  Slibná technologie pro ATLAS upgrade - pixely - stripy  MAPS = Monolithic Active Pixel Sensor  Základní výzkum nových druhů senzorů  X-CHIP-02 – Demonstrátor čip - testování čipu - radiační testy, test-beamy… - návrh dalších čipů pro ATLAS - spolupráce s Bonnem Hybrid pixel detektorMAPS detektor  Tři technologie  Problematické bondování  Technologická vyspělost  Radiační odolnost  Používá se v mnoha experimentech  Jedna technologie  Jeden čip  Netřeba bump-bonding  Zatím ve vývoji  Neznámá radiační odolnost EPCB02 – spolupráce s University of Bonn X-CHIP-02 navržený na FZÚ AVČR

7 Projekt ITk stripy v ČR/SR  ČR projevila zájem stát se jedním z míst výroby a testování endcap modulů ATLAS Inner Tracker (ITk) a vyrobit ca 1000 modulů  Jde o výrazné rozšíření činností, které Praha odvedla v rámci výroby vnitřního detektoru ATLAS  Příprava výroby zahájena skupinami z FZU, UK, ČVUT, ZČU Plzeň a UPOL Olomouc s využitím vhodných firem. Zájem má i UKo Bratislava  Probíhá definice činností a příprava vybavení

8 WBU Pilsen WBU Pilsen CTU+CU+IoP Prague CTU+CU+IoP Prague UP Olomouc UP Olomouc CU Bratislava Slovakia CU Bratislava Slovakia Argotech Trutnov Potenciální účastníci produkce ITk Převzato z prezentace Z. Doležala

9 Produkce modulů: možné rozdělení  Testování senzorů (FZU)  Skládání a bondování hybridů (ZČU, FJFI, Argotech)  Testování hybridů (MFF, ÚTEF)  Testování modulů (MFF, ÚTEF, UKo) Převzato z prezentace Z. Doležala

Děkuji za pozornost