Pesticidy Dělení dle: A/ Typ škůdce: Akaricidy: přípravky určené k hubení roztočů Algicidy: přípravky určené k hubení řas Arborocidy: pesticidy určené.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUSIČNANY.
Advertisements

PESTICIDY Vratislav Malý Kristýna Černá Tomáš Jarolín Andrea Mikešová.
Christina Bočáková 3. ročník
…aneb pokusy s jednou rukou…
BIOCHEMIE.
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
Titan.
Přednášející: Ing. Miroslav JANÍČEK
Pesticidy Obr. 1 Obr.2 Zpracoval:Vyhňák Miroslav Třída:2.L Šk. rok:2013/2014 Předmět:Biologie Vyučující:Mgr.L.Kašpar.
Oxidy nejen v mineralogii oxid hlinitý oxid křemičitý
PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.
Mechanizační prostředky na ochranu rostlin
Spotřeba pesticidů v ČR
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Michaela Vlasáková Pesticidy.
Projekt SIPVZ Multimediální chemie Chemie v praxi
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
VY_32_INOVACE_CHK4_5260 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Ochrana plodin proti škodlivým činitelům
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Klára Hamšlágerová sexta A
Zinek.
Pesticidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Průšová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Postřiky proti škůdcům Kód VM:VY_52_INOVACE_64_64 Vzdělávací předmět:Pěstování rostlin Tematická oblast:Škůdci.
Chemie pro člověka.
Vypracoval : Marek Voštinka
Matěj Stach.  Ochrana užitkových organismů, materiálů, potravin i lidského zdraví před organismy, které se přemnožily nebo se vyskytují v místech, kde.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Moření Změna přirozené barvy dřeva barvícími kapalinami nebo parami. Málo výrazné dřevo se přibarvuje na tmavší odstín nebo se napodobují vzácnější druhy.
VY_52_INOVACE_ZB03_3264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Významné soli kyslíkatých kyselin
Základní pojmy organické chemie
Fosilní paliva – Ropa.
Bc. Miroslava Wilczková
BARVIVA A PIGMENTY Barva je obecný výraz pro rodinu produktů, používaných k ochraně a k barvení objektu nebo povrchu jejich pokrytím pigmentovaným nátěrem.
K čemu jsou soli užitečné – hnojiva, keramika, pesticidy, prací prostředky Chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Jitka Moosová.
Vypracoval: Ondřej Pavela Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Ch_074_Pesticidy Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výbušniny Charakteristika: Při výbuchu dochází k přeměně chemické (eventuelně jaderné či elektrické) energie v energii tepelnou pro nastartování reakce.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Základy organické chemie
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemický průmysl Pardubického kraje
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Organická chemie Chemie 9. r..
Dusík.
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Škůdci hrnkovek okrasných listem
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Autor: Mgr. Markéta Ulrychová
Důlní požáry a chemismus výbušniny
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
HORNINY VYVŘELÉ. HORNINY VYVŘELÉ Hornina je heterogenní směs tvořená Hornina je heterogenní směs tvořená různými minerály, někdy i organickými složkami,
Pesticidy Obr.2 Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Mgr. Dagmar Muzikářová Gymnázium Elgartova
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Pesticidy Dělení dle: A/ Typ škůdce: Akaricidy: přípravky určené k hubení roztočů Algicidy: přípravky určené k hubení řas Arborocidy: pesticidy určené k hubení stromů a keřů Fungicidy: prostředky určené k ochraně před houbovými chorobami Herbicidy: pesticidy určené k hubení rostlin (plevelů) Insekticidy: přípravky určené k hubení hmyzu (dezinsekce) Molluskocidy: prostředky určené k hubení měkkýšů Nematocidy: prostředky určené k hubení hlístic a jiných červů Rodenticidy: přípravky určené k hubení hlodavců (deratizace) Graminicidy: přípravky určené k zastavení růstu jednoděložných trav(retardace trávy) ve dvouděložných rostlinách a dřevinách. Patří do skupiny herbicidů

Pesticidy Dělení dle: B/ způsobu aplikace postřiky, aerosoly fumiganty popraše pevné a tekuté nástrahy nátěry a impregnace C/ působení požerové, kontaktní - účinná látka zůstává na povrchu rostliny či škůdce systémové - účinná látka proniká do rostliny či škůdce

Pesticidy Dělení dle: D/ mechanismu působení (co inhibují): inhibitory acetylcholinesterázy inhibitory chitin syntetázy antagonista ekdysonu (hmyzí steroid ovlivňující larvální stadium vývoje) inhibitory kyseliny gama-aminomáselné analogy juvenilních hormonů (regulují růst hormonů) antikoagulanty inhibitory glutamin syntetázy inhibitory demetylace steroidů inhibitory protoporfyrnogen oxidázy inhibitory RNA polymerázy inhibitory syntetázy proteinů inhibitory transportu elektronů při fotosyntéze inhibitory mitochondriální respirace

Pesticidy Dělení dle: E/ základního chemického strukturního motivu: organofosfáty karbamáty chlororganické sloučeniny syntetické pyretroidy fenoly morfoliny azoly aniliny měďnaté sloučeniny

Výbušiny/výbušniny (energetické materiály) Podle praktického využití dělíme výbušiny do několika typů: Třaskavina Třaskavina je snadno vznítitelná výbušina, které obvykle slouží k iniciaci výbuchu trhavin nebo střelivin. Při praktickém použití je přítomna pouze v nepatrném množství, např. třaskavina v roznětce nábojnice, či rozbušky. Nejběžnějšími třaskavinami jsou azid olovnatý, velmi rozšířený je například fulminát rtuťnatý (třaskavá rtuť). Od trhavin se liší nízkou trhavou silou, danou velmi malým objemem plynů, vzniklých po explozi. Trhavina Trhavina je označení pro výbušinu, která je za normálních podmínek velmi málo citlivá k vnějším vlivům a naopak po iniciaci dokáže vyvinout detonaci o mimořádně vysoké trhavé síle. Používají se obvykle při trhacích pracích v dolech, lomech, ražbě tunelů, demolicích apod. Mezi nejznámější a nejpoužívanější trhaviny patří dynamit, pentrit, hexogen, trinitrotoluen a řada směsných průmyslových trhavin z nich složených a doplněných oxidačním činidlem a případně některými kovy v práškovém stavu. Střelivina Střelivina se používá jako výmetná náplň v nábojích do palných zbraní. Jejím účelem je uvolnit energie rychlým, avšak kontrolovaným vývinem velkého množství plynů a vypuzením střely z hlavně zbraně. Příkladem je černý střelný prach nebo bezdýmý střelný prach -nitrocelulóza. Pyrotechnická slož Pyrotechnická slož je výbušina používaná zpravidla pro různé efekty – světelné, kouřové, zvukové apod. V civilním sektoru se používají v zábavné pyrotechnice, ve výstražných svítidlech, pro kouřové efekty apod. Vojenské použití je obdobné – dýmovnice, světlice, imitace výbuchů a výstřelů a v neposlední řadě jako stopovka, jež je součástí svítící střely

Senzorické substance Látky působící na naše smysly: -lesky a matné povrchy -barevné látky (barviva a pigmenty) -vůně (fragrance) -chuťové látky Lesky a matné povrchy - co způsobuje lesk a matnost -laky, matné nátěry -leštidla, pasty, abraziva (stupnice tvrdosti minerálů)

Barevné látky (barviva vs. pigmenty) Pigment zrnitý materiál Pigment je zrnitý materiál, který mění barvu odráženého světla, což je způsobeno selektivním pohlcováním určitých vlnových délek. Výsledná barva je dána spektrem odražených vlnových délek světla. Pigmenty mohou být anorganické i organické a v obou skupinách mohou být přírodní i uměle vyráběné (syntetické) materiály. Jde obvykle o velmi jemnozrnné hmoty s velikostí částic od 0,2 do 10 μm. Nejsou rozpustné v aplikačním médiu. Pigmenty se používají pro výrobu nátěrových barev, barvení textilií, plastů, jídla aj. Běloby, okry, žlutě, modře,…. Metalízy, fluorescenční a fosforescenční pigmenty, antikorozní pigmenty. Biologické pigmenty jsou přírodní organické látky, získávané z těl rostlin a živočichů. Typické příklady jsou mořenová červeň, získávaná z kořene mořeny barvířské, purpur z mořského plže Hexaplex trunculus nebo karmín získávaný z červců rodu Dactylopius, indigovník dává indigo (kypové barvivo)

Barevné látky (barviva vs. pigmenty) Ulpívají na povrchu materiálu, případně v pojivu (interakce barevné molekuly s povrchem materiálu) Reaktivní barviva (vznik kovalentní vazby s povrchem materiálu)

Vonné látky (fragrance), chuťové látky

Vonné látky (fragrance)

Chuťové látky (příchutě)