Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Advertisements

Alkoholy.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Chemie Ročník: 9. ročník
Alkoholy a Fenoly.
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Opakování – vesmír, sluneční soustava
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
ZÁSADY_OBECNÝ NÁHLED CH_108_Zásady_Obecný náhled Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Digitální učební materiál
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Elektronická učebnice – II
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Ch_015_Klasifikace chemických reakcí Ch_015_Chemické reakce_Klasifikace chemických reakcí Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Ch_051_Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Ch_046_Soli karboxylových kyselin Ch_046_Deriváty uhlovodíků_Soli karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 17 Alkoholy TEMA: Chemie - Alkoholy.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků. 1.Hydroxyderiváty 2.Karbonylové sloučeniny 3.Karboxylové kyseliny.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
ALKOHOLYFENOLY. DEFINICE Karboxylové sločeniny jsou deriváty uhlovodíků, které obsahují karboxylovou skupinu - COOH.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Ch_048_Význam a použití solí karboxylových kyselin Ch_048_Deriváty uhlovodíků_Význam a použití solí karboxylových kyselin Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Chemizace Ch_066_Chemický průmysl_Chemizace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_027_Alkany Ch_027_Uhlovodíky_Alkany Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_014_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Ch_014_Chemické reakce_Zákon zachování hmotnosti a hmotnostní zlomek Autor: Ing. Mariana Mrázková.
Ch_018_Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Ch_018_Chemické reakce_ Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_045_Estery, esterifikace Ch_045_Deriváty uhlovodíků_Estery, esterifikace Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_049_Lipidy Ch_049_Přírodní látky_Lipidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_026_Uhlovodíky Ch_026_Uhlovodíky_Uhlovodíky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_042_Ketony Ch_042_Deriváty uhlovodíků_Ketony Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Sacharidy - monosacharidy Ch_051_Přírodní látky_Sacharidy - monosacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_060_Nukleové kyseliny Ch_060_Přírodní látky_Nukleové kyseliny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Chemie.
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
Ch_054_Fotosyntéza ve dne Ch_054_Přírodní látky_Fotosyntéza ve dne Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Ch_044_Karboxylové kyseliny v domácnosti Ch_044_Deriváty uhlovodíků_Karboxylové kyseliny v domácnosti Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola.
Ch_040_Ethery Ch_040_Deriváty uhlovodíků_Ethery Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_10_CH9_polyoly TémaPolyoly.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ch_019_Chemická reakce_Redoxní reakce Autor: Ing. Mariana Mrázková
HYDROXYDERIVÁTY VY_32_INOVACE_24_477
Ch_041_Deriváty uhlovodíků_Aldehydy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_074_Detergenty a pesticidy_Pesticidy Autor: Ing. Mariana Mrázková
Ch_16_Exotermické a endotermické reakce
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Chemie 9. ročník ALKOHOLY. chemie 9. ročník ALKOHOLY.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - hydroxyderiváty
Ch_008_Chemické reakce_Vytěsňovací
Kyslíkaté deriváty deriváty obsahující vázané atomy kyslíku dělí na:
Transkript prezentace:

Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Anotace:  Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku.  Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – deriváty uhlovodíků.  Je určen pro předmět chemie a ročník devátý.  Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.

V Í C E S Y T N É A L K O H O L Y

Alkoholy s více skupinami -OH ● Alkoholy jsou organické chemické sloučeniny ze skupiny hydroxyderivátů. ● Jsou to deriváty uhlovodíků, které vznikájí náhradou jednoho či více atomů vodíku na atomu uhlíku nearomatického uhlovodíku hydroxylovou skupinou (-OH).

Dělení alkoholů Alkoholy můžeme dělit z několika hledisek do více skupin. Základní dělení vychází z počtu hydroxylových skupin vázaných k uhlovodíkovému zbytku: ● alkoholy (jednosytné) - obsahují jednu hydroxylovou skupinu ● dioly (dvojsytné alkoholy) - obsahují dvě vázané -OH skupiny ● trioly (trojsytné alkoholy) - obsahují tří vázané -OH skupiny ● tetraoly (čtyřsytné alkoholy) - obsahují čtyři vázané -OH skupiny ● pentaoly, hexaoly, heptaoly, atd. ● polyoly - vícesytné alkoholy

Mezi nejznámější vícesytné alkoholy patří: Ethylenglykol (Glykol; Ethan-1,2-diol) - je dvojsytný alkohol - je bezbarvá olejovitá kapalina neomezeně mísitelná s vodou - používá se jako složka do nemrznoucích chladících směsí (chladič motoru) - je to jedovatá látka

Glycerol (nesprávně glycerín; propan-1,2,3-triol) - je trojsytný alkohol - je to bezbarvá olejovitá kapalina nasládlé chuti, není jedovatá - používá se v kosmetice (jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako zvlhčovadlo v zubních pastách), potravinářství (jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo), farmacii (při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů) aj.

Stabilizovaný nitroglycerin - dynamit ● Reakcí kyseliny dusičné s glycerolem vzniká výbušný glyceroltrinitrát – nitroglycerin. ● Švédský chemik Alfred Nobel v roce 1866 zjistil, že smícháním nitroglycerinu s přírodní hlinkou vzniká stálejší směs, méně citlivá na nárazy – stabilizovaný nitroglycerin – dynamit. l

Samozápalné směsi. Glycerol a manganistan draselný. 7k9nY

Přiřaďte racionální vzorce k názvům alkoholů: ● Propan-1-ol ● Pentan-1,3,5-triol ● Buta-1-en-3-ol ● Propan-1,3-diol ● Butan-2-ol ● Butan-1,4-diol ● Glycerol ● HOCH 2 -CHOH-CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CHOH-CH 2 -CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 3 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 2 =CH-CHOH-CH 3 ● CH 3 -CHOH-CH 2 -CH 3 ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 -CH 2 OH

Přiřaďte racionální vzorce k názvům alkoholů: ● Propan-1-ol ● Pentan-1,3,5-triol ● Buta-1-en-3-ol ● Propan-1,3-diol ● Butan-2-ol ● Butan-1,4-diol ● Glycerol ● HOCH 2 -CHOH-CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CHOH-CH 2 -CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 3 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 2 =CH-CHOH-CH 3 ● CH 3 -CHOH-CH 2 -CH 3 ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 -CH 2 OH

Laboratorní práce č. 1 – Nemrznoucí ethylenglykol: Postup: Připravte si dvě plastové láhve o objemu 0,5 l. Do jedné dejte 100 cm 3 vody a do druhé stejné množství ethylenglykolu. Obě pak uzavřete a dejte na půl hodiny do mrazničky. Po 30 minutách je z mrazničky vytáhněte a sledujte změny skupenství. Pozorování a závěr: Ověřili jste si, že ethylenglykol je kapalina, která má nízkou teplotu tuhnutí (-13°C), a proto se využívá jako součást nemrznoucích směsí do chladičů automobilů.

Laboratorní práce č. 2 – Porovnání hustoty glycerolu a vody: Postup: Do jedné zkumavky nalijte asi do poloviny glycerol a do druhé zkumavky nalijte stejné množství vody. Obsah obou zkumavek pomalu přelijte do kádinky. Pozorujte tekutost a porovnejte hustoty obou látek. Pozorování a závěr: Glycerol se přelévá pomaleji a má vyšší hustotu než voda.

POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: File:Glykol - Glycol.svg. Commons.wikimedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: File:Glycerol-3D-balls.png. En.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Glycerol. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Samozápalné směsi. Glycerol a manganistan draselný. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Alkoholy. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Alfred Nobel. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: