Ch_039_Vícesytné alkoholy Ch_039_Deriváty uhlovodíků_Vícesytné alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro opakování, upevňování a rozšiřování, seznámení, procvičování a srovnávání učiva 9.ročníku. Materiál rozvíjí, podporuje, prověřuje, vysvětluje učivo – deriváty uhlovodíků. Je určen pro předmět chemie a ročník devátý. Tento materiál vznikl ze zápisu autora jako doplňující materiál k učebnici: Novotný,P., za kolektiv. Chemie pro 9.ročník základní školy, SPN a.s., Praha 1998.
V Í C E S Y T N É A L K O H O L Y
Alkoholy s více skupinami -OH ● Alkoholy jsou organické chemické sloučeniny ze skupiny hydroxyderivátů. ● Jsou to deriváty uhlovodíků, které vznikájí náhradou jednoho či více atomů vodíku na atomu uhlíku nearomatického uhlovodíku hydroxylovou skupinou (-OH).
Dělení alkoholů Alkoholy můžeme dělit z několika hledisek do více skupin. Základní dělení vychází z počtu hydroxylových skupin vázaných k uhlovodíkovému zbytku: ● alkoholy (jednosytné) - obsahují jednu hydroxylovou skupinu ● dioly (dvojsytné alkoholy) - obsahují dvě vázané -OH skupiny ● trioly (trojsytné alkoholy) - obsahují tří vázané -OH skupiny ● tetraoly (čtyřsytné alkoholy) - obsahují čtyři vázané -OH skupiny ● pentaoly, hexaoly, heptaoly, atd. ● polyoly - vícesytné alkoholy
Mezi nejznámější vícesytné alkoholy patří: Ethylenglykol (Glykol; Ethan-1,2-diol) - je dvojsytný alkohol - je bezbarvá olejovitá kapalina neomezeně mísitelná s vodou - používá se jako složka do nemrznoucích chladících směsí (chladič motoru) - je to jedovatá látka
Glycerol (nesprávně glycerín; propan-1,2,3-triol) - je trojsytný alkohol - je to bezbarvá olejovitá kapalina nasládlé chuti, není jedovatá - používá se v kosmetice (jako přísada v hydratačních krémech a mýdlech, jako zvlhčovadlo v zubních pastách), potravinářství (jako přísada pro úpravu nápojů a méně kvalitních vín, jako sladidlo), farmacii (při léčbě otoku mozku jako přísada infuzí, ke snižování nitroočního tlaku, při zácpách ke změkčení stolice ve formě glycerinových čípků nebo jako součást klystýrů) aj.
Stabilizovaný nitroglycerin - dynamit ● Reakcí kyseliny dusičné s glycerolem vzniká výbušný glyceroltrinitrát – nitroglycerin. ● Švédský chemik Alfred Nobel v roce 1866 zjistil, že smícháním nitroglycerinu s přírodní hlinkou vzniká stálejší směs, méně citlivá na nárazy – stabilizovaný nitroglycerin – dynamit. l
Samozápalné směsi. Glycerol a manganistan draselný. 7k9nY
Přiřaďte racionální vzorce k názvům alkoholů: ● Propan-1-ol ● Pentan-1,3,5-triol ● Buta-1-en-3-ol ● Propan-1,3-diol ● Butan-2-ol ● Butan-1,4-diol ● Glycerol ● HOCH 2 -CHOH-CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CHOH-CH 2 -CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 3 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 2 =CH-CHOH-CH 3 ● CH 3 -CHOH-CH 2 -CH 3 ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 -CH 2 OH
Přiřaďte racionální vzorce k názvům alkoholů: ● Propan-1-ol ● Pentan-1,3,5-triol ● Buta-1-en-3-ol ● Propan-1,3-diol ● Butan-2-ol ● Butan-1,4-diol ● Glycerol ● HOCH 2 -CHOH-CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CHOH-CH 2 -CH 2 OH ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 3 -CH 2 -CH 2 OH ● CH 2 =CH-CHOH-CH 3 ● CH 3 -CHOH-CH 2 -CH 3 ● HOCH 2 -CH 2 -CH 2 -CH 2 OH
Laboratorní práce č. 1 – Nemrznoucí ethylenglykol: Postup: Připravte si dvě plastové láhve o objemu 0,5 l. Do jedné dejte 100 cm 3 vody a do druhé stejné množství ethylenglykolu. Obě pak uzavřete a dejte na půl hodiny do mrazničky. Po 30 minutách je z mrazničky vytáhněte a sledujte změny skupenství. Pozorování a závěr: Ověřili jste si, že ethylenglykol je kapalina, která má nízkou teplotu tuhnutí (-13°C), a proto se využívá jako součást nemrznoucích směsí do chladičů automobilů.
Laboratorní práce č. 2 – Porovnání hustoty glycerolu a vody: Postup: Do jedné zkumavky nalijte asi do poloviny glycerol a do druhé zkumavky nalijte stejné množství vody. Obsah obou zkumavek pomalu přelijte do kádinky. Pozorujte tekutost a porovnejte hustoty obou látek. Pozorování a závěr: Glycerol se přelévá pomaleji a má vyšší hustotu než voda.
POUŽITÉ ZDROJE: ● Základy chemie 2. Praha: Fortuna, ISBN ● Obr.1: File:Glykol - Glycol.svg. Commons.wikimedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.2: File:Glycerol-3D-balls.png. En.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Obr.3: Glycerol. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Samozápalné směsi. Glycerol a manganistan draselný. [online] [cit ]. Dostupné z: ● Alkoholy. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: ● Alfred Nobel. Cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Dostupné z: