Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Vzdělávání seniorů není jen zájmové vzdělávání
Etická hlediska péče o staré občany
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Rodina.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Lineární regresní analýza
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Péče o seniory.
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Strachy v období rané adolescence
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
1 Hledisko OECD na rodičovskou péči Prezentace pro „Konferenci o rodičovské péči o děti a politice zaměstnanosti: Kolize nebo komplementarita?" Praha,
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Jan Šerek & Zuzana Petrovičová Psychologie adolescentů
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
(Presenium) Jiří Vítovec
Chudoba jako sociální problém
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Gender Pay Gap a jeho determinanty s využitím dat EU-SILC 2005 PhDr. Martina Mysíková IES FSV UK ČSÚ.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Je nízká plodnost opravdu problémem?
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Stipendia města Ostrava
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Co říká česká veřejnost?
Rodičovství biologické a pěstounské
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Vliv bezdětnosti na osamělost seniorů v Evropě V mikro a makro souvislostech Nela Patschová Masarykova univerzita

Proč toto téma?  Stárnutí populace a šedé ekonomické zatížení  Nárůst bezdětnosti  Normativita rodičovství  Osamělí bezdětní senioři – jeden z mnoha stereotypů?

Něco málo z literatury  Bezdětnost – škodlivá pro jedince i společnost  Nekonzistentní výsledky výzkumů  Bezdětní osamělejší než rodiče?  Dítě jako primární poskytovatel péče –instrumentální, emoční i ekonomické podpory  Sociální sítě bezdětných – ne horší, jen jiné

 Individuální faktory už známe  Sociální sítě  Rodinný stav  Aktivity volného času  Ekonomická aktivita  Zdravotní stav…  Co ale faktory společenské?

Jedna z mála výjimek  Huijts, Tim, Gerbert Kraaykamp a S. V. Subramanian „Childlessness and Psychological Well-Being in Context: A Multilevel Study on 24 European Countries“. European Sociological Review (29)1:  ESS 2006 – nereprezentativní pro populaci 40+  Data stará 9 let  Chybí ČR  Negativní postoje k bezdětnosti  Míra sociálních kontaktů

Co mě tedy zajímalo – aneb výzkumná otázka Bezdětnost Osamělost Kvalita sociálního systému Dostupnost zdravotní péče Tradiční postoje k rodinnému životu Další uvažované proměnné, které ale byly nesignifikantní: míra religiozity, míra familialismu, míra bezdětnosti a míra sociálních kontaktů

Metoda  Víceúrovňová regresní analýza  Data SHARE 5. vlna (2013) – imputovaná data, Eurostat (2008), Eurobarometer 2014, EU-SILC 2007  Kontrolní proměnné na individuální úrovni: gender, věk, rodinný stav, ekonomická aktivita, volnočasové aktivity, finanční situace, zdravotní stav  Závisle proměnná – krátký index osamělosti  Nabývá hodnot 0 až 6, kdy 0 je nejméně osamělý a 6 nejvíce  Respondenti 50+

Klíčové proměnné  Osamělost definuji jako stav, kdy jsou sociální sítě člověka nedostatečné v nějakém důležitém směru – ať už kvantitativně anebo kvalitativně  Osamělý je člověk tehdy, když se rozchází jeho představy o vztazích (vztahové standardy) s realitou  Vztahové standardy – část normativní, část subjektivní = očekávání jednotlivců, která mají od určitých sociálních vztahů a rolí  Jejich nenaplnění » pocity osamělosti  Bezdětní = ti, kteří nemají ani nikdy neměli biologické ani sociální děti

Normativní postoje k rodinnému životu  % lidí, kteří souhlasí s tím, že rodinný život trpí, pokud matka pracuje na plný úvazek  Tradičnější postoje k rodinnému životu  Mít děti = být normální  Nenaplnění norem » kritika, nepochopení » internalizace stereotypu o nezbytnosti dětí pro naplněný život » osamělost  Nenaplnění vztahových standardů obecně přijímaných ve společnosti

Sociální systém státu  % HDP, které země investují do sociálních dávek  Dostupnost formální péče v případě potřeby  Děti jako primární pečovatelé ve stáří  Sociální systém jako náhrada  Taková sociální jistota zbavuje seniory potřeby péče jejich dětí  Žádné znevýhodnění bezdětných

Dostupnost zdravotní péče  % lidí 80+, kteří mají problémy se získáním potřebné zdravotní péče  Obtíže s dopravou k lékaři  Pomoc dětí x bezdětní?  Náhrada za potřebu instrumentální podpory dětí  Horší dostupnost » uvědomění si potřeby pomoci dětí » osamělost

Deskripce vzorku

Efekt bezdětnosti na osamělost seniorů napříč Evropou Regresní koeficient při kontrole proměnných: gender, věk, rodinný stav, ekonomická aktivita, volnočasové aktivity, finanční situace, zdravotní stav *Efekt bezdětnosti byl ve Švýcarsku a Izraeli nesignifikantní na hladině 0,05

Kvalita sociálního systému Rozsah hodnot: 12 bodů Min – průměr – max: 12,7 – 20,06 – 24,7

Normativní postoje k rodinnému životu Rozsah: 39 bodů Min – průměr – max: 34 –

Nedostupnost zdravotní péče v evropských státech Rozsah: 37 Min – průměr – max: 5 –

Výsledky analýzy  Proměna efektu bezdětnosti na osamělost podle společenského kontextu  Interakční modely  Efekt bezdětnosti pro průměrnou, minimální a maximální hodnotu každé makro proměnné

Efekt bezdětnosti podle postojů k rodinnému životu

Efekt bezdětnosti na osamělost podle dostupnosti zdravotní péče

Efekt bezdětnosti na osamělost podle kvality sociálního systému

Závěry  Bezdětnost má vliv na osamělost  Ten se mění podle sociálního kontextu  Zjištění důležitá pro sociální i veřejnou politiku  Limitace:  Dobrovolná x nedobrovolná bezdětnost  Počet makro proměnných  Počet zemí  Jen jedna interakce v modelu  Další výzkum:  Subpopulace  Dobrovolně x nedobrovolně bezdětní  Rodinný stav  Kvalita vztahu s dítětem

Děkuji za pozornost! Nela Patschová Masarykova univerzita

Výchozí model Efekt na osamělostStd. odchylka Bezdětní0,235**0,020 Muži-0,110**0,011 Ref.: S partnerem Rozvedení, odloučení0,439**0,019 Nikdy nesezdaní0,323**0,026 Ovdovělí0,530**0,016 Ref.: Průměrný věk (67 let) S každým rokem věku-0,004**0,001 Ekonomicky aktivní-0,213**0,016 Aktivní ve volném čase-0,242**0,016 Finanční problémy0,290**0,012 Ref.: Dobrý zdravotní stav Ucházející zdravotní stav0,161**0,014 Špatný zdravotní stav0,565**0,015 Konstanta0,527**