Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

ČR – Moravskoslezský kraj
Život nekončí základním vzděláním – „Jedeme dál“ (CZ /3. 1
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Moravsko-slezský kraj
Moravskoslezský kraj kraj černého bohatství
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Polská republika Vlastivěda – 5. ročník
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Moravskoslezský kraj.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceOstravsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje základní.
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_79_ČR – Moravskoslezský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK,
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Fyzio-geografická sféra
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_19.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
Pardubický kraj.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský.
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. David Rohusch NÁZEV:VY_32_INOVACE_02C_20 NUTS 2 – Moravskoslezsko TEMA:Česká.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
Česká republika Kraj Vysočina. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Krajem Vysočina.
Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_36_Liberecký kraj TEMA: Zeměpis.
Česká republika Ústecký kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky – Ústeckým krajem.
Česká republika Zlínský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Zlínským krajem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_18_Moravskoslezský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Moravskoslezský kraj.
Česká republika Plzeňský kraj.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_MORAVSKOSLEZSKY_KRAJ.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_13_Severní Morava
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Moravskoslezský kraj průmyslový region s těžbou černého uhlí a na ni
Moravskoslezský kraj.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Česká republika Moravskoslezský kraj

Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Šárka Doležalová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Moravskoslezský kraj TEMA: Zeměpis 2 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Moravskoslezský kraj

Znak Moravskoslezského kraje:

PRŮMYSL MĚSTA ZAJÍMAVOSTI

Krajské město Ostrava: třetí největší město ČR sídlo krajského úřadu leží na rozhraní Moravy a Slezska leží na soutoku Lučiny, Odry, Opavy a Ostravice

Krajské město Ostrava: centrum průmyslu, kultury, škol, sportu chemický průmysl, černé uhlí, tepelné elektrárny problémy se znečištěním ovzduší

Zajímavosti z Ostravy: Bazaly, sídlo Baníku Baník- fotbalový klub problémy s radikálními fanoušky

ZOO Ostrava: videa k nahlédnutí zde: ZOO videaZOO videa

Opava: leží nad soutokem Opavy a Moravice město je historickým, společenským i obchodním centrem regionu Opavia – výroba sušenek a oplatek

Zajímavosti z Opavy: po městě a jeho blízkém okolí umístěny zmenšeniny planet podle skutečného vesmíru

Další města: Karviná – těžba uhlí Havířov – nejmladší město v ČR, zázemí pro horníky Nový Jičín – množství památek a zajímavostí Český Těšín – na hranici s Polskem Frýdek Místek - strojní průmysl Nošovice - Hyundai

POVRCH A PŘÍRODA

Ostravsko – karvinská pánev: rovina až plochá pahorkatina, protéká zde řeka Odra a její přítoky těžba černého uhlí, těžký průmysl oblast Lašska

Nížiny, vodstvo: Řeky: Odra (teče dále do Polska a do Baltského moře) Opava, Olše Ostravice, Moravice Vodní nádrže a přehrady: Slezská Harta Těrlicko Žermanice

Hornatiny: Hrubý Jeseník - severozápad Nízký Jeseník – jihozápad Moravskoslezské Beskydy ( vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí) mezi Jeseníky a Moravskoslezskými Beskydami leží sníženina Moravská brána

Moravská brána: plochá pahorkatina nejvyšší bod – Lučická stráž (339m.n.m.) protisměrně ji protékají Bečva a Odra

Poodří: chráněná krajinná oblast Poodří mnoho chráněných rostlin a živočichů lužní lesy

Zemědělství: přes polovinu území Moravskoslezského kraje zabírá zemědělská půda mírné podnebí, na horách chladněji zemědělci pěstují v podhůří zejména brambory, len a oves na loukách často spatříme pasoucí se krávy a ovce

Úkoly: Ve které oblasti Moravskoslezského kraje se těží kvalitní černé uhlí? Ostravsko-karvinská pánev Jaké je nejmladší město v ČR, proč bylo původně vybudováno? Havířov, zázemí pro horníky Jaká pohoří nalezneme na území Moravskoslezského kraje? Moravskoslezské Beskydy, Jeseníky

Úkoly: Kde jsou významné ocelárny a železárny? Třinec, Ostrava Jaké je podnebí v Moravskoslezském kraji? Mírné podnebí, na horách chladněji Jaké plodiny se zde pěstují? Zejména brambory, len a oves Jaké řeky a vodní plochy z Moravskoslezského kraje dokážeš vyjmenovat? Odra, Opava, Moravice, Ostravice, nádrže Těrlicko a Žermanice, Slezská Harta

Zdroje: