NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
nahrazen jiným atomem (př. Cl) nebo skupinou prvků (př. -OH, )
Advertisements

Halogenderiváty.
H ALOGENDERIVÁTY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s.
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
ALKENY. DEFINICE ● Alkeny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu dvojnou vazbu.
ALKANY. DEFINICE ● Alkany jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku pouze jednoduché vazby.
HALOGENY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_26.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Voda (opakování) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Makromolekulární látky  Makromolekulární látky jsou látky složené z velkého počtu atomů vázaných chemickými vazbami do dlouhých řetězců.  Pravidelně.
HALOGENOVÉ DERIVÁTY. DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ DEFINICE Deriváty uhlovodíků jsou organické sloučeniny, jejichž molekuly obsahují vedle uhlíku a vodíku i jiné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Uveďte charakteristiku halogenových derivátů uhlovodíků:  Halogenové deriváty uhlovodíků vznikají nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku v molekule.
ARENY = AROMATICKÉ UHLOVODÍKY. Areny Jsou to uhlovodíky, které jsou odvozené od základního aromatického uhlovodíku – BENZENU KEKULEHO VZORCE (nejsou přesné)
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Ch_035_Halogenderiváty uhlovodíků Ch_035_Deriváty uhlovodíků_Halogenderiváty uhlovodíků Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
1. Halogenderiváty. Halogenderiváty Jsou deriváty uhlovodíků, které vznikly nahrazením jednoho nebo více atomů vodíku HALOGENEM (F, Cl, Br, I).
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
Ch_028_Alkeny Ch_028_Uhlovodíky_Alkeny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Ch_029_Alkyny Ch_029_Uhlovodíky_Alkyny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Deriváty uhlovodíků sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových atomů jinými prvky nebo skupinami halogenderiváty kyslíkaté deriváty dusíkaté.
DERIVÁTY UHLOVODÍKU- HYDROXYDERIVÁTY
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
= syntetické materiály
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Alkyny.
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Deriváty uhlovodíků Chemie 9. třída.
Deriváty uhlovodíků Fridex Trinitroglycerol Účinky fenolu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemie pro 9.ročník ZŠ Karboxylové kyseliny.
Období: leden až květen 2012
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
Autor: Stejskalová Hana
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Chemie pro 9.ročník zš Mgr. Iveta Ortová
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola Damníkov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_124_Alkany Šablona Identifikátor školy:
Alkeny a dieny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Halogenderiváty uhlovodíků. Halogenderiváty uhlovodíků.
Mineralogický systém II. Halogenidy
Freony Martin Trojan 9.A.
Deriváty uhlovodíků.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Prezentace k doplňování
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Aldehydy a ketony Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Vlastnosti alkanů.
Jejich příprava a reaktivita
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_14 TÉMA: CH – 9.B – Halogenderiváty uhlovodíků ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace Výuková prezentace slouží žákům 9. roč. ZŠ k získání přehledu o základních pravidlech názvosloví halogenderivátů uhlovodíků. Žáci se seznámí s jejich vlastnostmi a využitím obecně. Specifické využití pak najdou u některých vybraných zástupců. Získané vědomosti jsou na závěr prezentace ověřeny opakováním, které formou soutěže posiluje fixaci učiva.

HALOGENDERIVÁTY UHLOVODÍKŮ  jsou sloučeniny uhlovodíků, ve kterých je jeden nebo více vodíkových atomů nahrazeno atomem halogenu (F, Cl, Br, I)  názvy tvoříme připojením předpony fluor-, chlor-, brom- a jod- k názvům uhlovodíků současně s udáním polohy atomů halogenů v řetězci

methan pomyslným odtržením vodíkového atomu vznikne zbytek, radikál, obecně zvaný alkanyl, v případě methanu methyl methyl mono nahrazením vodíku chlorem vznikne derivát methanu chlormethan (též monochlormethan nebo methylchlorid) di nahrazením dvou vodíkových atomů atomy chloru vznikne dichlormethan (též methylenchlorid) chlormethandichlormethan

mono mono- monochlormethanjeden atom di di-dichlormethandva atomy tri tri-trichlormethantři atomy tetra tetra-tetrachlormethančtyři atomy penta penta-pentachlorethanpět atomů atd.  jak je z uvedených příkladů vidět, počet atomů halogenu v molekule se vyjadřuje předponou

2-chlor-1-fluorpropan 4-chlorbut-1-en  obsahuje-li molekula různé halogeny, řadí se názvy halogenů abecedně (u chloru ale podle písmene c, nikoli ch) dichlordifluormethan (Freon 12)

Vlastnosti a využití  halogenderiváty se vyskytují ve všech skupenstvích  mají svůj charakteristický zápach  většinou jsou těžší než voda  jsou kumulativními jedy – hromadí se v organismu  vzhledem k jejich reaktivitě nachází široké uplatnění v organické syntéze

 mnohé se používají jako rozpouštědla (čistírny, prádelny, strojírenství) v průmyslu i v domácnostech  dříve byly některé chlor-fluorované deriváty (freony) téměř výhradně užívány jako chladící medium v chladničkách a chladících zařízeních; vzhledem k jejich toxicitě a hlavně negativnímu vlivu na ozónovou vrstvu se od jejich užívání upustilo

 některé polyhalogensloučeniny snižují hořlavost materiálů a proto nachází uplatnění ve stavebnictví i jako izolační materiály  často jsou aktivní složkou pesticidů, insekticidů a herbicidů  jsou obsaženy v mnoha lécích  široce se využívají při výrobě plastů a dalších polymerních látek  mnohé jsou jedovaté a byly použity jako chemické bojové látky (yperit, lewisit)

Přehled zástupců Chlormethan Chlormethan CH 3 Cl je užíván jako methylační činidlo (k vnášení methylové skupiny do molekul při organické syntéze), jako nadouvadlo při výrobě pěnového polystyrenu, jako lokální anestetikum i jako herbicid

Trichlormethan Trichlormethan (chloroform) CHCl 3 je výborným nehořlavým rozpouštědlem tuků, pryskyřic a olejů Dichlordifluormethan Dichlordifluormethan CCl 2 F 2 dichlortetrafluorethan a dichlortetrafluorethan CF 2 Cl-CF 2 Cl se používají jako freony

Tetrachlormethan Tetrachlormethan CCl 4 je rovněž výborným nehořlavým rozpouštědlem tuků, olejů a jiných nepolárních organických látek; dříve byl ve velké míře používán jako náplň hasících přístrojů, ale vzhledem k jeho toxicitě a podezření z karcinogenity se od tohoto použití upouští Chlorethen Chlorethen (vinylchlorid) CH 2 =CHCl se používá na výrobu PVC, dříve jednoho z nejběžnějších plastů

Trichlorethen Trichlorethen CHCl=CCl 2 je známý jako rozpouštědlo pod obchodním názvem Čikuli 2-chlorbuta-1,3-dien 2-chlorbuta-1,3-dien (chloropren) CH 2 =CCl-CH=CH 2 je výchozím monomerem pro výrobu chloroprenového kaučuku (Neopren)

Tetrafluorethen Tetrafluorethen (tetrafluorethylen) CF 2 =CF 2 je výchozím derivátem (monomerem) pro výrobu polytetrafluorethylenu neboli teflonu; tento polymer vyniká svou mimořádně velkou odolností vůči vysokým teplotám (do C) i vůči agresivním chemickým látkám

Opakování  Napiš vzorec chloroformu.  Jak se nazývá halogenderivát používaný k výrobě teflonu?  Napiš vzorec 2-chlor-1-fluorpropanu.  Napiš triviální název chlorethenu.

Opakování - odpovědi  Napiš vzorec chloroformu. CHCl 3  Jak se nazývá halogenderivát používaný k výrobě teflonu? tetrafluorethen  Napiš vzorec 2-chlor-1-fluorpropanu. CH 2 F-CHCl-CH 3  Napiš triviální název chlorethenu. vinylchlorid

Citace archiv autora archiv autora