Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Advertisements

PEG *Perkutánní Endoskopická Gastrostomie
Konference se zaměřením
Základy intenzivní medicíny
Zdravý životní styl základní principy.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
ZAVEDENÍ NOSOGASTRICKÉ SONDY
Léčebná výživa Léčba chronických ran a prevence malnutrice
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
Jsme členy odborných organizací:. D ě kujeme za spolupráci.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Úloha výživy v nemocnici Dietní systém
Výživa ve stáří.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Lidské zdraví a potrava
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
Jsme členy odborných organizací:. O Společnosti Založení firmy 1993 Hlavní činnost: Komplexní zásobování ambulantní a ústavní sféry zdravotním a dezinfekčním.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
Jsme členy odborných organizací:. D ě kujeme za spolupráci.
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
TECHNOLOGICKÉ VLASTNOSTI MIKROBIOLOG. VLASTNOSTI
Enterální a parenterální výživa
OŠETŘOVÁNÍ DÍTĚTE S CYSTICKOU FIBRÓZOU
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Nutriční podpora v IP Vladimír Šrámek ARK, FN uSA v Brně.
Výživa běžců.
Základní výkony ve zdravotnictví 1 (SOL / VCA81)
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Principy nutriční péče a problematika dysfagií u pacientů s CMP
Výživa u traumatu František Duška KAR 3. LF UK Traumacentrum FNKV.
Zásady nutriční podpory: současné kontroverze František Duška Klinika anesteziologie a resuscitace 3. LF UK a FNKV.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Obezita.. Rozdělení dle BMI PodvýživaBMI do 19 Normální váhaBMI NadváhaBMI Lehká obezitaBMI 31 – 35 Těžká obezitaBMI 36 – 40 Velmi těžká.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Základy umělé výživy Děláme vše správně?. Úvod – normální a stresové hladovění Cíle umělé výživy Substráty pro umělou výživu Umělá výživa dle způsobu.
DOPORUČENÍ PRO DIAGNOSTIKU A LÉČBU FUNKČNÍ ZÁCPY U DĚTÍ Jiří Bronský Odd. dětské gastroenterologie a výživy Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
Enterální a parenterální výživa Jana Stávková Ústav ochrany a podpory zdraví, LF MU.
Potrava
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Chemické složení živých organismů
Látky tvořící naše tělo Název projektu: OP VK
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základy umělé výživy Mgr. Jana Spáčilová
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Nutriční podpora nemocných, psychologická podpora nemocných
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Buňka  organismy Látkové složení.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Výživa v chirurgii.
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
PROVĚRKY Převody jednotek (délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Katedra ošetřovatelství LF, MU PhDr. Simona Saibertová
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
= přeměna látek a energií
Výživa nemocných v paliativní péči
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Nutriční režim u nemocných s CKD při konzervativní terapii
Léčebná výživa - podzim 2016 Jana Spáčilová
Centrum pro domácí parenterální výživu Thomayerova nemocnice Praha
Transkript prezentace:

Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha

Možnosti nutriční podpory Fortifikace stravy, sipping NG sonda PEG, chirurgická gastrostomie NJ sonda, jejunostomie Doplňková parenterální výživa TPN

Možnosti nutriční podpory enterální cestou (Fortifikace stravy, sipping) NG sonda PEG, chirurgická gastrostomie (NJ sonda, jejunostomie) Doplňková parenterální výživa TPN CAVE! ZOHLEDNIT PORUCHU POLYKÁNÍ

Kalorická potřeba VěkVěk PROTEINY (g/kg) SACHARIDY (g/kg) LIPIDY (g/kg) Energie (kcal/kg) 1. rok života 1,5-2, , , , , VÝPOČET JÍDELNÍČKU – DIETNÍ SESTRA

Potřeba tekutin Tělesná hmotnost (kg)Denní potřeba tekutin ml/kg ml+50 ml na každý kg nad 10 kg TH Nad ml+20 ml na každý kg nad 20 kg TH

Fortifikace stravy Modulární dietetika FantomaltProtifarMCT oil 1 odměrka =4,5g(17kcal) 1 odměrka =2,2g(9,3kcal) energie360kcal/100g371kcal/100g900kcal/100ml složení95% malto- dextrinu 88,5% mléčné bílkoviny (kasein) 95% MCT olej Zahuštění stravy (modifikovaný škrob) –Nutilis, Nutriton, Resource thicken up

Sipping Standardní polymerní výživa; ml –1-1,5 kcal/ml; % B, % T, % S –bohaté na vitamíny a stopové prvky; bez laktózy Různé příchuti a složení dle věku dítěte Speciální výživa (hyperkalorická, bez tuku, s vlákninou, pro diabetiky, krémy apod.) Příklady: NUTRIDRINK FRESUBIN ISOSOURCE ENSURE

Nasogastrická sonda (NGS) Krátkodobá (PVC) - na několik dnů Dlouhodobá (PUR,SIL) – 8T Některé s vodičem RTG kontrastní Vyměření délky Ověření polohy –pH, RTG I pro aplikaci léků Může zhoršit GER?

Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) Předpoklad dlouhodobé sondové výživy Lehčí formy GER Zavádění endoskopem v celkové anestezii

Sondová výživa Mixovaná strava (blenderised diet) Přípravky enterální výživy –Obvykle isokalorické (1kcal/1ml) –Podávání v bolusech nebo kontinuálně –Poměr živin - viz. sipping –Různé složení dle věku –Tekuté nebo v prášku –Objem ml; vaky, sklo –Neochucené Do NJS pouze sterilní strava kontinuálně!

JAK a CO ?

SCREENING RIZIKA MALNUTRICE KDY ?

KOMU ?