Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Anarchističtí buřiči charakteristika.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ČJPS20660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Rozbor uměleckého textu
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
IMPRESIONISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Christian Morgenstern
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Český jazyk a literatura
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Karel Toman Anarchistický buřič.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
VIKTOR DYK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Balada pro banditu.
GENERACE RUCHOVCŮ – ŠKOLA NÁRODNÍ Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Literární moderna 8. ročník Literární moderna Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české.
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení S. Čecha a jeho díla Ročník /
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
František Gellner 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
SPOLEČENSKÉ A HISTORICKÉ POZADÍ konec 19. století ve znamení ve znamení velkých změn vede ke katastrofickým představám, chaos, dezorientaci rychlé životní.
Česká moderna Václav Špála. Úvod do doby Doba prokletých básníků. Nová generace, nastupující v 90. letech 19. století, se odklonila od lumírovců a ruchovců.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jan Neruda - dílo.
Eliška Krásnohorská
Česká moderna, Buřiči a Česká dekadence
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Vypracoval: Ondřej Dutka
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
A. Sova – Květy intimních nálad
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Česká moderna.
Česká společnost
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Literatura na přelomu století
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Česká meziválečná poezie
Moderní básnické směry v Čechách
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
ČESKÁ LITERATURA PŘELOMU 19. A 20. STOLETÍ
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Generace buřičů.
Název materiálu: Impresionismus
Transkript prezentace:

Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období česká próza přelomu 19. a 20. století. Typy úkolů jsou různorodé. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k samostatné práci žáků. Prezentaci lze také využít jako opakující práci.

K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr  Směr, který se snaží co nejvěrněji zachytit skutečnost. Soustředí pozornost na jeden okamžik, na pouhou atmosféru, dojem, na prchavost chvíle.  Nejedná se o konkrétní umělecký styl, ale názor umělců na konci 19. století. Vznikl jako reakce na naturalismus. Místo zobrazování reálného prostředí umělci zobrazují svoje myšlenky a své pocity skrytě.  Pocit umělců, kteří jsou znechuceni společností, utíkají od ní a vytvářejí si vlastní svět. V literatuře se objevují pesimistická díla, plná morbidity, pocity zmaru, erotiky, mysticismu a narcismu.  Toto hnutí navazuje na českou modernu. Sjednocujícím faktorem byl převážně bohémský život, inklinace k anarchismu. Spisovatelé jsou někdy označováni jako „básníci života a vzdoru“.

K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr  Impresionismus  Symbolismus  Dekadence  Anarchističtí buřiči

Přiřaď autora k dílu a proudu české literatury DíloAutorProud české prózy Květy intimních náladFráňa Šrámekanarchističtí buřiči Tajemné dálkyStanislav K. Neumannanarchističtí buřiči Měsíc nad řekouFrantišek Gellnerimpresionismus MěsíceAntonín Sovadekadence Kniha lesů, vod a stráníOtokar Březinadekadence Mstivá kantilénaJiří Karásek ze Lvovicanarchističtí buřiči Gotická dušeKarel Tomananarchističní buřiči Po nás ať přijde potopaKarel Hlaváčeksymbolismus

Přiřaďte autora k dílu a proudu české literatury DíloAutorProud české prózy Květy intimních náladAntonín Sovaimpresionismus Tajemné dálkyOtokar Březinasymbolismus Měsíc nad řekouFráňa Šrámekanarchističtí buřiči MěsíceKarel Tomananarchističtí buřiči Kniha lesů, vod a stráníStanislav K. Neumannanarchističtí buřiči Mstivá kantilénaKarel Hlaváčekdekadence Gotická dušeJiří Karásek ze Lvovicdekadence Po nás ať přijde potopaFrantišek Gellneranarchističtí buřiči

Doplňte text Viktor Dyk je jeden z představitelů …………………………………. Po celý život působil jako novinář a spisovatel. Kvůli své literární činnosti byl vězněn. V roce 1918 se stává redaktorem …………………….. Byl pravicově a nacionalisticky orientován. Stal se odpůrcem československého prezidenta …………………………. Věnoval se všem literárním druhům - ………………………., …………………………. a ………………………. Básnická sbírka plná vlastenecké poezie se jmenuje ……………….... Nejvýznamnější symbolická divadelní hra ……………………….………… přináší rozpor mezi snem a skutečností. Námět staré německé pověsti zpracovává dílo ………………….. Zemřel na mrtvici v Chorvatsku.

Doplňte text Viktor Dyk je jeden z představitelů anarchistických buřičů. Po celý život působil jako novinář a spisovatel. Kvůli své literární činnosti byl vězněn. V roce 1918 se stává redaktorem Národních listů. Byl pravicově a nacionalisticky orientován. Stal se odpůrcem československého prezidenta T. G. Masaryka. Věnoval se všem literárním druhům - epice, lyrice a dramatu. Básnická sbírka plná vlastenecké poezie se jmenuje Okno. Nejvýznamnější symbolická divadelní hra Zmoudření Dona Quijota přináší rozpor mezi snem a skutečností. Námět staré německé pověsti zpracovává dílo Krysař. Zemřel na mrtvici v Chorvatsku.

Úkoly k ukázce  Uveďte název díla a jeho autora.  Dílo charakterizujte.  Uveďte literární žánr díla a charakterizujte jej.

Ukázka Šel starý Magdón z Ostravy domů, v bartovské harendě večer se stavil, s rozbitou lebkou do příkopy pad. Plakala Maryčka Magdónova […] Maryčko, mrzne a není co jísti… Na horách na horách plno je dřeva… Burmistr Hochfelder viděl tě sbírat, má mlčet, Maryčko Magdónova?

Řešení  Petr Bezruč  Slezské písně

Řešení  Slezské písně  básnická sbírka Petra Bezruče, přestože je občas jeho autorství zpochybňováno  obsahuje přes 80 básní, které mají většinou námět z Ostravska  jedná se o sociální balady místo nadpřirozených jevů se v baladách jako zlo objevuje společnost a sociální nespravedlnost

Odpovězte na otázky  Charakterizujte Manifest české moderny.  K jakému směru se přikláněl Fráňa Šrámek? Směr charakterizujte.  Jak zemřel František Gellner?  Kdo je zakladatelem české kritiky?  Který spisovatel jitřil literární scénu různými útoky na ostatní spisovatele a kritikou celé společnosti?

Odpovězte na otázky  Charakterizujte Manifest české moderny.  manifest vychází roku 1985 v časopise Rozhledy  byly zde formulovány požadavky českých spisovatelů důraz na uměleckou individualitu, vnitřní pravdu jedince dotýká se otázek politických a sociálních vzpírá se staré generaci vnesl do literatury moderní směry – symbolismus, naturalismus, impresionismus

Odpovězte na otázky  K jakému směru se přikláněl Fráňa Šrámek? Směr charakterizujte.  vitalismus směr, který vznikl jako reakce na 1. světovou válku umělecký směr, který oslavuje život upozorňuje, že se má člověk radovat z běžných denních maličkostí

Odpovězte na otázky  Jak zemřel František Gellner?  není známo  byl prohlášen za nezvěstného na haličské frontě v 1. světové válce

Odpovězte na otázky  Kdo je zakladatelem české kritiky?  František Xaver Šalda

Odpovězte na otázky  Který spisovatel jitřil literární scénu různými útoky na ostatní spisovatele a kritikou celé společnosti?  Josef Svatopluk Machar  útočil například na Vítězslava Hálka a Svatopluka Čecha  netajil se tvrdým postojem k Vídni, katolické církvi, maloměšťáctví

Použité zdroje Literatura 1. Prokop, V. Čítanka k Literatuře 19. a počátku 20. století (od romantiků po buřiče). 1. vyd. Sokolov: O.K.-Soft, Prokop, V. Literatura 19. a počátku 20. století (od romantiků po buřiče). 1. vyd. Sokolov: O.K.-Soft, Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN

Použité zdroje Obrázky Gellner.jpg Gellner.jpg