ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Advertisements

Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
PN přechod v el. poli.
Tato prezentace byla vytvořena
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Tato prezentace byla vytvořena
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Absolventská práce Základy elektroniky Autor: Jan Fučík Třída: 9.B Školní rok: 2010/2011 ZSZNCK©2011.
Tato prezentace byla vytvořena
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
TRANZISTORY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Tato prezentace byla vytvořena
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Polovodičová dioda Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
ELEKTRONIKA Název školy
Elektronické zesilovače
Elektronické zesilovače
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
ELEKTRONIKA Vodivost polovodiče. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ELEKTRONIKA Usměrňovače – filtrace napětí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Hydraulické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR Ing. Jaroslav Chlubný. 1 STRUKTURA NAPÁJENÍ A PROUDY TRANZISTORU ZÁKLADNÍ ZAPOJENÍ TRANZISTORU TYPY A PARAMETRY Bipolární tranzistor.
ELEKTRONIKA Polovodičová dioda. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Tranzistory Tranzistor je třívrstvá polovodičová součástka u které se střídají přechody PN. Podle uspořádání přechodů mohou být tranzis- tory buď NPN nebo.
Fyzikální podstata tranzistorů OB21-OP-EL-ELN-NEL-M
TECHNOLOGIE POLOVODIČŮ TECHNOLOGIE VÝROBY TRANZISTORŮ A JEJÍ VLIV NA PARAMETRY.
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Pneumatické řízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Název prezentace (DUMu): Polovodiče
ELEKTRONIKA Unipolární tranzistor
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
ELEKTRONIKA Zesilovače – princip, druhy
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Číselné soustavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Spojité a nespojité řízení
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Elektronika – POLOVODIČOVÉ SOUČÁSTKY
Transkript prezentace:

ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 01_02_32_INOVACE_13

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR Předmět: ELEKTRONIKA Ročník: ME2 Jméno autora: Ing. Miroslav Sámel Škola: SPŠ Hranice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miroslav Sámel Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Anotace : Prezentace objasňuje princip činnosti, druhy, konstrukci a použití bipolárních tranzistorů. Klíčová slova: Polovodičový přechod typu N a P, majoritní nosiče náboje, minoritní nosiče náboje, bipolární tranzistor.

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR 01_02_32_INOVACE_13, Elektronika, Bipolární tranzistor Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Konstrukce tranzistoru Tranzistor je polovodičová součástka se třemi elektrodami: emitorem, bází a kolektorem. Na krystalu germania nebo křemíku jsou tři vrstvy s vodivostí P a N v uspořádání NPN nebo PNP. Mějme plošný tranzistor NPN. Mezi vrstvami jsou dva přechody PN – J 1 a J 2. Přechod J 1 je provedený jako vstřikovací. Levá vrstva N 1 je emitor E, prostřední vrstva P 1 je báze B a pravá vrstva N 2 je kolektor C. Vrstvy jsou technologicky provedeny tak, že: a) koncentrace majoritních nosičů v emitoru je mnohem větší než koncentrace majoritních nosičů v bázi a kolektoru, b) šířka báze je mnohem menší než šířka emitoru a kolektoru.  vrstva P – majoritní nosiče – díry  vrstva N – majoritní nosiče – elektrony

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR 01_02_32_INOVACE_13, Elektronika, Bipolární tranzistor Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Konstrukce tranzistoru  tranzistor NPN  tranzistor PNP Vývody tranzistoru EMITOR - E BÁZE - B KOLEKTOR - C

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR 01_02_32_INOVACE_13, Elektronika, Bipolární tranzistor Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Princip činnosti Přechod J1 je zapojen do obvodu se zdrojem U EB v propustném směru. Bude jím proto procházet proud I B. Protože koncentrace elektronů v N 1 je větší než koncentrace děr v P 1, budou z emitoru vstřikovány elektrony do báze. Protože je báze velmi úzká, rekombinační pásmo ji zcela překryje a to již při velmi malém proudu I B.  N 1 – emitor E  P 1 – báze B  N 1 – kolektor C  J 1 – přechod EB  J 2 – přechod CB

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR 01_02_32_INOVACE_13, Elektronika, Bipolární tranzistor Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Princip činnosti Mezi kolektor a bázi je zapojený zdroj U CB. Obvodem nebude procházet proud, protože přechod J 2 je zapojen v závěrném směru.  N 1 – emitor E  P 1 – báze B  N 1 – kolektor C  J 1 – přechod EB  J 2 – přechod CB

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR 01_02_32_INOVACE_13, Elektronika, Bipolární tranzistor Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Princip činnosti Zdroj U CB je zapojen k J 2 v závěrném směru. Z C do B by neměl procházet proud. Protože však z B do E prochází proud, je báze přehlcena vstříknutými elektrony, takže se ve všech vrstvách vyskytují stejné nosiče – elektrony a v B jsou ještě díry. Pokud se ve všech vrstvách vyskytují stejné nosiče, mohou tyto nosiče přenášet náboj z jedné kladné elektrody na druhou – součástka se stane ve směru C – E vodivou.  N 1 – emitor E  P 1 – báze B  N 1 – kolektor C  J 1 – přechod EB  J 2 – přechod CB

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR 01_02_32_INOVACE_13, Elektronika, Bipolární tranzistor Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Princip činnosti Ze sériově zapojených zdrojů U CB a U EB prochází proud I C přes C, B a E. Kromě toho prochází ještě malý proud I B ze zdroje U EB přes B a E. Tranzistor leží v uzlu tří proudů a platí I. KZ I C + I B = I E  N 1 – emitor E  P 1 – báze B  N 1 – kolektor C  J 1 – přechod EB  J 2 – přechod CB

BIPOLÁRNÍ TRANZISTOR 01_02_32_INOVACE_13, Elektronika, Bipolární tranzistor Ing. Miroslav Sámel Pamatujte si: Zdroje a literatura  N 1 – emitor E  P 1 – báze B  N 1 – kolektor C  J 1 – přechod EB  J 2 – přechod CB [1] VOŽENÍLEK, L.; ŘEŠÁTKO, M.. Základy elektrotechniky II. pro 2. ročník SOU elektrotechnických. Praha: SNTL, 1984, ISBN BEZ. [2] KESL, Jan. Elektronika I. Praha: NAKLADATELSTVÍ BEN, 2006, ISBN