OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dluhopis – popelka, které málokdo rozumí
Advertisements

Zákon o dluhopisech Předpis č. 190/2004 Sb..
Cenné papíry.
BANKOVNICTVÍ Dluhopisy.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
Právní úprava cenných papírů
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Státní dluhopisy.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Cenné papíry peněžního trhu
14. července 2013VY_32_INOVACE_100306_Cenne_papiry_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Hypoteční úvěr Stavební spoření
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Finanční trh II. Kapitálový trh
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ocenění Cenných papírů
Nominální a reálná úroková sazba
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_92 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
 Centrální banka  Komerční / obchodní/ banky  Specializované finanční instituce.
ObligaceObligace. Obligace je dlužný cenný papír. Jeho vlastník má právo na vyplacení úroku a po uplynutí doby i vyplacení nominální hodnoty obligace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Téma 11: Dlouhodobé financování investičního majetku 1. Třídění finančních zdrojů 2. Financování z externích zdrojů 3. Financování z interních zdrojů.
Charakteristika finančních účtů Členění finančních účtů 1)Aktivní účty 211 pokladna 213 ceniny 221 bankovní účet 251 majetkové cenné papíry k obchodování.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Dotace, půjčky a řízení likvidity. Dotace Projev přerozdělovacích procesů - uvnitř veřejného sektoru, -směřující k jiným subjektům – NNO, ziskový sektor.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
HYPOTEČNÍ ÚVĚR. STAVEBNÍ SPOŘENÍ.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Aktivní bankovní operace – úvěry
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Cenné papíry VY_32_INOVACE_44_892
Peníze, pohledávky, finanční majetek
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní právo I. Akciová společnost
Definice finančního majetku
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dluhopisy Prezentace – podklad pro přednášku v předmětu Obchodní právo III J. Kotásek :37.
Část VI: Hypoteční úvěry
Transkript prezentace:

OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY

 znát pojmy: úvěrový CP, dluhopis, obligace  chápat podstatu a účel dluhopisů, motivaci emitentů i investorů  způsoby určení výnosu  rizika dluhopisů  náležitosti dluhopisů  nejčastější zvláštní typy dluhopisů

 Majetkové CP - představují podíl na majetku emitenta - vlastník CP má podíl na řízení a podíl na zisku  Akcie  Podílové listy  Úvěrové CP - představují dluh emitenta vůči jejich vlastníku - vlastník CP má právo na vrácení poskytnuté částky a zároveň dostává úroky (jinou formu výnosu) - jednotlivé typy dluhopisů - - alternativní řešení při nedostatku peněžních prostředků

= úvěrový CENNÝ PAPÍR (z. o dluhopisech 190/2004 Sb.) -představuje dlouhodobý dlužnický závazek emitenta vůči vlastníkovi dluhopisu  Emitent – ten, kdo dluhopis vydává  Investor – kupuje dluhopis -> vlastník dluhopisu  – po uplynutí doby splatnosti je emitent povinen svůj dluh splatit + výnos  Výnos – zpravidla určen v % nominální hodnoty, uplatňuje se pomocí KUPONU

VÝNOS SPLACENÍ DLUHU

 Emitenti - dříve jen právnické osoby - od léta 2012 – mohou dluhopisy vydávat i fyzické osoby! - nejčastější: stát, obce, podniky, banky  Investoři - nejčastější: banky, pojišťovny…, státy, domácnosti…

 Výnos – bývá zpravidla určen: a) pevnou úrokovou sazbou b) rozdílem mezi jmenovitou hodnotou a emisním kurzem = diskont c) pohyblivou úrokovou sazbou  Rizika  emitent nebude schopen řádně splácet  > důraz na schopnost emitenta splácet (rating)  výkyvy úrokových měr  Myslíte si, že spolu výnos a riziko nějak souvisí?

a) údaje nutné k jednoznačné identifikaci emitenta b) označení, že jde o dluhopis, popřípadě označení zvláštního druhu dluhopisu c) identifikační označení podle mezinárodního systému číslování CP d) jmenovitou hodnotu jako dlužnou částku e) údaj o tom, kde se lze seznámit s emisními podmínkami f) výnos dluhopisu nebo způsob stanovení jeho výše g) datum emise h) způsob a místo splacení dlužné částky a vyplacení výnosu dluhopisu i) data splatnosti dluhopisu a výnosu dluhopisu j) číselné označení dluhopisu k) údaje nutné k jednoznačné identifikaci jeho prvního vlastníka l) podpis emitenta

EMITENT „DLUHOPIS“ ISIN JMENOVITÁ HODNOTA VÝNOS 1. rok 12,5 %, pak pohyblivý DATUM EMISE DATUM, MÍSTO A ZPŮSOB SPLACENÍ PODPIS EMITENTA

 STÁTNÍ  na základě zvláštního zákona  KOMUNÁLNÍ DLUHOPISY  předchozí souhlas Ministerstva financí ČR  HYPOTEČNÍ ZÁSTAVNÍ LISTY  vydávají jen banky se zvláštním povolením  kryté pohledávkami z hypotečních úvěrů

OPAKOVACÍ POROVNÁNÍ CPAkcieDluhopisy Představujepodíl na ZKdluh emitenta Emitenta.s.PO -> kdokoli Vrácení vložených prostředků NEANO Výnosvětšímenší Rizikovětšímenší

OPAKOVÁNÍ - NÁSLEDUJÍCÍ SNÍMEK DOPLŇTE MÍSTO ?????? SPRÁVNÉ POJMY

???? „??????“ ISIN JMENOVITÁ ????? ???????? 1. rok 12,5 %, pak pohyblivý DATUM ???? DATUM, MÍSTO A ZPŮSOB ?????? PODPIS ????