NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Významná Chráněná území v čr
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Organizace ochrany přírody v ČR
Rozloha chráněných území na ploše ČR
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
 Rozsáhlé pohoří na hranicích Česka, Rakouska a německého Bavorska.  Rozkládá se v nadmořské výšce mezi 600 m ( údolí Otavy u Rejštejna ) a 1378 m (
Národní parky a Chráněné krajinné oblasti ČR
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
ANOTACE Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Práce s návštěvníkem Cestovní ruch v chráněných územích.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Chráníme přírodu Chráněná území.
Chráněná území České republiky
název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
VY_52_INOVACE_PRV.3.29_Živá příroda _ dřeviny_pracovní list
Národní parky v České republice
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Ochrana přírody ČR.
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Ochrana přírody Za předpokladu použití psacích potřeb a mapy České republiky.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Národní park České Švýcarsko (2000) Krkonošský národní park (1963) Národní park Podyjí (1991) Národní park Šumava (1991)
Anotace Materiál je určen žákům 3.třídy k seznámení s učivem o ochraně přírody v nejvyšším pohoří naší vlasti, také v nejbližším okolí naší obce. Materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: AZ kvíz – přírodní poměry ČR Číslo: EU DUM 6_17 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Chráněná krajinná oblast POODŘÍ. Poslání chráněné krajinné oblasti uchování a obnova krajiny vhodným využíváním. zachování přirozených druhů rostlin,
Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektu
Člověk A pŘÍRODA Bohumil Bareš
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
OCHRANA PŘÍRODY I..
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_43_Ochrana přírodního bohatství
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
OCHRANA PŘÍRODY Chráněná území ČR
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Ochrana krajiny a přírody ČR
ŠABLONA 3/2 NÁRODNÍPARKY ČR
Důsledky novely zákona 114/1992 Sb. (z. č. 123/2017 Sb
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět PRO ROČNÍK: 3. NÁZEV MATERIÁLU: VY_12_INOVACE_01_VÝUK.M.č.21_OCHRANA PŘÍRODY ČÍSLO MATERIÁLU: 21DATUM: JMÉNO AUTORA: Mgr. Petra Chválová Metodický list / anotace : - Prezentace je určena k využití v hodinách Prvouky ve 3.ročníku při výuce kapitoly Životní prostředí. - Prezentace je zaměřena na seznámení žáků s ochranou přírody v podobě našich národních parků. Děti se prezentace aktivně účastní, střídají se ve čtení, přemýšlejí, co je v národním parku zakázáno. Následovně se seznámíme s návštěvním řádem NP a jeho jednotlivými zónami. Po prezentaci následuje práce s mapou a vyhledávání národních parků České republiky. Na konci prezentace si vše shrneme v části Opakování.

Naše národní parky

Co znamená název národní park? národní park je rozsáhlé území, které je svým způsobem jedinečné využití národních parků slouží k zachování a zlepšení přírodních poměrů

pro národní parky se užívá zkratka NP příroda (živá i neživá) je zde přísně chráněna je zde omezen volný pohyb veřejnosti je nutné dodržovat návštěvní řád

Národní parky ČR na území naší republiky leží 4 národní parky  Krkonošský národní park (KRNAP)  Národní park České Švýcarsko  Národní park Podyjí  Národní park Šumava

Zóny národního parku - podle kvality životného prostředí je národní park rozdělen do 4 zón: I. zóna – přísná přírodní - území s nejvýznamnějšími přírodními hodnotami -příroda by měla být ponechána přirozenému vývoji bez zásahu člověka -zákaz sběru lesních plodů a vstupu mimo turisticky značené trasy II. zóna – řízená přírodní -obklopuje I. zónu, jsou zde významné přírodní hodnoty -zákaz sběru lesních plodů a vstupu mimo turisticky značené trasy

III. zóna – okrajová/nárazová -je využívána rekreačně a turisticky -provozuje se zde zemědělství, zvláště pastevectví a sklizeň sena, hospodaří se v lesích s respektem na ochranu území Ochranné pásmo -tvoří jakýsi ochranný pás, která zabezpečují území před nechtěnými vlivy -jsou zde rekreační a sportovní centra

 tábořit, rozdělávat ohně  vjíždět a setrvávat zde s motorovými i nemotorovými vozidly mimo vyhrazená místa  provozovat horolezectví  poškozovat a znečišťovat životní prostředí  volné pobíhání psů a jiných domácích zvířat Co je v návštěvním řádu našich národních parků zakázáno?

 provozovat volný a stánkový prodej  provozovat vodní sporty a vodní turistiku na řece (např. Dyji)  zatěžovat přírodní prostředí nadměrným hlukem  záměrně rozšiřovat nepůvodní rostliny a živočichy, …

Opakování K čemu Národní parky slouží? K zachování přirozeného prostředí pro rostliny a živočichy. Je zde umožněn volný pohyb? Ne, volný pohyb veřejnosti je zde omezen. Jak se jmenují pravidla, které je tu nutné dodržovat? Návštěvní řád. Vyjmenuj národní parky České republiky: KRNAP – Krkonošský národní park, NP České Švýcarsko, NP Podyjí, NP Šumava Můžeme v národních parcích vysazovat další rostliny? Ne, záměrné rozšiřování nepůvodních rostlin je zde zakázáno.

Odkazy Archiv autora CHALUPA, P. Naše vlast. 2. vyd. Pardubice : Alter, ISBN s. 35 – 36.