VY_32_INOVACE_Lul_II_14 Zdenka Fantlová Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Londýn.
Advertisements

Lidice.
2. březen Mezinárodní den boje spisovatelů za mír.
Z Kolína do Jeruzaléma Hana Greenfieldová.
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Svatba.
Výlet do Anglie Josef Chrpa 2007 – Student Septimy.
Nicolas Winton.
VY_32_INOVACE_3D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, příspěvková organizace Oblast podpory 1.4 – Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Řešení.
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Domácí odboj 1942.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Šárka Nová a Lenka Petráková
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Stolpersteiny kameny zmizelých
Je poměrně malý, ale zato má velké funkce. Čarodějnice jménem Alfaja která v něm přebývá má kočku Žilianu s koštětem na kterém lítá. Má kotel ve kterém.
Červená karkulka Lucie Novotná.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ KA2 Exkurze se zpracováním výstupů Základy společenských věd a historie v realitě Terezín 29.
Terezín.
Partnerství škol Bremen El Médano Šumperk jsme v Šumperku uvítali naše přátele z Brém a El Médana. Po dojemném shledání jsme se vydali na.
Jana Fialková Premiantka, která nesměla studovat.
Zájezd do Vídně Zájezd komentují Barbora Štychová a Lenka Škáchová Ve dnech 18. – absolvovaly 8. a 9. třídy zájezd do Vídně.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Arnošt Lustig „Život není to, co chceme, ale to, co máme a vydržíme.“
VY_32_INOVACE_Lul_II_11 Leo Haas a Hans Krása Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Narodila se v roce 1926 Daniel Brandl a Michael Verner.
VY_32_INOVACE_Tru_II_12 Pohádka trochu jinak Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_32_ OPAKOVACÍ TEST – DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vlasta Faktorová rozená Daňková ze Sedlčan Zpracovaly Veronika Macháčová a Kateřina Cihelková Sedlčany 2015.
VY_32_INOVACE_Lul_II_01 Úvod do problematiky holocaustu Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_12_INOVACE_Tru_I_30 Název Eduard Petiška, Staré řecké báje a pověsti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
Housky z nebe. *1922 ve Vlkoši 2 starší sourozenci - Milena a Karel otec - přednosta na stanici matka - práce na statku.
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
VY_32_INOVACE_Lul_II_13 Petr Ginz Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_Lul_II_07 Život vězňů v Malé pevnosti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
VY_32_INOVACE_Lul_II_16 Osvětim I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
VY_32_INOVACE_Lul_I_10 Poslední Přemyslovci II. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. (88 let) Je kanadský podnikatel českého původu.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
VY_32_INOVACE_Pel_II_18 Soustavy rovnic – slovní úlohy6
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Hostinec U Zlaté Prahy Rodina Schückova z Bobrové
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
VY_32_INOVACE_Lul_II_15 Helga Weissová - Hošková
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
VY_32_INOVACE_Lul_II_18 Osvětim - Březinka
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
VY_32_INOVACE_Sib_III_01 Dopravní prostředky
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Arnošt Lustig (1926 – 2011). Arnošt Lustig (1926 – 2011)
VY_32_INOVACE_Lul_I_01 Velká Morava
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
VY_32_INOVACE_Lul_II_05 Transporty, židovská samospráva a kulturní život Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
VY_32_INOVACE_
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NAŠE PRÁZDNINY V LLORET DE MAR
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Předmět: Dějepis Ročník: 9.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Lul_II_14 Zdenka Fantlová Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Leona Lukašíková

Zdenka Fantlová (S 716) *1922 v Blatné r se celá rodina přestěhovala do Rokycan R byla kvůli rasovým zákonům vyloučena z místního reálného gymnázia Poté absolvovala rok na Anglickém institutu v Praze, což jí, jak se později ukázalo, zachránilo život Když v r gestapo zatýkalo jejího otce, řekl své rodině větu, která Zdenku provázela celým tím utrpením: „Jen klid. Pamatujte si - klid je síla.“ Její životní byl láska- Arnošt (Arno) Levit Začátkem ledna 1942 dostala Zdenka i Arno předvolání k registraci do transportu Arnův transport měl písmeno R a odjel do Terezína Zdenka dostala číslo S 716 a to jí zůstalo až do Osvětimi Do Terezína odjela → bydlela v Magdeburských kasárnách

V Terezíně opět potkala svého Arna – ne však na dlouho Byl vybrán do trestného transportu kvůli atentátu na Heydricha → odjížděl Transport odjížděl v 5:00 Arno přišel za Zdenkou ve 4:00 a dal jí vlastnoručně vyrobený snubní prstýnek do kterého vyryl: Arno Rozloučil se s ní se slovy, že když to přežijí, tak si ji po válce najde a že ji ten prstýnek bude chránit To bylo naposledy, co ho viděla Zdenka byla přidělena ke škrábání brambor přímo do kuchyně v Hannoveru → díky tomu jí byl přidělen konec chodby s oknem v městském domě Kamarádi jí ho oddělili dřevěnou stěnou, udělali jí na dveře zámek, postavili postel i s matrací, poličky, sklápěcí stoleček a do rohu tyč na šaty a kabát Od jisté smrti ji zachránila kamarádka Marta, kdy ji vysvobodila z transportu, ze kterého šli všichni bez výjimky do plynu Na začátku r se zúčastnila vysazování stromků na Křivoklátě

Zapojila se také do terezínského divadla na Magdeburské půdě odjela do Osvětimi - Březinky Na konci r odjela do tábora Kurzbach → tam kopala zákopy se celý tábor vydal na pochod smrti do Gross Rosenu Po týdnu se však ruské jednotky nebezpečně blížily, tak pokračovali vlakem do Buchenwaldu → ten byl ale přeplněný, a tak se dostala až do Mauthausenu Odtud po pár týdnech putovala do Bergen- Belsenu → po cestě vlak stavil i v Rokycanech, kde jim někdo do vlaku hodil 2 bochníky čerstvého chleba V Belsenu už nebyli ani dozorci, lidé zde pouze umírali → navíc se tam rozmohla tyfová epidemie, které podlehla její sestra Lída

dorazili do tábora Angličané Z posledních sil se doplazila do stanice Červeného kříže Tam ji našel anglický důstojník a zachránil jí život- její šťastná hvězda dojela do Švédska → do zotavovací nemocnice Její Arno odjel z Terezína do Trawniky, kde byli všichni muži z transportu zavražděni → zbyl jí jen prstýnek Do r pracovala na Československé ambasádě ve Švédsku Odsud emigrovala do Austrálie → tam se stala členkou jednoho melbournského divadla V r odjela do Londýna, kde žije dodnes

Zdroje: Osobní setkání se Zdenkou Fantlovou Fantlová,Z.: Klid je síla, řek´ tatínek. Nakladatelství Primus,1996, dotisk 2008 Vzdělávací semináře v Terezíně v letech Vzdělávací a informační bulletin vzdělávacího oddělení památníku Terezín z let Fotografie z archívu autorky pořízená v Osvětimi

Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: devátý Předmět: Dějepis Anotace: Materiál slouží k seznámení s životním příběhem Zdenky Fantlové deportované do ghetta v Terezíně