Historie počítačů. Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Advertisements

Odtud vznikl název kalkulačka.
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Soutěž OfficeAréna 2012 –školní kolo
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Od počátků až po současnost
Historie počítačů Nedávná minulost.
Kvantové počítače Autor: Martin Adámek.
HISTORIE POČÍTAČŮ I. VY_32_INOVACE_A3-01 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Zjednodušená verze pro účely výuky na ZŠ.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Historie automatizace
Historie PC Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
J a v a Historie Lucie Žoltá. Děrné štítky Děrné štítky vymyslel roku 1801 Joseph Marie Jacquard. Pomocí štítků mohl měnit vzory na tkalcovských stavech.
Historie počítačů Historie o počítačích. Anna Lustyková 8.A.
Přehled a vývoj elektronických počítačových generací
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Historie počítačů A) Předchůdci počítačů a) Abakus
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
HISTORIE VÝPOČETNÍ TECHNIKY
HISTORIE A VÝVOJ POČÍTAČŮ
Vypracoval Mgr. David Mikoláš 8. září 2007
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_04_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
HISTORIE POČÍTAČŮ Něco na úvod:
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Historie počítačů 1.hodina.
Počítače III – historie počítačů
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VÝVOJ POČÍTAČŮ stručně.
Historie počítačů „pravěk“.
Generace počítačů Nikola Řezníčková 5.A.
Historie počítačů.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_02_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Informatika akademický rok 2012/2013 Historie, sou č asnost, budoucnost.
Procesor Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Pokud bychom přirovnali počítač.
Maturitní téma č.5 Historie výpočetní techniky a druhy počítačů
Historie a vývoj počítačů
Výroky "Nemyslím si, že by na světovém trhu byla poptávka po více než pěti počítačích." (Thomas J. Watson, IBM, 1943) „Pro pokrytí celosvětových potřeb.
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
ICT ZÁKLADNÍ POJMY.
Historie počítačů.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Historie počítačů Lenka Kohnová 1.ročník sovc
Historie počítačů.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_191.
Historie výpočetní techniky
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michal Kapoun. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
INFORMATIKA Historie pc.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Generace Rok KonfiguraceRychlost (operací/s) Součástky Velký počet skříníJednotkyRelé Desítky skříní Elektronky 2.
Historie počítačů Historie počítačů se odvíjí od historie matematiky. Už starověké civilizace měly svoje počítadla – například (vznikl přibližně před.
Inf Historie počítačů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Historie výpočetní techniky
Historie počítačů (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_05_HISTORIE_VYPOCETNI_TECHNIKY.
Historie výpočetní techniky od počítadla po počátek 20. století.
VY_32_inovace_01_infhistoriePC_04 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: leden 2013 Předmět:Informační technologie Ročník:6. ročník Škola - adresa:Základní.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Historie výpočetní techniky
HISTORIE POČÍTAČŮ I. VY_32_INOVACE_A3-01 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Historie počítačů.
Historie výpočetní techniky
Transkript prezentace:

Historie počítačů

Jednoduchá počítadla  Abacus  praděpodobně 600 let staré  umožňuje počítat základní matematické oprace

První mechanické počítadlo  v roce 1623  Wilhelm Shickard (1592 – 1635)  počítací hodiny  uměly násobit a dělit

Děrné štítky  děrný štítek byl prvním záznamovým médiem  vymyslel jej kolem roku 1805 Joseph Marie Jacquard  sestrojil automatický tkalcovský stav, který tkal vzor pomocí děrných štítků spojených provázky  používali se ještě dalších 140 let

Mechanické počítače  v 19. století se Charles Babbage pokusil vyrobit počítací stroj Analytical Engine  uměl provádět numerické výpočty pomocí zadaných programů  počítadlo bylo dokončeno sto let po jeho smrti

Novodobé generace počítačů  počítače rozdělujeme do tzv. Generací  každá generace je charakteristické svou konfigurací, rychlostí počítače a základním stavebním prvkem

0. generace  Vznik: 30-tá léta  Velikost: velký počet skříní  1-10 operací/s  Součástky:  relé (elektromagnet)

Harvard MARK 1

1. generace  Vznik: 40-tá léta  Velikost: desítky skříní, několik místností  operací/s  Součástky:  elektronky

ENIAC

2. generace  Vznik: 50-tá léta  Velikost: několik skříní  operací/s  Součástky:  tranzistory

UNIVAC

3. generace  Vznik: 60-tá léta  Velikost: několik skříní  operací/s  Součástky:  Integrované obvody

IBM 360

3,5. generace  Vznik: 70-tá léta  Velikost: jedna skřín  operací/s  Součástky:  integrované obvody (LSI)  vysoká integrace  první mikroprocesory

XEROX PARK

4. generace  Vznik: 80-tá léta  Velikost: dnešní PC  a více operací/s  Součástky:  mikroprocesory

TRS 80

Moderní PC 4. generace

Budoucnost  tzv. Pátá počítačová generace  počítače s umělou inteligencí  rychlost se neměří v počtu opeací za sekundu, nýbrž v logických úsudcích za jednotku času

Mooreův zákon  pravidlo vymyslel v roce 1965 chemik Gordon Moore  původní znění:  „počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný okruh se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí.“

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. ŠIŠKA, Adam. Fakulta informatiky Masarykovy univerzity. Architektura PC. [on-line] Dostupné z: Architektura_PC.html KOVÁŘ, Petr. Generace počítačů. [on.line]. Dostupné z: pocitacu.html Wikipedia Foundation. Mooreův zákon. [on-line] Dostupné z:

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. [online] , 16:07. [cit ]. File: 518px-Schoty_abacus.jpg. Dostupné z: KLAEREN, Herbert. [online] , 10:19. [cit ]. File: 800px-Schickardmaschine.jpg. Dostupné z: [online] , 14:34. [cit ]. File: 220px-Punch-card-blue.jpg. Dostupné z:

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. [online] , 23:23. [cit ]. File: 800px-Babbage_Difference_Engine.jpg. Dostupné z: g [online] , 18:42. [cit ]. File: 758px-Electronic_component_relays.jpg. Dostupné z: relays.jpg relays.jpg [online] , 16:12. [cit ]. File: Harvard-mark-1.jpg. Dostupné z: pi.com/index.php/Soubor:Harvard-mark-1.jpghttp:// pi.com/index.php/Soubor:Harvard-mark-1.jpg

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. [online] , 20:29. [cit ]. File: 170px-Dubulttriode_darbiibaa.jpg. Dostupné z: [online] , 15:26. [cit ]. File: 785px-Eniac.jpg. Dostupné z: [online] , 20:35. [cit ]. File: 220px-Transistors.jpg. Dostupné z: [online] , 14:22. [cit ]. File: Avalanche_bjt_collector_trigger.jpg. Dostupné z:

Použité zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. [online] , 14:24. [cit ]. File: 620px-Univac.jpg. Dostupné z: [online] , 11:14. [cit ]. File: Integrovaný-obvod-asfalt-.jpg. Dostupné z: asfalt-.jpg asfalt-.jpg