Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Zelenina – charakteristika a rozdělení Tématický okruh: Zelenina Vzdělávací obor: Pěstitelství Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Ročník: osmý Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ANOTACE Digitální výukový materiál ZELENINA slouží k výkladu učiva o zelenině. Výklad je doplněn obrázky z internetu. Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Práce je určena na interaktivní tabuli SMART Notebook.
ZELENINA Charakteristika a rozdělení Zpracovala: Mgr. Jitka Hříbková, ZŠ Dyjákovice
Význam zeleniny Používá se ve stravě člověka v syrovém stavu nebo po tepelné úpravě Používá se ve stravě člověka v syrovém stavu nebo po tepelné úpravě Má vysokou výživnou hodnotu Má vysokou výživnou hodnotu Obsahuje: Obsahuje: a) vitamíny a) vitamíny b) minerální látky b) minerální látky c) vlákniny c) vlákniny
Rozdělení zeleniny C)Podle toho, co se spotřebovává D) Podle nároku na hnojení B) Podle doby potřebné k vytvoření konzumních částí A)Podle délky vegetace na rostliny
JEDNOLETÉ Většina pěstované zeleniny DVOULETÉ Především kořenová zelenina VYTRVALÉ Málo známé druhy Salát Cibule Mrkev Rebarbora Petržel Křen Chřest
B) Podle délky potřebné pro vytvoření konzumních částí S vegetační dobou 4 – 10 týdnů (rané odrůdy) S vegetační dobou 3 – 4 měsíce (středně rané odrůdy) S vegetační dobou 6 měsíců (pozdní odrůdy) Cibule Jarní česnek Ředkvička Červ. řepa Raná mrkev Raná kedlubna Raný salát Pozdní mrkev Rajče Pozdní zelí Okurky Pozdní kedlubna
C) Podle toho, co se spotřebovává CIBULOVÁ KOŘENOVÁ KOŠŤÁLOVÁ LISTOVÁ LUSKOVÁ PLODOVÁ
D) Podle nároků na hnojení VELMI NÁROČNÁSTŘEDNĚ NÁROČNÁMÁLO NÁROČNÁ
ZÁVĚREČNÝ ÚKOL
Na závěr žáci obdrží PL, kde samostatně doplní zadané úkoly.
ZDROJE 2.jpg 2.jpg edients/88/660_medium.jpg edients/88/660_medium.jpg b5981b6918/cibule1.jpg b5981b6918/cibule1.jpg zeleniny/korenova_petrzel.jpg zeleniny/korenova_petrzel.jpg jpg?seek= jpg?seek= content/uploads/2013/01/bunch-of-radishes.jpg content/uploads/2013/01/bunch-of-radishes.jpg zeleniny-cervena-repa/cervenarepa2_500.jpg zeleniny-cervena-repa/cervenarepa2_500.jpg g g content/uploads/2012/12/garlic.jpg content/uploads/2012/12/garlic.jpg arna/krouharna-zeli-foto1.jpg arna/krouharna-zeli-foto1.jpg ents/2314/13109_medium.jpg ents/2314/13109_medium.jpg zeleniny-okurky/okurky_zavarovacky.jpg zeleniny-okurky/okurky_zavarovacky.jpg zeleniny/kedluben.jpg zeleniny/kedluben.jpg -cibulove-recepty.jpg -cibulove-recepty.jpg zeleniny/cernykoren.jpg zeleniny/cernykoren.jpg bydleni.cz/Files/ResizedImages/FckGallery/brokolice1_- 1x300.jpg bydleni.cz/Files/ResizedImages/FckGallery/brokolice1_- 1x300.jpg Dytrtová, R., Praktické činnosti, Pěstitelství pro r. ZŠ, Fortuna, 1997
ZDROJE zeli.jpg zeli.jpg kvetak.jpg kvetak.jpg vitamix1.jpg vitamix1.jpg jpg jpg die-zeleniny/cinskepekingske.jpg die-zeleniny/cinskepekingske.jpg lusk-/1-fazol-lusk.jpg lusk-/1-fazol-lusk.jpg i/IrenaVoriskova/ _Cuketa_Ma_Minimu m_Kalorii_Je_To_Zelenina_Krasne_Postavy/image s/Cuketa_2.jpg i/IrenaVoriskova/ _Cuketa_Ma_Minimu m_Kalorii_Je_To_Zelenina_Krasne_Postavy/image s/Cuketa_2.jpg die-zeleniny/kedluben.jpg die-zeleniny/kedluben.jpg semena.cz/galerie/novinky/max_ jpeg semena.cz/galerie/novinky/max_ jpeg