NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze ČÍSLO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Advertisements

Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Microsoft Office Access
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Výpočetní technika Akademický rok 2006/2007 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
Ing. Jaroslav Parma.  Seznámení s MS OFFICE 2010  PROCVIČENÍ PROGRAMŮ MS OFFICE 2010  DISKUSE  ZÁVĚR.
Microsoft Access Prezentace základních uživatelských nástrojů
Jak vytvořit prezentaci
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Softwarové aplikace Oldřich Trenz CO JE MICROSOFT ACCESS je databázový nástroj pro tvorbu jednoduché aplikace typu seznam CD až po náročný,
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor-hromadná korespondence Typ: DUM.
INFORMATIKA 7 Záhlaví stránky III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Úvodní informace Mgr. Miroslav Kučera; Úvod do databázových systémů MIROSLAV KUČERA.
Spolupráce aplikací MS Office Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
INFORMATIKA 9 Kancelářské využití software III2 – I9- 17.
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Microsoft Office Access obecný přehled Jiří Kubík.
INFORMATIKA 7 Velikost a styl písma III2 - I7- 15.
MS Word Hromadná korespondence v MS Word 2007.
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
INFORMATIKA 7 Odstavec V. III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
IKT MS Office Access Relace 07 Ing. Jana Horáková
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D.
IKT MS Office Access Sestavy Ing. Jana Horáková
INFORMATIKA 7 Jak má vypadat textový dokument III2 - I7- 16.
Rozvrh výuky – pátek :15 – 10:451. část Úvod předmětu 1 Databáze (do kap. 1.3) 11:00 – 12:302. část 1 Databáze (od kap. 1.3) 2 Relace (do.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
DATABÁZE.
Databáze MS ACCESS 2010.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – zápis.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – dotazy.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Ing. Oldřich Vavříček NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Základy elektrotechniky.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze – závěrečné.
Význam relací Typy relací Vytvoření relace Nastavení relace Podtypy relace Referenční integrita.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
TÉMA: Počítačové systémy
TÉMA: Počítačové systémy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborná škola Net Office, spol. s r. o
AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických.
TÉMA: Počítačové systémy
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Jana Kijonková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Relační databáze ČÍSLO PROJEKTU: CZ /34.

Co je databáze? Databáze je množina záznamů a souborů, které jsou organizovány za určitým účelem Uveďte příklady Relační databáze - úvod Každý záznam v databázi obsahuje informace vztažené (v relaci) k jinému subjektu Př. Zákazníci a jejich objednávky

Co se Vám na tabulce nezdá? Příliš mnoho informací v jednom poli Příliš mnoho informací v jednom poli, (použití pro úřední dopis je nemožné) Řešení: rozdělit data do více polí

Přebytečnost dat (redundance) Redundance dat – dochází k zatěžování paměti počítače Řešení: rozdělit data do více tabulek Příliš mnoho informací v jednom poli, (použití pro úřední dopis je nemožné) Řešení: rozdělit data do více polí } Tabulku je nutno převést do tzv. normální formy (dále jen NF)

Relační databáze – dělení dat do více polí Navrhněte, jak data účelně rozdělit: Navrhněte postup: PSČMěstoUlice a č.p. Excelexport dat, pak rozdělit pomocí nástrojů této aplikace upravenou tabulku importovat zpět Accessrozdělit pomoci dotazu s využitím textových funkcí vytvořit novou tabulku Úpravu tabulky proveďte samostatně Úpravu tabulky společně v příští hodině

Návod k řešení: Zleva 6 znaků Počet znaků zbývajícího textu bez PSČ Vypsat zbývající text bez PSČ Pozice čárky Vypsat text zleva až po čárku Vypsat text zprava až po čárku

ANOTACE Prezentace slouží k motivaci a jako úvod nového učiva Žáci si zopakují propojení mezi aplikacemi Žáci mají k dispozici pracovní soubor s daty na školní databázi Předpokládaná doba 15 minut. CITACE Nápověda k aplikaci MS Access 2010 Podrobný průvodce Microsoft Access pro Windows 95, autor: John L. Viescat Computer Press 1997