VÝZNAMNÁ HISTORICKÁ, KULTURNÍ, SPORTOVNÍ OSOBNOST POCHÁZEJICÍ ZE SLOVÁCKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
m i r o s l a v a t r i z u l j a k o v á malířka, restaurátorka narozena 1955 v Olomouci Absolventka SUPŠ v Uherském Hradišti, obor užité a propagační.
Průlet liturgickým rokem
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Ocenění práce ředitele Plavecké školy Uherské Hradiště, Plavecké školy Uherské Hradiště a ocenění plaveckých škol Zlínského kraje.
Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Český jazyk 3.třída Kopaná-práce s textem.
Baroko.
Připravila Jarmila Havelková
Památky UNESCO v ČR V České republice je do Seznamu
Kultura a sport v Kanadě
TŘEBENICE Okres Litoměřice PSČ:
Baroko v českých zemích
Znáte brněnské kostely ?
Zlínský kraj - procvičování
Jan Amos Komenský Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Tomáš Garrigue Masaryk
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Průlet liturgickým rokem
Významné budovy v Žatci
Památky UNESCO v České republice
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ KRASOBRUSLAŘI
PRAHA OLYMPIJSKÁ, o.p.s..
A Labe B Morava C Vltava D Ohře A Labe B Morava C Vltava D Ohře.
Reálie - bankovky.
Pražské kostely.
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
N AŠE ŠKOLA MĚSTO HAVLÍČKŮV BROD KRAJ VYSOČINA ČESKÁ REPUBLIKA.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Jan Amos Komenský ( ) Cílem vzdělání a moudrosti je, aby člověk viděl před sebou jasnou cestu života, po ní opatrně vykračoval,
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zlínský kraj – opakování VY_32_Inovace_01KR-3 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Gabriela Divišová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_ ČR-Slavní rodáci 2 Název: ČR – Slavní rodáci 2.
Ocenění práce ředitele Plavecké školy Uherské Hradiště, Plavecké školy Uherské Hradiště a ocenění plaveckých škol Zlínského kraje.
JAKUB KRESA SMRŽICE – BRNO VÝZNAMNÝ ČESKÝ JEZUITA, PEDAGOG, MATEMATIK, DIPLOMAT A INTELEKTUÁL 17. STOLETÍ SEMINÁŘ U PŘÍLEŽITOSTI.
Cyrilometodějské jubileum 2013 Přehled aktivit Zlínského kraje Ing. Ladislav Kryštof Výroční konference cestovního ruchu Východní Moravy, 29. ledna 2012.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_19.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová OSOBNOSTI NAŠÍ HISTORIE.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Jaroslav Vojtěšek a Marie (důchodci)
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Pravopis velkých písmen
Druh učebního materiálu
Národní obrození Kateřina čížková.
Jan Amos Komenský VY_32_Inovace_07KR-3
Michal Karel a Petr Nedbal ZŠ F. J. Řezáče Liteň
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Slavní fotbalisti.
Název školy: ZŠ Průhonice
DUM I. / 10. měsíce Bc. Zdeněk Klíma.
Česká republika - Kutná Hora
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Ve školních lavicích Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
České bankovky a kdo je na nich vyobrazen
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Iva Drgáčová NÁZEV: VY-32-INOVACE-08- Zlínský kraj- Uherskohradišťsko.
ZLÍNSKÝ KRAJ.
Přehled významných panovníků
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, České baroko Autor: Mgr. Olga Pasovská.
BAROKO sochařství, malířství, literatura
Předmět:Vlastivěda Ročník: IV. Tematický celek: Česká republika
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Zimní sportovní areály
Transkript prezentace:

VÝZNAMNÁ HISTORICKÁ, KULTURNÍ, SPORTOVNÍ OSOBNOST POCHÁZEJICÍ ZE SLOVÁCKA

Historické osobnosti Tomáš Garrique Masaryk -1.Československý prezident -Narodil se 7.března 1850 v Hodoníně -Úmrtí 14. září 1937 v obci Lány ve Středočeskem kraji Jan Amos Komenský - Učitel národů -Narozen 28.března 1592 asi v Uherském Brodě nebo v obci Komňa -Zemřel 15.listopadu 1670 v Amsterdamu

Kulturní osobnosti Joža Uprka -Narozen 26.října 1861 Kněždub -Zemřel 12.ledna 1940 Hroznová Lhota -Byl to malíř a grafik -Nejznámější díla: Malérečky, Kněždubská jízda králů, Pouť u sv. Antonínka, Boží tělo v Hroznové Lhotě, Jízda králů ve Vlčnově, Boží tělo ve Velké. atd…

Karel Benedik -Narozen 6.lisopadu 1923 Kozojídky -Úmrtí 17.ledna 1997 Veselí nad Moravou -Malíř a restaurátor Jeho restaurátorské dílo zahrnuje například triptych stropu sněmovního sálu v kroměřížském zámku, fresky v knihovně a refektáři v klášteře Hradisko v Olomouci, nástěnné malby v lékárně v Uherském Hradišti či trojice oltářních obrazů v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Kokorách. Dále pak restauroval ve veltruském zámku sál Marie Teresie.

Břetislav Rychlík -Narozen 23.července 1958 Uherské Hradiště -Herec, scenárista a režisér -Hrál ve filmech, v pohádkách a uváděl dokumentární pořady -Role v: Dědictví aneb Kurvahošigutntag Bumerang Vojtěch, řečený sirotek Pětka s hvězdičkou a další…

Helena Fimingerová -Narozena 13.července 1949 Víceměřice -Česká atletka (vrh koulí) -Její rodiče pocházejí z Uherského Ostroha -Letní olympijské hry: 1976-Bronz -MS v atletice: 1983-Zlato -ME v atletice: 1974-Bronz, 1978-Stříbro, 1982-Stříbro -Halové ME v atletice: 1973-Zlato, 1974-Zlato, 1975-Stříbro, 1977-Zlato, 1978-Zlato, 1980-Zlato, 1981-Stříbro, 1982-Stříbro, 1983-Zlato, 1984-Zlato, 1985-Zlato

Miroslav Kadlec + Michal Kadlec -Narozen 22.června 1964 v Uherském Hradišti -Československy a Česky fotbalový internacionál. -Odchovanec Vítkovic -V roce 1990 přestoupil do Německého Kaiserslauternu -13.prosince 1984 ve Vyškově se narodil syn Michal -Svou fotbalovu karieru zahájil v Německu jako žák -v roce 1998 se přestěhovali do rodného města Uherského Hradiště -v roce 2005 přestoupil Michal do Sparty a v roce 2008 do Německého Leverkusenu -Reprezentační karieru zahajil v 18 letech

Další Fotbalisti -Milan Kerbr st. -Richard Dostálek -Pavel Němčický -Bronislav Červenka -Vít Valenta -Miroslav Valenta -Tomáš Randa Všichni tito fotbalisté prošly klubem 1.FC Synot (1.FC Slovácko)

Radim Bičánek -Narozen 12.ledna 1975 v Uhersém Hradišti -Český hokejista -Jako jediny hráč ze Slovácka hrál NHL -Ottawa Senators, Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets -Momentálně hraje za Kometu Brno

Vytvořil : Tomáš Kurečka Dne : Do : Regionální výchova