Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Martina Zelenková III.B
Advertisements

Oběhová soustava Adam Klimeš.
Oběhová soustava Klára Kohoutová, 3.A.
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
plži (Gastropoda) VY_32_INOVACE_3.1.Bi2.16/Li
Opakování a procvičení učiva
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Tělní tekutiny a oběhová soustava obratlovců
Cévní soustava.
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
SOUSTAVA OBĚHOVÁ Soustava krevního oběhu tvoří srdce, soustavu cév a krev Srdce je uloženo v dutině hrudní za hrudní kostí ve vazivovém vaku OSRDEČNÍKU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mlži.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KREVNÍ OBĚH Odkysličená krev přitéká horní a dolní dutou žilou do pravé síně, současně se plní krví okysličenou levá síň (krev do ní přivádějí z plic plicní.
Oběhová soustava u Člověka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Oběhová soustava Fylogeneze.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Měkkýši hlavonožci.
Srdce a krevní oběhy Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
Cévní soustava3 SRDCE, CÉVY.
Tělní tekutiny Krev a míza.
kmen: MĚKKÝŠI (Mollusca)
Oběhová soustava kroužkovců a členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů.
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Krevní oběh Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Šimečková NÁZEV:VY_52_INOVACE_14_Přírodopis 8. ročník TÉMA: Opakování cévní soustavy.
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Oběhová soustava srdce a cévy
Funkce trávicí soustavy a typy trávení
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
Soustava kosterní prvoků až měkkýšů
Dýchací soustava vyšších obratlovců
VY_32_INOVACE_04-13 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Typy trávicích soustav
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
Typy dýchacích soustav
Nervová soustava nižších obratlovců
Lebka a končetiny obratlovců
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Dýchací soustava členovců
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
Rozmnožování obojživelníků
Hormonální regulace bezobratlých
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
zpracovaný v rámci projektu
Nepohlavní rozmnožování prvoků
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kostra kroužkovců a členovců
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Plži Gastropoda – předožábří, chroustnatky Očekávané výstupy
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
FYLOGENEZE OBĚHOVÉ SOUSTAVY
KREVNÍ OBĚH (opakování)
Transkript prezentace:

Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsahPrezentace je určena k doplnění a procvičení oběhové soustavy pásnic a měkkýšů. Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace. Úkoly pro samostatné procvičení jsou na straně 11 až 14. AutorRNDr. Ilona Houšková KódVY_32_INOVACE_33_BHOU18

Popište cévní soustavu pásnic Cévní soustava je uzavřená. Skládá se z jedné hřbetní a dvou postranních cév, které jsou propojeny okružními cévkami. Srdce chybí. Krev obsahuje krevní barvivo hemoglobin. Obr. 1

Popište cévní soustavu měkkýšů Cévní soustava je otevřeného typu ( s výjimkou hlavonožců). Krev se z konce otevřených cév volně rozlévá do krevních dutin a omývá tělní orgány. Zde se mísí s mízou, proto hovoříme o hemolymfě. Systém vlásečnic je zachován u dýchacích orgánů (žaber nebo plicního vaku).

Popište cévní soustavu měkkýšů Centrum soustavy tvoří tepenné srdce z příčně pruhované svaloviny, uložené v osrdečníku. Srdce se skládá z komory a z síní (závisí na počtu žaber). Krevním barvivem je nejčastěji hemocyanin. Dalším barvivem je hemoglobin.

Krevní barviva u měkkýšů Hemocyanin Je krevní protein obsahující atomy mědi, jež jsou vázány přímo na protein. V neoxidovaném stavu je hemocyanin bezbarvý, naváže-li se na něj kyslík, zmodrá. Hemoglobin Skládá se z bílkoviny globinu, na kterou je vázán pigment hem, který se skládá z molekuly porfyrinu a na ni navázaného atomu železa. Vazbou kyslíku na hem oglobin vzniká oxyhemoglobin.

Plži Srdce tvořeno 1 komorou a 1 síní. Krev přitéká do dýchacích ústrojů, odtud je nasávána do osrdečníku – předožábří plži. U zadožábrých plžů leží srdce před dýchacími orgány. Z osrdečníku pokračuje do síně a komory a odtud je vystřikována ven ze srdce. Krevní barvivo je hemocyanin. U hlemýždě je frekvence 15 tepů za minutu. Obr. 2

Mlži Srdce se nachází v hřbetní části v osrdečníkovém vaku. Je tvořeno 2 síněmi a 1 komorou. Krev je aortou vháněna do hlavové části a útrob. Před návratem do žaber se v metanefridiích zbavuje škodlivých látek. Hemolymfa obsahuje hemocyanin a je namodralá.

Mlži Popis obrázku: 20.osrdečník 21.srdce 22.aorta Obr. 3

Hlavonožci Cévní soustava je uzavřená. Cévní soustava má srdce s 1 komorou a 2 (sépie, chobotnice) až 4 síně (loděnka). Počet síní je shodný s počtem žaber. Krevní barvivo je hemocyanin. Obr. 4

Obr. 5 Obr. 6

Řešte úkol Úkol: Jaká krevní barviva jsou v tělních tekutinách měkkýšů? Řešení: Je to většinou hemocyanin - krevní protein obsahuje atomy mědi. V neoxidovaném stavu je hemocyanin bezbarvý, naváže-li se na něj kyslík, zmodrá. Dále je to hemoglobin - krevní protein s atomem železa. Barva je červená.

Řešte úkol Úkol: Popište stavbu oběhové soustavy u plžů. Řešení: Srdce tvořeno 1 komorou a 1 síní. Krev přitéká do dýchacích ústrojů, odtud je nasávána do osrdečníku – předožábří plži. U zadožábrých plžů leží srdce před dýchacími orgány. Z osrdečníku pokračuje do síně a komory a odtud je vystřikována ven ze srdce.

Řešte úkol Úkol: Popište stavbu oběhové soustavy u mlžů. Řešení: Srdce se nachází v hřbetní části v osrdečníkovém vaku. Je tvořeno 2 síněmi a 1 komorou. Krev je aortou vháněna do hlavové části a útrob. Před návratem do žaber se v metanefridiích zbavuje škodlivých látek.

Řešte úkol Úkol: Popište stavbu oběhové soustavy u hlavonožců. Řešení: Cévní soustava je uzavřená. Cévní soustava má srdce s 1 komorou a 2 (sépie, chobotnice) až 4 síně (loděnka). Počet síní je shodný s počtem žaber.

Informační zdroje JELÍNEK, Jan; ZICHÁČEK, Vladimír. Biologie pro gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2007, ISBN ALTMANN, Antonín; LIŠKOVÁ, Eva. Praktikum ze zoologie. Praha: SPN, 1979, ISBN Obr. 1: BÜRGER, Otto. [online]. [cit ]. Dostupný jako volné dílo na WWW:. Obr. 2: AL2; MAŇAS, Michal; DAHL, Jeff. [online]. [cit ]. Dostupný podle licence Creative commons na WWW:. Obr. 3: ALTMANN, Antonín; LIŠKOVÁ, Eva. Praktikum ze zoologie. Praha: SPN, 1979, ISBN Obr použity podle licence Creative commons. Obr. 4: HILLEWAERT, Hans. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obr. 5: LING, Richard. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:. Obr. 6: KOK, Albert. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:.