Vikingové – severní Atlantik Výuková prezentace. - Faerské ostrovy -Island -Grónsko -Severní Amerika Cíl cesty:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky Anglie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Počátky osídlení našeho území
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ULURU symbol Austrálie.
Island Island, to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů,
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
V KTERÉM ROCE OBJEVIL KRYŠTOF KOLUMBUS AMERIKU?
Spojené státy americké
ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
Island :: :: Zpracoval :Michal Uvíra.
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Vikingové Seminární práce
Kryštof Balajka Vikingové.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Kanada.
Kanada.
Normané - muži severu na svých cestách
AMERIKA přírodní krajiny
Seveřané a vikingové Slované
VY_32_INOVACE_22_20 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Vikingové – postrach Evropy v 9. stol. Anotace – Žáci se formou.
FINSKO ISLAND.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
AUSTRÁLIE Objevování Austrálie.
AMERIKA.
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
MEZI KTERÝMI KONTINENTY SE NACHÁZÍ ATLANTSKÝ OCEÁN?
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Zámořské objevy.
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Poloha, rozloha, členitost
Severní Evropa II Mgr. Petr Králík.
Amerika.
Island.
ULURU symbol Austrálie.
Severní Evropa Švédsko
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Severní Evropa Z_119_Evropa_Severní Evropa
OCEÁNIE.
ISLAND.
Velká Británie vlajka Velké Británie znak Velké Británie.
Vikingové.
Kongeriket Norge Holubová Hana
EVROPA – ÚVOD, REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE I.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
H.M. - Oslo P.O Rozloha - 14,5 ob. / km² Měna - norská koruna Jazyky - norština, sámština H.M. - Oslo P.O Rozloha - 14,5 ob.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Osoblaha AUTOR: Marian Hrabovský NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Pravěk a Starověk TEMA: Vývoj společnosti v pravěku a starověku ČÍSLO PROJEKTU:
Severní Evropa Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.6 Vikingové Název sady: Raný a vrcholný středověk Číslo.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
SEVERNÍ EVROPA.
Island Jakub Jenšovský.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?. Co už víme? KDO BYLI VIKINGOVÉ?
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Island,země „ohně a ledu“
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_05_Island
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Vikingové 9. – 11. století.
Autor : Veronika Némethová Sekunda
„Ó Bože, osvoboď nás od řádění Normanů.“
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Vikingové – severní Atlantik Výuková prezentace

- Faerské ostrovy -Island -Grónsko -Severní Amerika Cíl cesty:

 Hmotné prameny (archeologické nálezy)  Písemné prameny: ságy (nevýhoda – informace zde byly zapsány později, jejich věrohodnost nelze určit přesně, mohly být při ústním předávání pozměněny, většinou příběhy oslavují vikinskou odvahu, chrabrost)) Historické prameny:

-Do této oblasti nepřipluli vikingové jako první, mohli se zde setkat s irskými mnichy, kteří se sem dostali na jednoduchých kožených člunech a byli prvními obyvateli ostrovů -Vikingové tuto oblast pojmenovali jako Faereyjar - Ovčí ostrovy, protože ovce zde žily ještě před jejich příchodem -Vikingové se zde zabývali hlavně pastevectvím Faerské ostrovy

 Příchod vikingů asi kolem roku 860, kdy norští sedláci hledali za vlády Haralda Krásnovlasého politickou svobodu  Osídlení pobřežního pásu a údolí na JZ ostrova  Řízení země: alting – všelidový sněm, shromáždění svobodných Islanďanů, rozhodování o záležitostech, které se týkaly země jako celku; ting – nižší (krajová) úroveň altingů, rozhodování o místních záležitostech Island

 Grónsko – Zelená země  Osídlení území Erikem Zrzavým, který vyhnán rozhodnutím tingu z Islandu za vraždu  Na Island se Erik vrátil pro nové osadníky, aby s nimi v Grónsku založil novou kolonii  985 – 25 lodí s islandskými dobrovolníky zamířilo do Grónska, kam doplulo jen 14 lodí. Osadníci zde založili Východní osadu (chov ovcí, koz, rybolov) Grónsko

 985 – Bjarni Herjolfsson – cesta z Islandu do Grónska, z důvodu silného větru změna kursu jeho lodi, cesta na západ přes oceán k území, které označil jako Markland (Lesní země, Labrador), kde ale nepřistál, proplul kolem pusté země a směrem na východ, aby se dostal do Grónska)  Bjarni Herjolfsson – zřejmě první Seveřan, jenž spatřil Severní Ameriku Severní Amerika

 1000 – cesta Leifa Šťastného, syna Erika Zrzavého po Bjarniho stopách, ale opačným směrem – Východní osada v Grónsku – ostrov Disko – Davisova úžina – Helluland (Baffinův ostrov) – Markland (Labrador) – Vinland (Země hroznů)  Pokusy o osídlení území, časté spory s místními obyvateli, které vikingové označovali jako Skraelingar (ubožáci), založená osada po 3 letech zanikla, návrat do Grónska Vinland - Newfoundland