VY_32_INOVACE_Lul_III_12 Život v Římě – zajímavosti Název projektu: OP VK 1.4.72038519 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.2952 OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vietnamci Náboženství Strava.
Advertisements

Křeček Džungarský.
CHARAKTERISTIKA ·     je seznam nabízených pokrmů a příloh;   ·     svým vzhledem a obsahem reprezentuje provozovnu;       je reklamním a propagačním prostředkem.
autor Mgr. Alena Marková
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Čas nezastavíš Výchova k občanství 6. ročník ZŠ
Ruské pravoslavné Vánoce. Na Rusi se objevily již po příchodu křesťanství v 10.století Několik set let trvalo než se prosadily Vítězstvím těchto svátků.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Zdroj obrazového materiálu
STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI CIZINCŮ
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
VY_32_INOVACE_2D.6.18 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_62_INOVACE_A NAKUPOVÁNÍ – CENY ZÁKLADNÍCH POTRAVIN AUTOR: Mgr. Radka Koldinská VYTVOŘENO: březen 2012 STRUČNÁ ANOTACE: vytvoření představy o cenách.
Nápoje a pokrmy Národní slovenské jídlo jsou halušky s brynzou.
Světový den výživy – 16. říjen
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
VY_32_INOVACE_Lul_III_13 Vznik křesťanství v Římě Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_Lul_I_04 Marie Terezie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_BANKETNI_MENU_PREZENTACE_12 Název školyStřední škola služeb,
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
VY_12_INOVACE_Rů_I_18 Divadlo Járy Cimrmana Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Vánoce kolem světa Veronika Lehotová 9.B 2017.
VY_32_INOVACE_Sib_III_16 Dřeviny
VY_32_INOVACE_Lul_I_12 KAREL IV. Život
Výživa 1.ročník VY_32_INOVACE_47_Vyziva1 Prvouka - 1. ročník
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Složitá obsluha fondue
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_Lul_III_11 Gladiátoři a Spartakus
Autor: Mgr. Marcela Holubová
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
OP VK Využívání ICT Sada č
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název projektu: Moderní škola
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
ženy: jedno jméno např.: Cornelia st.
Jídelníček od 3. do 7. června 2019 změna jídelníčku je možná
VY_32_INOVACE_Mil_II_11 Obvod čtverce
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Lul_III_12 Život v Římě – zajímavosti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Leona Lukašíková

Život v Římě - zajímavosti Víra v duchy Jídelníček Kalendář Profese Děti a jejich hry

Víra v duchy Ochranná bulla Chlapci i děvčata nosili na krku bullu- talisman, který chránil před zlými duchy Chlapci ji nosili do 14 let, dívky do svatby Domácí oltáře - uctívání jednou denně (víno, oheň, kadidlo, modlitby) Duchové domu, pozemků, ochránci jídla, předků, bohatství

url= kuchyne&docid=FS4CWRopSYZF2M&imgurl= GUBA&zoom=1&iact=hc&vpx=459&vpy=129&dur=2356&hovh=235&hovw=215&tx=98&ty=99&sig= &page=1&tbnh=134&tbnw=123&start=0&ndsp=27&ved=1t:429,r:2,s:0,i:73 WnQLOFfhrB2rsM&imgurl= D_HtSN4gTNppWbCQ&zoom=1&iact=rc&dur=413&sig= &page=1&tbnh=137&tbnw=185&start=0&ndsp=27&ved=1t:429,r:4,s:0,i:77&tx=104&ty=69

Jídelníček Základní potravina chléb - z různých druhů mouky (černý, bílý, pochoutkový, jemný) Nejoblíbenější maso – ryby ( + rybí omáčka na dochucování jídel) Vzácná masa- hovězí a vepřové, divoký osel a jelen, divočina, páv, plameňák, pštros, hrdlička, papoušek Ovoce a ořechy (jablka, třešně, hrušky, hrozny, švestky, mandle, kaštany, fíky, datle) Typické je míchání slané a sladké chuti (ocet+ máta + mošt vařený s kaší z ovoce + med )

Oblíbený nápoj- víno a mulsum (víno s medem) Jídlo 3x denně snídaně: chléb a víno, ovoce, med, vejce, sýr lehký oběd: ovoce, zelenina, vejce večeře(hlavní jídlo dne, od odpoledne do noci): několik hlavních chodů Zábava u hostiny- hudebníci, tanečnice, akrobaté Zbytky jídla - na zem (psi)

dining.jpg&w=626&h=292&ei=Q46zT_ewEYyL4gSMpb2TCQ&zoom=1&iact=rc&dur=203&sig= &page=2&tbnh=85&tbnw=183&start=25&ndsp=30&ved=1t:429,r:26,s:25,i:185&tx=102&ty=49

Kalendář 46 př.n.l. reforma Julia Caesara = Juliánský rok 365 dní a 6 hodin, 12 měsíců Měsíce rozděleny na kalendy, nony, idy Délka dne podle světla Vodní a sluneční hodiny Čas se řídil podle zemědělských prací a ročních období

&bih=942&tbm=isch&tbnid=5Hhdt7Ju7SXnhM:&imgrefurl= url= ur=70&hovh=273&hovw=184&tx=84&ty=89&sig= &sqi=2&page=1&tbnh=150&tbnw=101&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:1,s:0,i:71 6fSV4JwIxCM:&imgrefurl= 46zT8PcN4mm4gTthL22CQ&zoom=1&iact=rc&dur=376&sig= &page=4&tbnh=149&tbnw=206&ndsp=30&ved=1t:429,r:25,s:76,i:60&tx=82&ty=74

Profese 150 různých řemeslnických cechů Obchodníci, prodavači(kramáři, vyvolávači) Uzenáři, pekaři, kuchaři Tesaři, zedníci, štukatéři, malíři Voňavkáři, sklenáři Soukromí hasiči- hasili, až se dohodli s majitelem o ceně ( muži s vědry a velitelem) Lékaři a učitelé (většinou propuštěnci) Herci, právníci, inženýři, vojáci

Děti a jejich hry Oblíbené hry na ulici: na fanty, na vojáky, na koníčky, na schovávanou, na slepou bábu Houpali se na houpačkách, pouští draky Capita et navi - hlava nebo orel Hra na hrnec (jeden sedí na zemi= hrnec, ostatní kolem něj běhají a on se jich snaží dotknout) Zapřahání myší do maličkých vozíků a jejich závody v minicirku

rome/&docid=h7t1Or570NGdKM&imgurl= riGYbysgaqssWTBA&zoom=1&iact=hc&vpx=784&vpy=346&dur=4925&hovh=209&hovw=241&tx=199&ty=96&sig= &page=2&tbnh=134&tbnw=174&start=29&ndsp=32&ved=1t:429,r:25,s:29,i:188

Zdroje RULF, Jan, VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis pro 6. ročník základní školy a 1. ročník osmiletého gymnázia. SPN, Praha Malý cestovatel minulostí. Egypt Ramesse II. Klasické Athény Císařský Řím. Euromedia Group-Knižní klub, Praha Wikipedie Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: šestý Předmět: Dějepis Anotace: Doplnění učiva o zajímavosti ze života obyvatel antického Říma