Číslo projektu OP VK 1.5 25549863 Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Geodézie.
Advertisements

Měření na mapách.
MAPA – Zmenšený obraz povrchu Země
Geometrická podstata map
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
MAPY A PLÁNY, MĚŘÍTKO MAPY
Mapa.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
Kartografie.
KARTOGRAFIE = nauka o mapách Mapa - zmenšený, zjednodušený
Kartografie – měřítko mapy
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
MAPA A JEJÍ OBSAH.
Kartografie a topografie
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Prezentace na téma - Obsah map
MAPA A JEJÍ OBSAH Co je to mapa? Proti skutečnosti vypadá mapa jak?
Kartografie Zeměpisné souřadnice, GPS Typy kartografických zobrazení
Měřítko plánu a mapy.
MAPY.
Svět na mapě Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kartografie Název školy
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Glóbus- model Země autor VM:Ondřej.
MAPY (uč.14-15).
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Autor: Mgr. Helena Nováková
Prvouka 3.ročník ZŠ „Mapa a krajina, světové strany na mapě“
Kartografie a topografie
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Výškopis, polohopis, popis VY_32_INOVACE_16 Sada 4
DRUHY MAP.
Kartografie Láďa Mráz.
Elektronická učebnice - I
K ARTOGRAFIE – OBSAH MAP Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů
K ARTOGRAFIE – MĚŘÍTKO MAPY Autor: Hana Brýdlová.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_03_OBSAH MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Venclová Monika Název: VY_32_INOVACE_4B_15_Měřítko mapy Téma: 4B_VL4.roč.
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GLÓBUS. obsah  pohled do historie  glóbus  barevnost na glóbusu  měřítko glóbusu  kontrolní otázky.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 10 TEMA: Mapy – zobrazení povrchu Země.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_II.VL2 Vytvořeno:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_Z6-002 Předmět ZEMĚPIS 6.ROČNÍK.
* Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov * Autor : Mgr. Irena Nešněrová * Datum : září 2012 * Název :VY_52_INOVACE_5.2.4.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Mapa buzola
úvod a kartografická zobrazení
Mapa – obraz Země Mapa = zmenšený obraz planety Země.
Geografická kartografie
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_07_Mapy
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_08_Měřítko mapy
Geografická kartografie
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Opakování - mapy Vyber z uvedených slov 3 a vytvoř z nich definici
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE A TOPOGRAFIE
Předmět: Zeměpis Ročník: 6. Tématický celek: Glóbus a mapa
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Transkript prezentace:

Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová aktivita III/2) Téma Základy kartografie Ročník 1. Jméno autora Mgr. Dušan Kráčmar Anotace Učivo shrnuje základní poznatky s učiva kartografie ZŠ, jež dělá i středoškolským žákům obvykle potíže. Prezentace se tak snaží klást důraz na místa, kde se žáci nejčastěji dopouští chyb a snaží se je odstranit. Současně pak prezentace i mírně rozšiřuje vědomosti žáků, které získali na ZŠ. Datum tvorby

ZÁKLADY KARTOGRAFIE ©Dušan Kráčmar 2014

ZÁKLADY KARTOGRAFIE ZÁKLADNÍ POJMY kartografie – nauka o mapách, jejich tvorbě a využití (z řečtiny: khartés – mapa, grafein – psát, popisovat mapa – zmenšený rovinný obraz zemského povrchu nebo jeho částí zmenšení: ANO obraz zemského povrchu: ANO Rovinný obraz: ANO MAPA =˃ =˃ zmenšení: ANO obraz zemského povrchu: ANO Rovinný obraz: ANO MAPA =˃ =˃ zmenšení: ANO obraz zemského povrchu: ANO Rovinný obraz: NE!!! GLOBUS =˃ =˃

ZÁKLADY KARTOGRAFIE MĚŘÍTKO měřítko – udává poměr zmenšení mezi skutečností na zemském povrchu a jeho vyobrazení na mapě číselné – např. 1 : cm na mapě je cm ve skutečnosti = ˃ 1 cm na mapě je m ve skutečnosti (1 m = 100 cm) = ˃ 1 cm na mapě jsou 2 km ve skutečnosti (1 km = 1000 m) PŘI TÉTO OPERACI S MĚŘÍTKEM JE VŽDY NUTNO POSUNOUT DESETINNOU ČÁRKU O PĚT MÍST („ZAKRÝT PĚT NUL“), NEBOŤ 1 km = cm

ZÁKLADY KARTOGRAFIE MĚŘÍTKO grafické – na vymezené úsečce graficky znázorňuje poměr vzdálenosti na mapě a ve skutečnosti např. číselné měřítko 1 : (1 cm na mapě jsou 2 km ve skutečnosti) je v pracovní verzi vyjádřeno takto: délka ve skutečnosti délka na mapě ukázky grafických měřítek na mapách

ZÁKLADY KARTOGRAFIE MĚŘÍTKO slovní – poměr zmenšení je vyjádřen slovně např. 1 cm na mapě odpovídá 2 km ve skutečnosti (při měřítku 1 : ) POZOR!!! VZHLEDEM K TOMU, ŽE KAŽDÁ MAPA DO JISTÉ MÍRY ZKRESLUJE SKUTEČNOST, NENÍ MOŽNÉ NA MAPÁCH VELKÉHO ÚZEMÍ (SVĚTADÍL, SVĚT) ODMĚŘOVAT A PŘEPOČÍTÁVAT VZDÁLENOSTI DLE MĚŘÍTKA!!! NE! ANO!

ZÁKLADY KARTOGRAFIE MĚŘÍTKO obrazec v měřítku 1:1 obrazec v měřítku 1:2 obrazec v měřítku 1:4

ZÁKLADY KARTOGRAFIE MĚŘÍTKO Velikost měřítka velké - do 1 : (mapa Moravského krasu) střední - 1: – 1 : (mapa Moravy) malé – nad 1 : (mapa Evropy, mapa světa) velké měřítko střední měřítkomalé měřítko

ZÁKLADY KARTOGRAFIE OBSAH MAPY měřítko – viz předchozí geografická síť – poledníky a rovnoběžky (orientace na mapě) polohopis – ukazuje polohu, rozměr a tvar objektů na mapě, které jsou zobrazeny bodově (v některých případech sídla, vrcholy hor atd.) liniově (např. silnice, železnice) plošně (např. vodní plochy, v některých případech města) výškopis - na mapě znázorňuje výškovou členitost terénu pomocí vrstevnic - myšlené čáry spojující místa se stejnou nadmořskou výškou barevné hypsometrie – odlišení výšek pomocí barev a jejich odstínů (např. nížiny zeleně, hory hnědě) popis – udává v mapě informace např. o názvech jednotlivých objektů legenda mapy (vysvětlivky) – seznam mapových značek uvedený souhrnně na okraji mapy POZOR!!! MAPA NEMUSÍ VŽDY OBSAHOVAT VŠECHNY TYTO SLOŽKY!!!

ZÁKLADY KARTOGRAFIE OBSAH MAPY měřítko polohopis legenda popis geografická síť výškopis

ZÁKLADY KARTOGRAFIE DĚLENÍ MAP obecně – zeměpisné mapy – snaží se rovnoměrně zachytit všechny prvky mapy z FG i SE sféry („od všeho něco, od ničeho vše“) tematické – zobrazují detailně jen jednu (maximálně dvě) složky, ostatní jsou velmi potlačeny (např. mapa vodstva, klimatu, průmyslu, zemědělství atd.) obecně – zeměpisná mapa tematická mapa

ZÁKLADY KARTOGRAFIE DĚKUJI ZA POZORNOST.

ZÁKLADY KARTOGRAFIE ZDROJE KOMENSKÝ. mestovsetin.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: mapa-moravy-podle-rytiny-z-roku-1627-vydani-z-r-1680/g-1389/id_obrazky=2024&typ_sady=1&p1=9082 AUTOR NEUVEDEN. turistaky.jaromirklein [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Učebnicemapy.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. kartografie- e-learningový portál o tvorbě map [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. obrazky.superia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ČÚZK. cuzk.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: podklady/Tistene-mapy/Mapy-uzemnich-celku/MCR500.aspx KOLEKTIV AUTORŮ. Terminologický slovník zeměměřičství a katastru nemovitostí [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STEIFEL. mapy sveta [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. Ústav profesní a zpracovatelské techniky U 218 [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: