DVD-RAM technologická rešerše autor: Karel Podvolecký kontakt: web:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
III/2 XVII A
Advertisements

(Pře|Za)pisovatelné DVD Vypracoval Tomáš Zaňka mystik.cz taz.mystik.cz/Skola/NM Datum listopad 2003.
Obecně o operačních systémech
Zařízení pro trvalé uchování dat
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Záznamová média.
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
Jitka Banetková Delta – SŠIE 5.MA. Externí pevné disky jsou ideálním médiem pro zálohování a pro přenášení souborů. Pokud často cestujete a chcete mít.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Disky Martin Klejch 3.B.
MiSe 03 Pevné disky Médium je tvořeno vrstvou feromagnetického materiálu Informace jsou zapisovány pomocí změn mag- netického toku (v médiu se vytvářejí.
Paměťová média.
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Zálohování.
ŠKOLSKÝ INTRANET ANEB CO JSEM KRESLIL NA TABULI. SÍŤOVÉ TOPOLOGIE Popis struktury sítě z pohledu propojení Nesouvisí se skutečným umístěním PC Často se.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Hardware 4 verze 2.6.
HARDWARE 2. část.
VY_III/2_INOVACE_30_Operační systémy Operační systémy Miroslav Kaňok.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Architektura počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Záznamová média Informatika – 6. ročník
USB Flash Disk Kateřina Klajsnerová.
Informatika vnější paměti – paměťové karty, usb disky, ssd
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
CD mechanika Simona Kužmová 7.A.
Špionážní kamera v propisce. Nová Originální Špionážní kamera skrytá v propisce a flashdisk 4GB v jednom s 30 FPS ( obrázků za sekundu ) + webkamera Využití:
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
2.4 DVD digital versatile disc Fyzická struktura  DVD funguje jako CD  vyšší kapacity je dosaženo zmenšením pitu zhuštěním spirály dvě vrstvy.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
2.5 BluRay a HD DVD BluRay  rozměrově stejné jako CD  vlnová délka 405 nm – modrý laser umožňuje zmenšit pit a rozteč stop  záznamová vrstva.
Solid-state drive.  skládá se z boxu a ze základní desky  na desce najdeme NAND flash paměti, chip řadiče SSD disku a konektor SATA, či IDE.
Compact Disc CD Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
OP VK VYT 2.9 Mechaniky (DVD, Blue-ray, FDD)
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro multimédia
Princip optických mechanik
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační paměť
DVD-RAM technologická rešerše
Pamäťové zariadenia Adam Lech Tomáš Kožurko I.A.
Záverečný projekt
Informační a komunikační technologie 5. ročník
INFORMATIKA – záznamová media
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

DVD-RAM technologická rešerše autor: Karel Podvolecký kontakt: web: vytvořeno:

Co to je DVD-RAM ● Čistě optické médium. ● Rozměry jako klasické CD/DVD ● v. 1.0 (2.6GB),v. 2.0 (4.7GB), v. 2.1 (1.4GB, 8cm) ● Umí přepis (až x) ● Přístup podobný pevnému disku

Historie ● Počátky v roce ● První větší rozmach kolem roku 1998 ve video technice. ● V roce 2003 svěřena správa a rozvoj formátu skupine RAM Promotion Group.

Verze DVD-RAM

Cartridge ● Cartridge: ochranná krabička na médium ● Verze 1.0 pouze v cartridge ● 2 typy cartridge: – Rozebiratelné – Nerozebiratelné

Technologicke prvky ● Postupně probereme: – Vlastnosti materiálů – Princip zápisu,čtení,přepisu – Zóny na disku – Struktura sektoru – Defect management

Materiály ● Nutnost 2 fázového média

Zápis,čtení,přepis

Zóny

Struktura sektoru

Defect Management ● 4 identické zóny obsahující informace o defektech ● 2 u středu, 2 u okraje ● Každá obsahuje 2 druhy seznamů ● PDLA, SDLA ● Defekty 2 typů: – Primární – Sekundární

Software – Windows XP ● Podpora pro zápis/čtení již zformátovaného disku se souborovým systémem FAT32 ● Jinak nutnost mít DVD-RAM ovladač ● Chová se jako disketa ● Přenosové rychlosti u 3x cca 1350kB/s

Software - linux ● Klasické IDE blokové zařízení. ● Stačí povolit zápis na zařízení. ● Lze použít libovolný souborový systém. ● Opět práce jako s disketou.

Budoucnost? ● V minulosti velké plány. ● Kapacita 15GB, modrý laser... ● Bohužel se neprosadila (velká cena, nepodpora výrobci mechanik) ● Do dneška spíš profesionální oblasti, pouze klasické 4.7GB médium. ● Budoucnos: zvýšení rychlosti na 16x : ●

Otázky ?