Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík PK IT a ICT, SŠ IT a SP, Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové karty, parametry
Advertisements

D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva II. Ročník:4. Datum.
PC SÍTĚ I.
O protokolech sady a mé implementaci variace 104
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - spojová vrstva I. Ročník:4. Datum.
Model TCP/IP Fyzická vrstva.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
Protokol TCP/IP a OSI model
Linková (spojová) vrstva
Programovatelné automaty Vrstvový model sítě
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Sítě.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Počítačové sítě Implementace RM OSI
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
FDDI (Fiber Distributed Data Interface). FDDI definice ANSI – X3T tá léta – snaha o propojení superpočítačů také MAC adresy – 4B přístup k médiu.
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Internet.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-05.
Internet.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
1 Implementace vrstev RM OSI Služby Pro aplikační program Pro transport dat SW HW OS aplikace User end (servery, PC…) směrovače přepínače.
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Model TCP/IP Síťová vrstva. IPv4 IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou Data jsou v síti dopravována přes směrovače.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
Počítačové sítě Datový spoj
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Počítačové sítě Implementace RM OSI Počítačové sítě - Vrstva datových spojů 1.
1 Počítačové sítě Protokoly LAN Protokoly vrstvy datových spojů – LAN Specifikace IEEE 802 – pokrývá :Specifikace IEEE 802 –vrstvu fyzickou (standardy.
Počítačové sítě 6. přednáška propojování lokálních sítí bridge router
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Řízení přenosů TCP Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
Moderní technologie linek Zvyšování přenosové kapacity Zvyšování přenosové spolehlivosti xDSL Technologie TDMA Technologie FDMA.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Distribuovaný operační systém pro mikroprocesory
TÉMA: Počítačové systémy
PB169 – Operační systémy a sítě
Implementace vrstev RM OSI
Počítačové sítě.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I.
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Představa komunikačního procesu ve funkčních vrstvách
Implementace vrstev RM OSI
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Transportní protokoly
Síť ARCnet (1) ARCnet (Attached Resource Computer Net-work) je síťová architektura vyvinutá společ-ností Datapoint Corporation v roce 1982 Používá topologii:
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Transkript prezentace:

Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík PK IT a ICT, SŠ IT a SP, Brno

2 LL vrstva (linky)

3 Obsah 2. bloku Význam LL, SLIP, PPP, HDLC, Ethernet.

4 Význam LL vrstvy Je to vrstva úzce související s fyzickou vrstvou a její architekturou, Jejím úkolem je organizovat datový tok do „rámců“, Zajišťuje integritu dat na fyzické lince a nabízí logickou adresaci pro fyzickou vrstvu, Z důvodů jednotnosti protokolu je rozdělena na: vrstvu nezávislou na médiu (LLC) a vrstvu, která zajišťuje vlastní přístup pro různá média (MAC).

5 Linkové protokoly SLIP Je nejjednodušším typem, nemá žádné záhlaví, Pro vymezení okrajů rámce používá znak 0c0h, který musí být v datovém toku nahrazen tzv. „ESC sekvencí“, Nemá ani kontrolní součet, integrita dat proto musí být nabídnuta vyššími vrstvami, 0c0h…0dbh0dch…0dbh0ddh…0c009ah0c0h36h0dbh0f8h flagESC seq flag

6 Linkové protokoly CSLIP (Compressed SLIP) Navíc proti SLIP komprimuje záhlaví (např. 40B u TCP/IP zkracuje na 3B- 16B), Využívá se pro zvýšení propustnosti pomalejších linek (asynchronních), Této vlastnosti protokolu využívá protokol PPP, který si navíc tuto konfiguraci a kompresi dohodne s druhou stranou, Nekomprimuje data!

7 Linkové protokoly Princip komprese: Využívá toho, že během komunikace se záhlaví protokolu příliš nemění; pak je možné přenášet pouze změny nebo přírůstky změn: U TCP/IP se provádí pouze u TCP segmentu, ale neprovádí se v případě nastavení příznaků RST, SYN, FIN nebo nenastavení ACK, Kompresor: ověří komprimovatelnost paketu, pokud je možná, tak komprimuje, komprimuje „jednotlivá spojení“, pro každé udržuje SLOT s info o záhlaví, v případě již existujícího spojení provede kompresi s označením ukazatelů v případě neexistujícího spojení založí nové (buď ve volném SLOTu nebo nahradí nejstarší spojení) SLOT (0 až 255) Kompresor SLOT (0 až 255) Kompresor

8 Linkové protokoly HDLC Vznikl z protokolu SDLC fy IBM, určen pro synchronní přenos. Později byla norma HDLC rozšířena pro asynchronní přenos (například PPP, který je od HDLC odvozen), Módy HDLC: ABM (ABME) (asynchronous balanced mode)- pro propojení dvou stanic plným duplexem, existuje v rozšířené verzi NRM (NRME) (normal response mode)- odpovídá SDLC, spojení více stanic na poloduplexním spoji (přepínaný duplex), společné přenosové médium, jedna stanice řídící, ostatní podřízené, definován tzv. „pooling“, tj. řízení, kdy která stanice vysílá. Tento mód používán u deterministických protokolů. ARM (asynchronous response mode)- málo běžný. Stanice 1 Stanice 2 Řídící stanice Podřízená stanice

9 Linkové protokoly Formát rámce HDLC: Adresa- logická adresa stanice, užívá se v módu NRM (v ARM má hodnotu 0ffh), Řídící pole- slouží k rozlišení typů rámce: Iframe- číslované rámce, nabízí spolehlivost linky (pro přenos dat) Uframe- nečíslované rámce, nespolehlivé (pro data i řízení linky) Sframe- pouze pro řízení linky, slouží k řízení toku a potvrzování dat, CRC- kontrolní součet k zajištění integrity dat na lince, K „vyloučení“ flag značky z dat se používá úspornější techniky, tzv. „bit stuffing“ (vložení bit0 za opakovaný sled 5ti bit1). 07ehAdresaŘídící poleDataCRC07eh flag

10 Linkové protokoly Protokol PPP: Má tvar rámců HDLC, navíc však umožňuje: Využívat rozhraní V.24, Používat asynchronní přenos nebo bitově či znakově synchronní, Vyžaduje full duplexní „point_to_point“ spoj (pevné nebo komutované linky), Nepoužívá I- rámce, pouze U- rámce (nečísluje a tedy neopakuje přenos), Umožňuje přenos více síťových protokolů Formát rámce: CtrF- řídící pole pro řízení linky (služební protokoly), Protokol- pole obsahující identifikaci protokolu vyšší vrstvy, Ostatní pole stejná, jako u HDLC. 07ehAdresaCtrFDataCRC07eh flag Protokol

11 Linkové protokoly PPP a služební protokoly: Součástí je 5 služebních protokolů: 1.LCP (C021h)- slouží k navázání spojení 2.PAP, CHAP, EAP… (C023h)- slouží k autentizaci 3.Protokol pro zpětné volání 4.Další protokoly- šifrování přenosu, komprimaci dat (CCP), rozložení zátěže (MLP), rozšiřování přenosového pásma (BAP) 5.Skupina protokolů NCP (8xxxh) pro vyjednávání IP protokolů, např.: IPCP (8021h)- pro IP (verze 4) IPV6CP (8057h)- pro IPv6 IPXCP (802bh)- pro IPX

12 Linkové protokoly Protokol LCP a navázání spojení: Je to služební protokol, který je společný všem síťovým protokolům přenášeným touto linkou. Je určen k navázání, ukončení spojení, dohodě na autentizačním algoritmu apod. Linka se nachází ve stavu: Navazování spojení Autentizace Síťový protokol a Ukončování spojení Odpojena Navazování spojení Ukončování spojení Autentizace Další protokoly Síťový protokol Zpětné volání

13 Linkové protokoly CSMA/CD (Ethernet): Je to nedeterministický protokol s náhodným přístupem (kolizní), Je schopen detekovat kolizi a následně realizovat linkovou komunikaci, Nejrozšířenější a podporuje téměř všechny druhy médií i rychlostí (od 1Mb/s do 10Gb/s), Položky v rámci: Adr D/S- jsou to 6B adresní pole („MAC adresy“), musí být unikátní na LAN, Délka/Typ- 2B pole obsahující buď celkovou délku rámce, nebo Typ přenášeného protokolu NL, Data- datové pole v délce ( )B, FCS - 2B samoopravný dopředný kontrolní součet (zvyšuje spolehlivost). 07ehAdr DAdr SDataFCS07eh flag Délka/Typ

14 Linkové protokoly CSMA/CD (Ethernet): Princip řešení kolize:

15 Linkové protokoly CSMA/CA (Ethernet bezkolizní): Je to varianta protokolu s deterministickým přístupem (bezkolizní), Užívá se na bezdrátových sítích (WiFi, Wireless USB, BlueTooth) Protokol se předběžně vyhýbá kolizi („avoidance“), používá volné (nepřekrývané) frekvenční pásmo a řízení přístupu.

16 Konec 2. bloku Autor: Ing. František Kovařík