Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Digitální učební materiál
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Digitální učební materiál
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 11 Anotace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
11. Energie – její druhy, zákon zachování
5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
Přípravný kurz Jan Zeman
18. Pascalův zákon, hydraulika
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Částicová stavba látek Vlastnosti vyplývající z jejich struktury
7.ROČNÍK Tlak v kapalinách VY_32_INOVACE_
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Tlak v kapalině Pascalův zákon.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař je shrnout žákům prvních ročníků technických oborů základní poznatky z daných odvětví fyziky. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě přiblíží postupně žákům jednotlivé fyzikální obory, se kterými se setkají v praxi i v hodinách na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na vymezení pojmu tekutiny, rozlišení jednotlivých druhů tekutin a na tlak a tlakovou sílu působící v tekutinách

Tekutiny Tekutiny jsou souhrnným názvem pro kapaliny a plyny viskozitaJednou z charakteristických veličin je viskozita Viskozita, neboli vnitřní tření tekutin je různá vzájemná pohyblivost částic, způsobená odporovými silami vznikajícími při vzájemném pohybu částic

Vlastnosti kapalin Zachovávají objem Nezachovávají tvar, přijímají jej podle nádoby Jsou tekuté Nezachovávají objem Nezachovávají tvar, přijímají jej podle nádoby Jsou tekuté Vlastnosti plynů

Lze je snadno dělit Jsou velmi málo stlačitelné V klidu vytváří vodorovný povrch Lze je snadno dělit Jsou velmi snadno stlačitelné Rovnoměrně vyplňují celou nádobu

Ideální kapalina Dokonale nestlačitelná Dokonale tekutá Ve skutečnosti neexistuje Dokonale stlačitelný Dokonale tekutý Ve skutečnosti neexistuje Ideální plyn

Tlak v tekutinách Skalární veličina Charakterizuje stav tekutiny v klidu pZnačka: p Pa (pascal)Jednotka: Pa (pascal)

p = F / SPlatí: p = F / S F – síla S– obsah plochy, na kterou síla působí Důkazem existence tlaku v kapalině je prudce vytékající voda z vodovodu Důkazem existence tlaku v plynu je napnutá stěna nahuštěné pneumatiky

manometremTlak v tekutinách měříme manometrem Tlak v tekutinách lze vyvolat vnější silou nebo tíhovou silou Země

Tlak vyvolaný vnější silou V tuhém těleseV tuhém tělese Síla se přenese ve stejném směru na dolní podstavu V tekutiněV tekutině Síla se přenese do všech směrů a je kolmá k ploše, na kterou působí

Příklad a řešení Určete tlak uvnitř uzavřené hustilky, působíme-li na píst vnější o obsahu 12 cm 2 vnější silou o velikosti 300N

Hydrostatický paradox Jsou-li obsahy dna nádob stejné a je-li stejná i hloubka dna, je stejný i tlak na dně nádob Hydrostatický tlak nezávisí na tvaru nádobyHydrostatický tlak nezávisí na tvaru nádoby S 1 = S 2 = S 3 h 1 = h 2 = h 3 pak p 1 = p 2 = p 3

Hydrostatická tlaková síla F hZnačka: F h N (Newton)Jednotka: N (Newton) F h = S·h·ρ·gPlatí: F h = S·h·ρ·g h – hloubka ρ – hustota kapaliny g – gravitační konstanta S – obsah plochy

Příklad a řešení Jaká síla působí na dno vodní nádrže v hloubce 3 m, jestliže obsah dna je 5 m 2.

Hydrostatický tlak Tlak vyvolaný hydrostatickou tlakovou silou p hZnačka: p h Pa (Pascal)Jednotka: Pa (Pascal)

p h = h·ρ·gPlatí: p h = h·ρ·g h – hloubka ρ – hustota kapaliny g – gravitační konstanta hladinyMísta se stejným hydrostatickým tlakem nazýváme hladiny volná hladinaHladinu s nulovým hydrostatickým tlakem nazýváme volná hladina Nulová hladina je na povrchu kapaliny

Příklad a řešení Jaký tlak je v moři v hloubce 11034m, jestliže hustota mořské vody je 1020kg/m 3 ?

Závěrečný test Skupina ASkupina A 1.Jmenujte dvě vlastnosti kapalin 2.Co je ideální plyn? 3.Určete hydrostatickou sílu, kterou působí na kapalina na dno nádoby ve hloubce 7m, jestliže je obsah dna 8m 2. 4.Jaký je rozdíl v působení vnější síly na povrch pevné látky a tekutiny?

Skupina BSkupina B 1.Jmenujte dvě vlastnosti plynů 2.Co je ideální kapalina? 3.Určete tlak vody v hloubce 18 m 4.Co říká hydrostatický paradox?

Odpovědi Skupina ASkupina A 1.Nestlačitelné, tekuté, nezachovávají tvar 2.Jsou dokonale tekuté, dokonale stlačitelné 3.F h = N 4.V tekutinách se tlak přenese rovnoměrně na do celé nádoby, v pevných látkách pouze v se projeví pouze v místě působení

Skupina BSkupina B 1.Tekuté, stlačitelné, nezachovávají tvar 2.Jsou dokonale tekuté, dokonale nestlačitelné 3.p h = Pa 4.Hydrostatický tlak nezávisí na tvaru nádoby

Seznam zdrojů pro textovou část LEPIL, O. a kol. Fyzika pro střední školy 1.díl. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995 SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 MIKULČÁK, J. a kol. Matematické, fyzikální a chemické tabulky a vzorce pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 LEPIL, O. a kol. Sbírka úloh z fyziky pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995 BEDNAŘÍK, M. a kol. Fyzika I pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984

Seznam zdrojů pro použité obrázky Snímek 9Snímek 9 - Romary [ ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: nometre_bleu.jpg Creative CommonsAttribution-Share Alike 3.0 Unported nometre_bleu.jpg Snímek 12Snímek 12 - [ ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: drostatisches_Paradoxon5.svg drostatisches_Paradoxon5.svg