E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Elektrický proud v kapalinách
Vodivost látek Jak se zapojuje ampérmetr do elektrického obvodu
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Tato prezentace byla vytvořena
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Jak se kapalina stává elektricky vodivou
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ59 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud v látkách
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Vodivost látek.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_02 Tematická.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_02_ELEKTRICKÝ.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Fotoelektrický jev Mgr. Kamil Kučera.
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Mezinárodní soustava jednotek SI (základní jednotky)
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
D OPPLERŮV JEV Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - HMOTNOST Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T EPLO A TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
L OM SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
K INETICKÁ TEORIE LÁTEK Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
ELEKTROSTATICKÉ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
T LAK VZDUCHU Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
E LEKTRICKÁ PRÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_10_07_F9_Hanak AUTOR : Ing. Roman Hanák TÉMA : Vedení elektrického proudu Základní škola.
J EDNODUCHÉ STROJE - PÁKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
TEPLOTNÍ STUPNICE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
E LEKTRICKÉ POLE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P ÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Elektrický proud II Ing. Jan Havel.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Vodiče: -látky vedoucí el. proud : kovy tuha vodné roztoky některých látek plyny za určitých podmínek Elektrické izolanty: -látky nevedoucí el. proud suchý.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Transkript prezentace:

E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.37 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: květen Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhElektrický proud Materiál slouží k výkladu nauky o vedení elektrického proudu v plynech a kapalinách. První část je věnována kapalinách, kde jsou vysvětleny podmínky pro vedení proudu v kapalinách a na přehledných schématech je vysvětleno elektrolýza. V druhé části jsou vysvětleny principy vedení el. Proudu v plynech. Znalosti jsou ověřeny závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Aby látky vedly elektrický proud, musí obsahovat volně pohyblivé částice s elektrickým nábojem Čisté kapaliny za normálních podmínek takové částice neobsahují Do kapalin tedy musíme „nějakým způsobem“ přidat volné částice s nábojem Elektrický proud v kapalinách Chemicky čisté kapaliny bez přísad jsou za normálních podmínek izolanty

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrický proud v kapalinách Přidáním nabitých částic umožníme průchod proudu Molekuly běžné kapaliny jsou elektricky neutrální

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Disociace Nabité částice můžeme do kapalin „dodat“ pomocí disociace – rozpuštění kyseliny, zásady nebo soli v kapalině

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrolyt Kapalinu s obsahem volných částic s elektrickým nábojem nazýváme Elektrolyt Elektrolyty jsou kapaliny schopné vést elektrický proud Např. roztok vody a kuchyňské soli (chlorid sodný – NaCl)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrolýza Proces vedení elektrického proudu v kapalině nazýváme Elektrolýza Do elektrolytu vložíme elektrody, ke kterým připojíme zdroj napětí – dokud nesepneme spínač, obvod není uzavřen:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrolýza Po sepnutí spínače je do k elektrodám připojeno napětí V kapalině vznikne elektrické pole, ve kterém se nabité částice začnou pohybovat uspořádaným pohybem. Kladné ionty Sodíku ke katodě a záporné ionty Chlóru k Anodě

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Elektrolýza Elektrolýza a elektrolyty májí velký význam v technické praxi: o Výroba prvků elektrolytickou metodou (vodík, chlór) o Galvanické pokovování o Polarografie – detekce neznámých látek neznámých látek a jejich koncentrace o Galvanické články články – zdroje elektrického proudu [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vedení elektrického proudu v plynech Za normálních podmínek jsou plyny izolanty – dokážeš najít ve svém okolí jednoznačný důkaz? Například zásuvka – jediným izolantem mezi oběma póly je vzduchová vrstva: [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vedení elektrického proudu v plynech Za speciálních podmínek plyny mohou vést elektrický proud – plyn se předtím musí ionizovat – z neutrálních částic plynu musíme „vyrobit“ ionty Ionizace probíhá dodáním energie (teplem, zářením) nebo vzájemnými srážkami částic. ionizace

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Vedení elektrického proudu v plynech Vedení elektrického proudu v plynech nazýváme výboj Výboj může být přirozený (např. blesk) nebo umělý (např. oblouková lampa Druhy výbojů v plynech: o Jiskrový (blesk, přeskok jiskry…) o Obloukový (svařování, výbojky…) o Doutnavý výboj (doutnavky – žárovky s malým příkonem)

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklady vedení el. Proudu v plynech [3][4] SvařováníLaboratorní jiskrový výboj

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Příklady vedení el. Proudu v plynech [5][6] Výboj za sníženého tlaku Plasma koule

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Otázky k opakování Vedou kapaliny a plyny za normálních podmínek el. Proud? Jaká je podmínka vedení elektrického proudu v látkách? Jak se nazývají kapaliny, které vedou el. Proud? Jak vzniknou? Uveď příklady, kdy v technické praxi využíváme elektrolýzu. Nakresli schéma elektrolýzy v solném roztoku. Uveď příklady vedení el. Proudu v plynech.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2]NEZNÁMÝ. Wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3]NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4]NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5]JURII. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [6]NEZNÁMÝ. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: NEZNÁMÝ. Vedení elektrického proudu v kapalinách a plynech [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu