Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do teorie dopravy Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doprava Ivan Gros
Advertisements

PROJEKTOVÝ DEN 27. ČERVENCE 2010 STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, MECHANIZACE A PODNIKÁNÍ, KRNOV, OPAVSKÁ 49 Ing. Marák Vladimír Tento projekt.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jan Šimůnek Ing. Martin Jareš
Seznam doporučené literatury
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Problematika rozhraní v ITS Kopecký František, Votruba Zdeněk
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Z pohledu studentů.  Obory jsou koncipované pro vzdělávání odborníků pro dopravní praxi  Znalosti evropského dopravního systému  Znalosti dopravního.
Název Doprava – rozdělení a charakteristiky Předmět, ročník
Charakteristické znaky MHD
Dopravní charakteristiky
Dopravní síť světa 1 B. Fendrych 8.K.
INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jan Šimůnek Ing. Martin Jareš
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Registrační číslo projektu
Doprava.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6 – 29 -DopravaAnotace Prezentace se zabývá světovou dopravou a jejími druhy Autor Mgr. Kamila Bočková JazykČeština Očekávaný.
I N S T I T U T D O P R A V Y VŠB – Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní 17. listopadu 15; Ostrava – Poruba tel.: ; 5210
GEOGRAFIE DOPRAVY II. Martin VRZALA.
Dopravní a liniové stavby Vývoj měst, místní komunikace
DOPRAVA Nenahraditelná složka hospodářství každé země – brzdí nebo urychluje ekonomický rozvoj. Poloha uprostřed Evropy – ČR je křižovatkou transevropských.
Typy projektů realizovaných v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihovýchod 2007–2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice.
Projektové plánování.
1 Doprava Ekonomika ŽP a TI Ing. Jakub Dostál
Plánování a organizace veřejné dopravy
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Elektronická učebnice - II
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Základy dopravní politiky obce, města, regionu.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Integrované dopravní systémy (IDS) Ing. Tomáš.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní proud Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Základní výpočty v silniční nákladní dopravě - 1 Předmět: Technologie silniční nákladní.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování veřejné dopravy Význam a charakteristika dopravy: Propojuje všechna odvětví hospodářství Propojuje všechna.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Simulační modely dopravního proudu Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D. Dopravní systémy.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Kvalita dopravy v logistických procesech Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní soustavy Ing. Michal Kostelecký Provozní a technické prostředky silniční a.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Pohyb jednotlivého vozidla a brzdění Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: Z 8/19 Předmět: Zeměpis Ročník: 8. ročník Jméno.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Řešení rozvozních úloh Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Sdružený tramvajový a autobusový pás | Novotný, Javořík, Kočárková | Czechbus 2015, Praha Sdružený tramvajový a autobusový pás návrh nového skladebního.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
Navrhování tunelových staveb
Rozmístění středisek obsluhy v dopravní síti Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
osobní doprava patří do sféry služeb
Doprava.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_ZEMĚPIS
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Maximální propustnost rovinné dopravní sítě
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_14_20 Doprava
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Technologie a řízení letecké dopravy: 1
Wien – Baden: integrace tramvaje se železnicí
Autor: Mgr. Helena Nováková
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Transkript prezentace:

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úvod do teorie dopravy Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Teorie dopravy je samostatný vědní obor, který zkoumá všeobecné a specifické zákonitosti pohybu adresovaných elementů po dopravních sítích. Zabývá vytvářením, řešením a aplikací matematických a fyzikálních modelů dopravních systémů a jejich částí.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava je cílevědomý proces přemísťování osob, zvířat, předmětů nebo zpráv s použitím dopravních prostředku po dopravní cestě.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní prostředek – pohyblivá složka Rozdělení podle dopravních prostředků: Pěší Cyklistická Automobilová Autobusová Tramvajová Trolejbusová Vlaková Lodní Letadlová

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta – dopravní síť – dopravní infrastruktura Rozdělení podle dopravní cesty: Silniční Kolejová Říční a námořní Letecká Potrubní Dopravníková Lanovková

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravce – osoba nebo organizace, která se zabývá dopravou jakou svou činností za úplatu. Dopravní podnikatel - vykonává dopravu na zakázku (Dopravu provádí např. řidič)

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Přeprava - vlastní přemístění v určitém čase a požadované kvalitě bez ohledu na to, jakým způsobem se uskutečňuje, tj. jakým dopravním prostředkem a po jaké dopravní cestě. Přepravce - zákazník, žádá přemístění osob nebo věcí na základě právních vztahů.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Hlavní úkoly dopravy - Přeprava průmyslových a zemědělských výrobků a surovin pro jejich výrobu - Pokračování výrobního procesu v oblasti oběhu zboží – vytváření podmínek pro upotřebení užitných hodnot výrobků - Přeprava osob v návaznosti na místo bydliště, pracoviště, rekreace, zábavy

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Klasifikace dopravy Podle druhu přepravovaného nákladu - nákladní doprava – doprava surovin a výrobků - osobní doprava – cestujících v dopravním prostředku - doprava zpráv a informací - internet

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Klasifikace dopravy Podle prostředí - pozemní - silniční, železniční, dopravníková, lanovková - podzemní – potrubní, pozemní dráha - vodní - říční a námořní - vzdušná

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Klasifikace dopravy Z hlediska vztahu dopravce a přepravce - veřejná - městská hromadná doprava, veřejná linková (autobusová) doprava, drážní (železniční) osobní doprava, pravidelní letecká doprava, taxi - neveřejná – smluvní autobusová doprava, smluvní nákladní doprava, vnitropodniková nákladní doprava, smluvní letecká doprava (charterová) - individuální

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Klasifikace dopravy Z hlediska územního rozsahu doprava - vnitrostátní - mezinárodní

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Klasifikace dopravy Z hlediska přepravní vzdálenosti doprava - lokální - např. MHD - příměstská - např. integrovaná doprava - dálková - kontinentální

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Předmět zkoumání teorie dopravy - zkoumání zákonitostí pohybu v definovaném prostředí

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úkoly zkoumání TD Zkoumání interakce dopravního prostředku a dopravní cestě pří pohybu Konstrukce dopravního prostředku a dopravní cesty na základě určení a poznání jejich interakce

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úkoly zkoumání TD Zkoumání konstrukce dopravních prostředku a dopravní cesty z hlediska nákladů na provoz, výkonnosti, spotřeby energií, rychlostí pohybu s ohledem na konstrukci a geometrické vedení dopravní cesty, dodržení legislativních, technických, bezpečnostních a dalších norem

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Efekty zkoumání V oblasti technické Styk zařízení statických (dopravní cesty) a zařízení mobilních (dopravních prostředek) - stanovení technických parametrů pro dopravní cesty - stanovení technických parametrů pro konstrukci dopravních prostředků a jejich komponentů - stanovení podmínek pro schvalování dopravních prostředků k provozu a pro jejich následnou kontrolu

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Efekty zkoumání V rovině technologické reality - úprava sítí a optimalizace hierarchizace dopravních sítí - stanovení propustnosti sítí a jejich segregace - optimalizace alokace styku dvou nebo více homogenních dopravních sítí pro vytvoření sítě heterogenní

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Efekty zkoumání V rovině ekonomické reality - optimální zatížení dopravních sítí - stanovení optimálního toku v dopravních sítích a rozložení dopravních proudů v těchto sítích - optimální rozmístění styků dopravních cest - optimální strategie shromažďování do dopravních jednotek

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Terminologie TD Dopravní systém – množina uzlů a úseků dopravní sítě a to, co se po síti pohybuje Dopravní element – objekt přemístění, který se v průběhu dopravního procesu na nejnižší rozlišovací úrovni nedělí na menší části (např. cestující, zásilka, kontejner, vozidlo, jízdní souprava).

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dávka - soubor několika elementů, které se v určité fázi dopravního procesu pohybují společně; v každém okamžiku se s nimi provádí stejná dopravní operace. Komplet - objekt schopný samostatného pohybu v procesu dopravy; skládá se ze soupravy a náležitostí (např. automobil nebo jízdní souprava s řidičem a průvodními doklady)

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Náležitosti - objekty, kterými je třeba doplnit soupravu, aby spolu s nimi vytvořila komplet; přemisťují se spolu se soupravou (např. řidič, tahač návěsů, průvodní doklady) Souprava - dávka, vytvořená podle určitých pravidel tak, že po doplnění přesně určenými objekty, tzv. náležitostmi, vytvoří komplet (např. autobus nebo nákladní automobil bez řidiče, návěs).

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní síť - konečná množina uzlů a úseků, které tyto uzly spojují; pro každou dvojici uzlů existuje alespoň jedna cesta spojující oba tyto uzly. Přitom každý úsek má danou propustnost a délku, vyjádřenou buď v délkových jednotkách, nebo jako dobu, potřebnou k projetí úseku. Dopravní síť představuje pevnou část (pevný podsystém) dopravních systémů.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Uzel - místo (malé v poměru k uvažovanému území), ve kterém nastává alespoň jedna z těchto možností: - elementy vstupují do systému, - elementy vystupují ze systému, - elementy přestupují do jiného systému - shromažďují se elementy, - tvoří nebo ruší se komplety nebo je s nimi manipulováno (např. zastávka MHD, v silniční dopravě křižovatka, kde manipulace s komplety vede k jejich řazení do dopravních proudů).

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Úsek - orientovaná nebo neorientovaná spojnice dvou uzlů, po níž se dopravují komplety a která neobsahuje další uzel. Ohodnocení úseku - vyjadřuje délku úseku např. v km nebo časem průjezdu, minimální nosnost mostů, minimální průjezdnou výšku nebo šířku, pravděpodobnost nehody

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Propustnost úseku - maximální počet (nebo jiná souhrnná míra) kompletů, které mohou za časovou jednotku projít z počátečního uzlu dovnitř úseku (např. největší počet vozidel, která mohou za časovou jednotku opustit křižovatku v daném směru). Přitom se předpokládá, že komplety, které prošly uvažovaným úsekem, mohou na jeho konci neomezeně v pohybu pokračovat do dalšího úseku. Jinými slovy propustnost je vlastnost pouze daného úseku a nezávisí na situaci v další části sítě.

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Trasa - posloupnost uzlů a na sebe navazujících úseků mezi těmito uzly (např. vozidlo, které zásobuje určitý soubor prodejen, se pohybuje po stanovené trase. Není vyloučeno, že některými úseky, popř. uzly projede i vícekrát).

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Trať - trasa, jejíž uzly jsou po dvou různé (např. úsek železniční sítě z Prahy do Chocně je, ve smyslu zavedené terminologie trať; protože je souvislá a orientovaná, je to trasa, dále žádné stanice ani zastávky, tj. žádné uzly, se na ní neopakují).

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Zdroje: Tuzar, A., Pastor, O.. Teorie dopravních systémů. Praha: Wolters Kluver (Aspi), 2007, ISBN Tuzar, A., Maxa, P., Svoboda, V.. Teorie dopravy. Praha: ČVUT, ISBN