Popis výukového materiálu Název: Historie lyžování v Č echách a ve sv ě t ě Autor:Mgr. Luboš Veselý Datum:3.2.2014 Obor:65-51-H/01 Kucha ř, kucha ř ka;

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie lyžování.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBO Ř ANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_32_INOVACE_181_SAMOHLÁSKY Téma: ROZD Ě LENÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
KINANTROPOLOGIE Sport Sciences doc. PhDr. Blahoslav KOMEŠTÍK, CSc:
Hrad Chenonceau, mistrovské dílo francouzské renesance, je známý pro nádhernou polohu na ř ece Cher. Tento nádherný hrad z šestnáctého století je.
Choroby člověka a jejich prevence Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské nám ě stí 7 Šablona: III/2 – Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Název.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Ud ě lej si č as! Udělej si čas na lásku … Je to tajemství věčného mládí.
N ORMÁLNÍ JE NEKOU Ř IT Ž ALOUDÍKOVÁ, I., H RUBÁ, D. P D F A LF MU BRNO Výchova ke zdravému životnímu stylu a nekuřáctví na I.stupni ZŠ.
Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Bezobratlí.
..Nejrychlejší kolektivní hra na světě..
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Na výb ě r máte ze t ř í mo ž ností. Pokud se pro jednu z nich rozhodnete, naje ď te na ni šipkou myši a klikn ě te. Bude-li Vaše odpov ěď chybná, z ů.
LYŽOVÁNÍ disciplíny.
TROJNÁSOBNÝ OLYMPIJSKÝ VÍT Ě Z.   Mladá Boleslav, Č eskoslovensko  bývalý č eský atlet – ošt ě pa ř  pova ž ován za nejlepšího ošt ě pa.
Projekt EU – OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
LYŽOVÁNÍ.
KURZ PRVNÍ POMOCI Ve č tvrtek 13. února 2014 jsme navštívili Mendelovu st ř ední školu v Novém Ji č ín ě, kde si pro nás ž ákyn ě 4. ro č níku pod vedením.
Tento digitální u č ební materiál (DUM) vznikl na základ ě ř ešení projektu OPVK, registra č ní č íslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … Lidské t ě lo VY_32_INOVACE_7.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ V ČECHÁCH
ZŠ a MŠ Olšovec, p ř ísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … PTÁCI VY_32_INOVACE_10.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. MONIKA RICHTÁRECHOVÁ Název: VY_INOVACE_238_JEHLIČNATÉ_STROMY Téma: JEHLIČNATÉ.
 Škola: St ř ední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
KLASICKÉ LYŽOVÁNÍ.
SEVERSKÁ KOMBINACE.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
Č ÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_500_DEPILACE,EPILACE NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, St ř ední pr ů myslová škola.
Janík, Rídl.  N ě mecko (oficiální název Spolková republika N ě mecko), je st ř edoevropský stát, rozd ě lený na 16 spolkových zemí. Na západ ě sousedí.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Ž ánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.1 Sousední státy Č R Téma: Č eská republika jako sou č ást Evropy.
Zpracoval Ing. Jan Weiser Optimální naložení kontejneru ISO 1C.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Stran č ice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Ř ehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_ Slovní úlohy s procenty TEMA:
Hrátky s mapou Autor: Mgr. Ivana Tesařová. AnotaceObsahuje nám ě ty č inností pro práci s mapou, seznámení s m ěř ítkem, výroba vlastních u č ebních pom.
Projekt:OP VK Č íslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena P ř ibíková Č íslo DUM:P ě Datum ov ěř ení ve výuce:
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Hudební výchova – 8. ro č ník TÉMA: Rock.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO Datum ověření ve výuce: Téma: Evropská unie Tématický okruh: Nadnárodní společenství Vzdělávací.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
ŽIVÁ PŘÍRODA - opakování
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
LYŽAŘSKÁ A SNOWBOARDOVÁ VÝSTROJ
Přídavná jména.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Významná pohoří Polska interaktivní slepá mapa
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Významné vrcholy České republiky interaktivní slepá mapa
VELKÁ KOTLINA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Historie a vývoj lyžování
Projekt:. Pomoc škole a žákům, registrační číslo projektu CZ /1
POLOHA VE STŘĚDNÍ EVROPĚ
STÁTNÍ SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY Poznáváme státní symboly
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Počátky slovesného umění
Odkrývačka rostliny Člověk a jeho svět (Přírodověda pro 4. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 číslo projektu
Transkript prezentace:

Popis výukového materiálu Název: Historie lyžování v Č echách a ve sv ě t ě Autor:Mgr. Luboš Veselý Datum: Obor:65-51-H/01 Kucha ř, kucha ř ka; H/01 Č íšník, servírka; L/01 Obchodník; L/01 Gastronomie; L/504 Spole č né stravování Ro č ník: ro č ník; 1. ro č. nástavbového studia P ř edm ě t:TV Anotace výukového materiálu Metodický materiál slouží k p ř ednáškám na lyža ř ském a snowboardovém kurzu. Cílem je získat teoretické znalosti o pobytu na horách, které lze využít v b ě žném život ě. Materiál vždy tvo ř í powerpointová prezentace, ov ěř ení probíhá pomocí aplikace Smart notebook nebo Powerpointu. Č íslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Č íslo a název šablony klí č ové aktivity III/2 Inovace a zkvalitn ě ní výuky prost ř ednictvím ICT Č íslo materiálu VY_32_INOVACE_TV_S3_10

Klikněte vždy na příslušný rámeček!!! V rámečcích jsou napsána tvrzení o historii lyžování v Čechách i ve světě. Rozhodněte, které tvrzení je správné. Klikněte vždy na příslušný rámeček!!! V případě špatné odpovědi, budete upozorněni, vraťte se tedy zpět a zkuste odpovědět znovu. P ř ímým p ř edkem lyžování jsou sn ě žnice, m ě ly za úkol chránit nohu a zv ě tšit její plochu pro usnadn ě ní ch ů ze ve sn ě hu, ale i v mok ř adech a v bahnitém terénu. P ř ímým p ř edkem lyžování jsou sn ě žnice, m ě ly za úkol chránit nohu a zv ě tšit její plochu pro usnadn ě ní ch ů ze ve sn ě hu, ale i v mok ř adech a v bahnitém terénu. P ř ímým p ř edkem lyžování jsou dlouhá d ř ev ě ná prkna, která usnad ň ovala poš ť ák ů m práci p ř i doru č ování dopis ů. P ř ímým p ř edkem lyžování jsou dlouhá d ř ev ě ná prkna, která usnad ň ovala poš ť ák ů m práci p ř i doru č ování dopis ů.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj První zmínky o p ř edsportovním využití lyží zasahují do 4. století p ř ed n. l., sn ě žnice využívaly kavkazské národy. První zmínky o p ř edsportovním využití lyží zasahují do 4. století p ř ed n. l., sn ě žnice využívaly kavkazské národy. D ř íve než lyže mongolské národy za č aly využívat prkno podobné snowboardu. D ř íve než lyže mongolské národy za č aly využívat prkno podobné snowboardu.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj Podle jeskynních maleb usuzujeme, že už v 7. století p ř. n. l. uspo ř ádali první lyža ř ské závody. Podle jeskynních maleb usuzujeme, že už v 7. století p ř. n. l. uspo ř ádali první lyža ř ské závody. Kolem roku 500 p ř. n. l byli nalezeny lyže s vyobrazením zví ř at používané pro lov. Kolem roku 500 p ř. n. l byli nalezeny lyže s vyobrazením zví ř at používané pro lov.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj Od 16. století máme doklady o lyžování p ř edevším ve Skandinávii. Olaf Magnus popisuje závody a sout ě že lyža řů. Od 16. století máme doklady o lyžování p ř edevším ve Skandinávii. Olaf Magnus popisuje závody a sout ě že lyža řů. V 16. století používali Husité lyže p ř i p ř esunech v zimním terénu pod vedením Jana Žižky z Trocnova. V 16. století používali Husité lyže p ř i p ř esunech v zimním terénu pod vedením Jana Žižky z Trocnova.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj Zakladateli telemarské školy lyžování jsou pašeráci na č esko- n ě mecké hranici. Zakladateli telemarské školy lyžování jsou pašeráci na č esko- n ě mecké hranici. Krom ě lovu a prosté dopravy lidí i nákladu sloužily lyže také k vojenským ú č el ů m. Po ř ádali se telemarské sout ě že v lyžování v údolí Telemark - po č átek moderního lyžování. Krom ě lovu a prosté dopravy lidí i nákladu sloužily lyže také k vojenským ú č el ů m. Po ř ádali se telemarské sout ě že v lyžování v údolí Telemark - po č átek moderního lyžování.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj Spolu s lyžemi se až do 19. století používala jen jedna dlouhá h ů l. Sloužila jako opora p ř i jízd ě a zatá č ení, k bržd ě ní i jako zbra ň. Dv ě hole za č ali používat až se sportovním využitím lyží. Spolu s lyžemi se až do 19. století používala jen jedna dlouhá h ů l. Sloužila jako opora p ř i jízd ě a zatá č ení, k bržd ě ní i jako zbra ň. Dv ě hole za č ali používat až se sportovním využitím lyží. Spolu s lyžemi se až do 19. století používala jen jedna dlouhá h ů l. Po p ř íchodu Tatar ů do severní Evropy se staly výhodn ě jší v boji dv ě hole, proto se od té doby používají. Spolu s lyžemi se až do 19. století používala jen jedna dlouhá h ů l. Po p ř íchodu Tatar ů do severní Evropy se staly výhodn ě jší v boji dv ě hole, proto se od té doby používají.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj Jan Ámos Komenský je významným propagátorem lyžování v Č echách. Lyže p ř ivezl ze svých cest do Ruska a Polska. Jan Ámos Komenský je významným propagátorem lyžování v Č echách. Lyže p ř ivezl ze svých cest do Ruska a Polska. Josef Rössler-O ř ovský je významnou osobností za č átk ů č eského sportu. Byl pr ů kopníkem a organizátorem mnoha sportovních odv ě tví. Založil první lyža ř ský kroužek p ř i brusla ř ském spolku v Praze. Josef Rössler-O ř ovský je významnou osobností za č átk ů č eského sportu. Byl pr ů kopníkem a organizátorem mnoha sportovních odv ě tví. Založil první lyža ř ský kroužek p ř i brusla ř ském spolku v Praze.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj První ve ř ejná jízda na lyžích v Č echách se uskute č nila na ho ř e Ř íp pod vedením Jana Ámose Komenského v roce První ve ř ejná jízda na lyžích v Č echách se uskute č nila na ho ř e Ř íp pod vedením Jana Ámose Komenského v roce První ve ř ejná jízda na lyžích v Č echách se uskute č nila na Václavském nám ě stí v Praze v roce První ve ř ejná jízda na lyžích v Č echách se uskute č nila na Václavském nám ě stí v Praze v roce 1887.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj Č eskoslovensko založilo mezinárodní organizaci lyža řů p ř i olympijských hrách v Chamonix pod názvem IASA, p ř edsedou této organizace byl hrab ě Jan Harrach. Č eskoslovensko založilo mezinárodní organizaci lyža řů p ř i olympijských hrách v Chamonix pod názvem IASA, p ř edsedou této organizace byl hrab ě Jan Harrach. FIS je hlavní mezinárodní organizace lyža ř ských sport ů. Byla založena roku 1924 ve francouzském m ě st ě Chamonix národními reprezentacemi 14 stát ů v č etn ě Č eskoslovenska. FIS je hlavní mezinárodní organizace lyža ř ských sport ů. Byla založena roku 1924 ve francouzském m ě st ě Chamonix národními reprezentacemi 14 stát ů v č etn ě Č eskoslovenska.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Správná odpověď – pokračuj Poprvé bylo za ř azeno lyžování jako sout ě žní disciplína do týdne zimních sport ů jako ukázka na olympijských hrách v Chamonix v roce Od dalších ZOH už bylo lyžování za ř azeno do programu. Poprvé bylo za ř azeno lyžování jako sout ě žní disciplína do týdne zimních sport ů jako ukázka na olympijských hrách v Chamonix v roce Od dalších ZOH už bylo lyžování za ř azeno do programu. Poprvé se objevilo lyžování jako sou č ást zimní olympiády v Krkonoších v roce Šéf olympijského výboru Josef Rössler-O ř ovský sám závodil ve skocích na lyžích v Harrachov ě. Poprvé se objevilo lyžování jako sou č ást zimní olympiády v Krkonoších v roce Šéf olympijského výboru Josef Rössler-O ř ovský sám závodil ve skocích na lyžích v Harrachov ě.

Špatná odpověď Vra ť se o krok zp ě t a zkus odpov ě d ě t znovu.

Výborně.

Zdroje obrázků 1 Krabat der Zauberlehrling. Smiley-Finger. [online] cit. [ ] [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Finger.gif?uselang=cs Finger.gif?uselang=cs 2 Krabat der Zauberlehrling. Smiley-Dance. [online] cit. [ ] [ ] Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Dance.gif?uselang=cs Dance.gif?uselang=cs

Použitá literatura NEZNÁMÝ. Lyžování [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 3%AD