Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Historie a vývoj lyžování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Historie a vývoj lyžování"— Transkript prezentace:

1 Historie a vývoj lyžování
Vypracoval: Martin Skýva

2 Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží

3 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží Zahrnuje období od objevu lyží do zhruba poloviny 19. století. V této etapě byly lyže používány jako užitný předmět při dopravě a lovu, později také k válečným účelům. Lyžování bylo rozšířeno především v severních oblastech země: v severní Skandinávii, v severní Americe a v Asii.

4 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží Lyže vznikly již pravděpodobně ve střední době kamenné, tj. 8 až 4 tisíce let př. n. l., jako životní potřeba člověka v krajinách s dlouhým zimním obdobím ve střední Asii v Altajských horách a v severní Evropě na území dnešní Skandinávie. Z počátku se pochopitelně nejednalo o lyže v podobě, v jaké je známe dnes. Tehdejší obyvatelé severských zemí používali různé druhy sněžnic, které sloužily k chůzi po sněhu. Postupem času se sněžnice zdokonalovaly, a tak se chůze s nimi postupně změnila ve skluz na lyžích.

5 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží Lyže původně usnadňovaly zejména lokomoci na sněhu v cestě za potravou.

6 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží Nejstarší nalezenou kresbou je skalní kresba lyžaře z ostrova Rodoy v Norsku zhotovená cca let př. n. l.

7 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží Nejstarším nalezeným zbytkem lyže je lyže pojmenovaná podle svého naleziště Hottingu ve Švédsku (lyže Hotting). Je zhruba 110 cm dlouhá a přibližně 20 cm široká a její stáří se odhaduje na více než 4 tisíce let

8 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží První písemná zmínka o lyžování pochází ze šestého století, kdy Procopius ( ) psal o „skriffinnar“ (klouzajících Finech). Seveřané zpočátku využívali lyže jako prostředek k přepravě, lovu a boji.

9 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží Ve středověku začaly lyže sloužit kromě lovu také k zábavě jako lidová kratochvíle. V 17. století byly lyže zařazeny do výzbroje norské armády.

10 Předsportovní využití lyží
Historie Předsportovní využití lyží Začátkem 19. stol. se lyže dostaly prostřednictvím skandinávských emigrantů do Severní Ameriky. Američané je použili typicky po svém: v době “zlaté horečky” (1849) v honbě za zlatem.

11 Sportovní využití lyží
Historie Sportovní využití lyží Za kolébku lyžování jako sportovního odvětví se považuje Norsko, a to především kraj Telemarken. První lyžařské závody se zde uskutečnily 2. dubna 1843 ve městě Tromsø. Vítěz závodu, jistý Laponec, používal dvou holí a na trati dlouhé 5 km dosáhl času 29 minut.

12 Vynález vázání

13 Sportovní využití lyží
Historie Sportovní využití lyží Na nejstarší použití lyží se váže také používání jedné nebo dvou holí. Použití jedné hole mělo své opodstatnění v dobách, kdy spolu s lyžemi bylo součástí lovcovy výzbroje. Hůl sloužila k udržení rovnováhy, k odrážení při pohybu po rovině, brzdění při jízdě z kopce, ale také jako kopí, oštěp nebo opora při střelbě z kuše. Dvě hole se objevují až v novodobé lyžařské historii, zejména v souvislosti s využitím lyží pro sportovní účely.

14 Historie lyžování v Čechách a na Moravě
V Praze a okolí je rozvoj lyžování spojen s činností lyžařského kroužku (Český Ski klub při tehdejším Bruslařském klubu) a nadšeného propagátora lyžování Josefa Rösslera-Ořovského. Od roku 1887, kdy si nechal poslat dva páry lyží z Norska, se svými příznivci pořádá Ořovský společná cvičení, jízdy a vyjížďky do okolí Prahy (Letenská pláň, Královská obora, Chuchle atd.). Založením Českého Ski klubu se lyžařský sport přiřadil k tehdy prováděným sportovním disciplinám jako bylo veslování, bruslení, šerm, cyklistika aj.

15 Historie lyžování v Čechách a na Moravě
Josef Rossler-Ořovský

16 Historie lyžování v Čechách a na Moravě
V oblasti Krkonoš byl nejvýznamnější postavou české lyžařské historie té doby Jan Buchar ( ), řídící učitel z Dolních Štěpanic u Jilemnice, který je spolu s Josefem Alešem, přezdívaným "Lyžec", považován za tvůrce české lyžařské turistiky.

17 Historie lyžování v Čechách a na Moravě
Jan Buchar byl prvním učitelem, který s dětmi v zimním období v hodinách tělesné výchovy lyžoval. V roce 1896 získal od školské správy povolení k lyžařskému výcviku místo tělesné výchovy. Jan Buchar se stal také prvním předsedou Svazu lyžařů Království českého. Ten vzniká v roce 1903 jako první národní lyžařský svaz v Evropě.

18 Vývoj světového lyžařského hnutí
Historie Vývoj světového lyžařského hnutí První lyžařskou soutěžní disciplínou byl přirozeně běh na lyžích. Z něho se vyvinuly ostatní lyžařské disciplíny.

19 Vývoj světového lyžařského hnutí
Historie Vývoj světového lyžařského hnutí První novodobé lyžařské závody se uskutečnily v roce 1843 v Tromsö na SZ Norska. Běželo se na 5 km a čas vítěze byl 29 min. Počátek organizovaného lyžování v Norsku je svázán s rokem 1861, kdy došlo k založení Sportovního svazu pro povznesení sportu.

20 Vývoj světového lyžařského hnutí
Historie Vývoj světového lyžařského hnutí Až do konce 19. století byly samozřejmostí závody ve skoku a v běhu na lyžích - dnes označované jako severská kombinace. Teprve až v roce 1900 se běžel na Holmenkollenu první samostatný závod v běhu na lyžích na 30 kilometrů a do roku 1924 (1. ZOH Chamonix) se závody v Holmenkollen považovaly za neoficiální mistrovství světa.

21 Vývoj světového lyžařského hnutí
Historie Vývoj světového lyžařského hnutí Francie dostala právo uspořádat v roce 1924 v Chamonix Týden zimních sportů. Tento podnik proběhl pod záštitou MOV. Týden zimních sportů v Chamonix skončil obrovským úspěchem, proběhl ale ještě bez statutu zimních olympijských her (ZOH). Tyto hry byly pak zpětně uznány za akci olympijskou a tudíž za první ZOH.

22 Vývoj světového lyžařského hnutí
Historie Vývoj světového lyžařského hnutí I. ZOH - Týden sportu v Chamonix 1924

23 Vývoj světového lyžařského hnutí
Historie Vývoj světového lyžařského hnutí Mistrovství světa v klasických disciplínách Seefeld

24 Vývoj lyžařského hnutí v Čechách a na Moravě
Historie Vývoj lyžařského hnutí v Čechách a na Moravě V českých zemích se závody v běhu na lyžích konají od roku 1893, kdy se uskutečnily závody v Jilemnici a v Lukové u Holešova. Za historický počátek českého závodního lyžování je považován rok 1896, kdy se v pražské Stromovce uskutečnilo první mistrovství království Českého.

25 Vývoj lyžařského hnutí v Čechách a na Moravě
Historie Vývoj lyžařského hnutí v Čechách a na Moravě První ženy se na start lyžařských závodů postavily v roce V roce 1905 uspořádal Český ski klub první závod ve střední Evropě na 50 km. Při osmém ročníku (1913) bohužel došlo k tragické události, kdy tragicky zahynuli dva závodníci Bohumil Hanč a Václav Vrbata. V důsledku této události došlo k mnohým změnám v pojetí závodu (přesunutí tratě do nižších poloh, úprava trati aj.).

26 Vývoj lyžařského hnutí v Čechách a na Moravě
Historie Vývoj lyžařského hnutí v Čechách a na Moravě První organizovaní lyžaři v Čechách, závod žen

27 Druhy lyžování Běžecké lyžování Alpské lyžování Skoky na lyžích
Akrobatické lyžování

28 Běžecké lyžování Techniky běhu: klasický styl volný styl

29 Alpské lyžování Typy Alpského lyžování: Slalom Obří slalom
Super obří slalom Sjezd Alpská kombinace

30 Skoky na lyžích Vznikly v norském Morgedalu
Účelem je nejlepší bodové hodnoceni skoku Jsou součástí disciplíny severská kombinace

31 Akrobatické lyžování Disciplíny akrobatického lyžování :
Jízda v boulích Paralelní jízda v boulích Balet na lyžích Akrobatické skoky na lyžích Kombinace

32 Osobnosti na lyžích Běžecké lyžování : Petter Northug Lukáš Bauer
Kateřina Neumannová

33 Osobnosti na lyžích Alpské lyžování: Hermann Maier Bode Miller
Ondřej Bank Šárka Strachová

34 Osobnosti na lyžích Skoky na lyžích: Janne Ahonen
Jakub Janda,R. Koudelka

35 Osobnosti na lyžích Akrobatické lyžování: Nikol Sudová Aleš Valenta

36 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Historie a vývoj lyžování"

Podobné prezentace


Reklamy Google