Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 4 Deismus, materialismus a optimismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
I. Osvícenský absolutismus
Advertisements

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Francouzský materialismus I
2. Literární tvorba v období osvícenství
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
DUM - Digitální Učební Materiál
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Osvícenství - Francie Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Klasicismus Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Klasicismus Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3617_ Klasicismus Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti.... intelektuální hnutí, životní postoj a filozofický směr 18. století, kdy se v Evropě rozšířily racionální,
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vliv komunistického režimu na náboženství v České a Slovenské republice Seminární práce do předmětu společensko-vědní seminář Nina Hejlová Gymnázium Boskovice.
ESTETIKA V PROJEVU. VYMEZENÍ POJMŮ ESTETIKA ETIKA ETIKETA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Náboženství a fanatismus
Uč. 27 – 31 atlas 18/8 ABSOLUTISMUS V RUSKU.
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Filozofie osvícenství ve Francii
SYSTEMATICKÁ FILOSOFIE II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
OSVÍCENSTVÍ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Středověká filozofie PATRISTIKA
OSVÍCENSTVÍ OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L-4-021
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
OSVÍCENSTVÍ VĚK ROZUMU VY_32_INOVACE_
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příspěvek na konferenci
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úvod do filozofie.
ANOTACE POLOŽIT ŽÁKŮM NĚKTERÉ OTÁZKY Z OBLASTI PRÁVNÍHO VĚDOMÍ
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Filozofické disciplíny
Tento materiál byl vytvořen  rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
GUILLAUME APOLLINAIRE
Májovci CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Franz Schubert AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
seminář k Teorii a metodice výchovy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Alena Dulová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_CJ_02
Francouzský materialismus I
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Výchova k občanství Principy demokracie
RENESANCE re nascio (lat.) = znovuzrození
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Život je cesta, která vede domů.
DĚJINY SPORTU V NOVOVĚKU
VM byl ověřen v 8.B Název školy:
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
Jean Jacques Rousseau (1712–1778)
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jakub Hlávko Název materiálu:
Život bez střeva , Praha.
Preromantismus.
Francouzský materialismus I
Transkript prezentace:

Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 4 Deismus, materialismus a optimismus

Osvícenství aneb Světlo rozumu 2. pol. 17. stol., největší rozmach v 18. stol. Hlavní znaky: - racionalismus - deismus (až ateismus) - materialismus (mechanicismus) - antiklerikalismus - víra v pokrok (optimismus) - humanismus (svoboda, rovnost, bratrství)

Hlavní představitelé: Anglie: Locke, Paine, Hume Francie: Diderot, d‘Alembert, Voltaire, Montesquieu, Holbach, Helvétius, Condillac, La Mettrie Německo: Herder, Wolff, Lessing, Kant

Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel ( )

Charles de Montesquieu ( ) - francouz. filosof, ecyklopedista, zakladatel sociální geografie Dílo: Perské listy (1721) – satira na státní absolutismus a náboženskou nesnášenlivost. O duchu zákonů (1748) – stát a zákony vyrůstají z přírodních a historických podmínek. Univerzální ideál nejlepšího státu neexistuje!

François Marie Arouet VOLTAIRE ( ) - francouz. filosof, básník, spisovatel, dramatik, - filosof. eklektik (vliv J. Locka) a deista. - propagátor Newtonovy fyziky. - odpůrce absolutismu. - kritik náboženské netolerance a fanatismu. - kritik Leibnizovy koncepce „nejlepšího možného světa“. Dílo (99 sv.): Candide, Filosofický slovník. „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit Vaše právo to říkat.“

Denis Diderot ( )… aneb Mezi divadlem a filosofií - francouz. filosof, spisovatel, dramatik, estetik, vedoucí encyklopedistů. - pro Encyklopedii napsal přes 1000 hesel. - od teismu přes pochybování k deismu až k materialismu. Dílo: Filosofické myšlenky, Pojednání o kráse, Jeptiška, Jakub fatalista a jeho pán

Julien Offray de La Mettrie ( ) - francouz ský filosof a lékař - pozice důsledného materialismu (existuje jenom hmota a její pohyb). - předpoklad Boha jako princip pohybu není nutný! - předpoklad duše člověka není nutný! - myšlení je jenom tělesnou funkcí mozku. - pocity viny a lítosti jsou jenom sebetrýzněním. - štěstí je v smyslovém požitku (hédonismus). Dílo: Člověk stroj (1748)

Paul von Holbach ( ) - francouz ský filosof něm. původu. - zakladatel mechanistického materialismu - důsledný a radikální ateista. Dílo: Odhalené křesťanství (1768) Systém přírody (1770) - víra v Boha je největší překážkou toho, aby lidské národy žily mravným životem. - optimismus – „osvícení rozumem“ stačí k osvobození od břemene předsudků a k nastolení věku blaženosti.

Jean-Jacques Rousseau ( )… aneb Vítězství citu nad rozumem! - francouz ský filosof švýcar ského původu, autor několika oper, zakladatel naturalistické pedagogiky. - v roce 1750 se zúčastnil soutěže Dijonské akademie o nejlepší filozofické pojednání na otázku: „Zda pokrok věd a umění (od renesance) přispěl k zlepšení mravů“. Ve své Rozpravě o vědách a umění, ale odpovídá negativně: pokrok je synonymem zkaženosti! - kritik osvícenského racionalismu a optimismu!

- „návrat“ k přírodě, myšlenka „ušlechtilého divocha“. - cit má přednost před rozumem. - při výchově má dítě dojít k víře samo! Dílo: Rozprava o původu a základu nerovnosti mezi lidmi (1753) Julie aneb Nová Heloisa (1761) O společenské smlouvě (1762) Emil čili O vychování (1762) Vyznání (Les Confessions, 1781)

„Člověk se narodil svobodný, ale všude je v okovech.“