Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Poradna Pro Rodinu Šumperk
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Poslání Intervenčního centra
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
Sanace rodiny Alena Svobodová, vedoucí sociální služby, koordinátorka projektů.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Farní charita Prachatice
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
ohroženým domácím násilím
ZD - změny, registrace Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Domácí násilí v praktické rovině
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Minimální preventivní program školy
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Projekt je financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Institucionální a systémová pomoc obětem DN. Institucionální a systémová pomoc v ČR Je řešena: - Místní úrovni - Regionální úrovni - Národní úrovni Zejména:
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Práce probačního úředníka s dětmi a mladistvými Mgr. Marcela Nerudová Probační a mediační služba ČR.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Klíč.
INTERVENČNÍ CENTRUM Přínos Individuálního projektu „Zajištění vybraných sociálních služeb na území JmK“ pro službu INTERVENČNÍ CENTRUM Jana Levová Intervenční.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Aktivity centra v rámci práce s násilnou osobou Centrum J.J. Pestalozziho, o.p.s. Štěpánkova 108, Chrudim Mgr. Lucia Pechtorová.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
Tým pro mládež Plzeň-město v rámci projektu „Na správnou cestu!“
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Ústeckém kraji Konference Sociální služby v Ústeckém kraji.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
MUDr. František Schneiberg
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Kontaktní centra.
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
Intervenční centrum Ostrava pro osoby ohrožené domácím násilím Bílý kruh bezpečí, z.s. Poslanecká sněmovna Praha
Domácí násilí a pomoc jeho obětem
Terapie pachatelů domácího násilí
IDT členové.
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Krajský projekt „Resocializační program MSK 2016“ Solenice, červen 2016 Petra Havláková
Krizová pomoc.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
Michaela Borovanská, Jana Malíková
člen Asociace občanských poraden
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Projekt Intervenční centrum v Ústí nad Labem Interdisciplinární spolupráce Koordinátorka týmu Bc. Zuzana Lešková

Co je interdisciplinární spolupráce Jedná se o spolupráci na komunitní úrovni. Při řešení problematiky domácího násilí v Ústí nad Labem spolupracuje více organizací, které svým rozsahem služeb pokrývají ústeckou komunitu.

Složení interdisciplinárního týmu Intervenční centrum v Ústí nad Labem Intervenční centrum v Ústí nad Labem Policie České republiky – okresní ředitelství Ústí n. L. Policie České republiky – okresní ředitelství Ústí n. L. Městská policie Ústí nad Labem Městská policie Ústí nad Labem Oddělení sociálně právní ochrany dětí,Magistrát Ústí n. L. Oddělení sociálně právní ochrany dětí,Magistrát Ústí n. L. Oddělení přestupků, Magistrát Ústí n. L. Oddělení přestupků, Magistrát Ústí n. L. Azylový dům pro matky s dětmi, Magistrát Ústí n. L. Azylový dům pro matky s dětmi, Magistrát Ústí n. L. Probační a mediační služba, Ústí n. L. Probační a mediační služba, Ústí n. L. Centrum krizové intervence, Ústí n. L. Centrum krizové intervence, Ústí n. L. Masarykova nemocnice – emergency, gynekologicko- porodnické odd. sociální služba Masarykova nemocnice – emergency, gynekologicko- porodnické odd. sociální služba Oblastní charita – azylový dům Samaritán Oblastní charita – azylový dům Samaritán Poradna pro mezilidské vztahy Poradna pro mezilidské vztahy Senior centrum o. s. Senior centrum o. s.

Důvody pro členství v IDT Kompetence Rozsah služeb Cílová skupina Provozní hodiny

Intervenční centrum Existence a činnost IC je dána zákonem č. 135/2006 Sb. a zákonem č. 108/2006 Sb. Existence a činnost IC je dána zákonem č. 135/2006 Sb. a zákonem č. 108/2006 Sb. Poskytuje sociální a právní poradenství, Poskytuje sociální a právní poradenství, psychologickou pomoc a emoční podporu. psychologickou pomoc a emoční podporu. Pracuje s osobami ohroženými DN a osobami blízkými. Pracuje s osobami ohroženými DN a osobami blízkými. Má úzkou návaznost na organizace v IDT. Má úzkou návaznost na organizace v IDT.

Policie České republiky  Postupy při řešení DN jsou dány zákonem.  Poskytuje okamžitou pomoc při přerušení fyzického násilí, ohrožování dětí a ničení majetku.  Přijímá trestní oznámení.  Nejedná-li se o protiprávní jednání – přestupek, předává případ k řešení přestupkovým orgánům.  Má možnost použít institut vykázání a zákaz vstupu.  Může použít další paragrafy z trestního zákona.  Úzce spolupracuje s IC, OSPOD a dalšími organizacemi v IDT.  Předává informace osobám ohroženým DN o možnostech pomoci a bezpečnostní plán.

Městská policie Ústí nad Labem Bývá první u incidentu. Bývá první u incidentu. Poskytne okamžitou pomoc k přerušení páchání násilí, ohrožování dětí a ničení majetku. Poskytne okamžitou pomoc k přerušení páchání násilí, ohrožování dětí a ničení majetku. Provádí první pohovor s aktéry incidentu. Provádí první pohovor s aktéry incidentu. Detekuje domácí násilí. Detekuje domácí násilí. Při podezření na spáchání trestného činu přivolává P ČR, v ostatních případech oznamuje incident příslušnému orgánu. Při podezření na spáchání trestného činu přivolává P ČR, v ostatních případech oznamuje incident příslušnému orgánu. Poskytne informace o místech pomoci a doporučení k ochraně majetku. Poskytne informace o místech pomoci a doporučení k ochraně majetku.

Orgán sociálně právní ochrany Přijímá hlášení P ČR, Mě P a přestupkových orgánů o přítomností dětí v rodinách, kde bylo detekováno domácí násilí. Přijímá hlášení P ČR, Mě P a přestupkových orgánů o přítomností dětí v rodinách, kde bylo detekováno domácí násilí. Zajišťuje sociálně právní ochranu dětí v rodinách, kde bylo detekováno domácí násilí. Zajišťuje sociálně právní ochranu dětí v rodinách, kde bylo detekováno domácí násilí. Poskytuje osobám ohroženým DN rady a informace ve věcech právních. Poskytuje osobám ohroženým DN rady a informace ve věcech právních. Podle povahy případu vstupuje v jednání s dalšími institucemi a mohou osobám ohroženým poskytnout doprovod k jednání. Podle povahy případu vstupuje v jednání s dalšími institucemi a mohou osobám ohroženým poskytnout doprovod k jednání. Zprostředkovává osobám ohroženým DN azylové bydlení. Zprostředkovává osobám ohroženým DN azylové bydlení. Pomáhá při vypracování bezpečnostního plánu a poskytuje informace o možnostech další pomoci. Pomáhá při vypracování bezpečnostního plánu a poskytuje informace o možnostech další pomoci. V nezbytných případech zajistí ústavní výchovu dítěte. V nezbytných případech zajistí ústavní výchovu dítěte. Úzce spolupracuje s P ČR a Intervenčním centrem. Úzce spolupracuje s P ČR a Intervenčním centrem.

Přestupková komise Přijímá hlášení o přestupcích od obecní policie, PČR. Přijímá návrhy na přestupkové řízení od občanů. Přijímá hlášení o přestupcích od obecní policie, PČR. Přijímá návrhy na přestupkové řízení od občanů. Zahájí řízení o přestupku a prokazují vinu obviněnému. Zahájí řízení o přestupku a prokazují vinu obviněnému. Úzce spolupracuje s OSPOD, žijí-li v rodině děti. Úzce spolupracuje s OSPOD, žijí-li v rodině děti. Poskytují informace o možnostech pomoci. Poskytují informace o možnostech pomoci.

Azylový dům pro matky s dětmi Poskytuje azyl matkám s dětmi v případech ztráty bydlení v souvislosti s problematikou domácího násilí. Poskytuje azyl matkám s dětmi v případech ztráty bydlení v souvislosti s problematikou domácího násilí. Poskytuje stravování. Poskytuje stravování. Poskytuje výchovnou péči a sociální poradenství. Poskytuje výchovnou péči a sociální poradenství. Poskytuje informace o dalších možnostech pomoci. Poskytuje informace o dalších možnostech pomoci.

Centrum krizové intervence Může pracovat s osobami ohroženými i násilnými. Může pracovat s osobami ohroženými i násilnými. Poskytuje telefonickou a ambulantní krizovou pomoc. Poskytuje telefonickou a ambulantní krizovou pomoc. Může poskytnout krizový pobyt až na sedm dní. Může poskytnout krizový pobyt až na sedm dní. Má nepřetržitý provoz, může tedy poskytnout krizovou intervenci i v době, kdy IC a další organizace nemají provozní hodiny. Má nepřetržitý provoz, může tedy poskytnout krizovou intervenci i v době, kdy IC a další organizace nemají provozní hodiny. Pomůže klientovi s vypracováním bezpečnostního plánu, poskytuje psychologickou a emoční podporu. Pomůže klientovi s vypracováním bezpečnostního plánu, poskytuje psychologickou a emoční podporu. Poskytuje informace o možnostech další pomoci. Poskytuje informace o možnostech další pomoci.

Probační a mediační služba Může pracovat s osobami ohroženými i násilnými. Může pracovat s osobami ohroženými i násilnými. Má právo tyto osoby kontaktovat. Má právo tyto osoby kontaktovat.

Zdravotnictví Poskytuje první zdravotnickou pomoc – akutní ošetření. Poskytuje první zdravotnickou pomoc – akutní ošetření. Podává hlášení o incidentech DN podle nařízení MZ. Podává hlášení o incidentech DN podle nařízení MZ. Poskytuje informace o možnostech další pomoci. Poskytuje informace o možnostech další pomoci.

Poradna pro mezilidské vztahy Může pracovat s osobami ohroženými i násilnými. Může pracovat s osobami ohroženými i násilnými. Poskytuje krizovou intervenci, individuální, párové a rodinné terapie, sociálně právní poradenství a mediaci. Poskytuje krizovou intervenci, individuální, párové a rodinné terapie, sociálně právní poradenství a mediaci. Poskytuje informační a zprostředkovatelské služby. Poskytuje informační a zprostředkovatelské služby. Poskytuje diagnostiku partnerských vztahů. Poskytuje diagnostiku partnerských vztahů.

Azylový dům Může poskytnout azylové bydlení osobám ohroženým i osobám násilným. Může poskytnout azylové bydlení osobám ohroženým i osobám násilným. Poskytuje sociální poradenství, pomoc při jednání s úřady. Poskytuje sociální poradenství, pomoc při jednání s úřady. Poskytuje informace o možnostech další pomoci. Poskytuje informace o možnostech další pomoci. V nezbytných případech poskytne potravinovou a materiální pomoc. V nezbytných případech poskytne potravinovou a materiální pomoc.

Senior centrum Zaměřují se na problematiku seniorů včetně DN. Zaměřují se na problematiku seniorů včetně DN. Poskytují sociální poradenství. Poskytují sociální poradenství. Poskytnou pomoc s vypracováním bezpečnostního plánu. Poskytnou pomoc s vypracováním bezpečnostního plánu. Poskytnou informace o možnostech další pomoci. Poskytnou informace o možnostech další pomoci.

Pedagogicko psychologická poradna Informace o problematice DN pro pedagogy. Informace o problematice DN pro pedagogy. Rozpoznání domácího násilí pedagogem. Rozpoznání domácího násilí pedagogem. Poskytnutí informací o možnostech pomoci. Poskytnutí informací o možnostech pomoci.

Činnost interdisciplinárního týmu 1x měsíčně zasedání 1x měsíčně zasedání Evidence a vyhodnocování dat Evidence a vyhodnocování dat Vzdělávání odborné a laické veřejnosti – přednášky, semináře, exkurze do zařízení Vzdělávání odborné a laické veřejnosti – přednášky, semináře, exkurze do zařízení Tvorba propagačních materiálů Tvorba propagačních materiálů Mediální kampaně Mediální kampaně Systémový a komplexní přístup k problematice Systémový a komplexní přístup k problematice Předávání informací, kasuistiky, řešení případů Předávání informací, kasuistiky, řešení případů

Statistika leden 2007 Ženy fyzické osoby Muži fyzické osoby Děti fyzické osoby Počet klientů celkem Počet předaných hlášení na OSPOD Počet kontaktů (profesní kontakty, telef., opakované návštěvy) Azylový dům PČR MěP DMD OSPOD Přestupky Soc. odd Emergency Gynekol. odd Senioři PMS DONA Poradna CKI CELKEM

Statistika červen 2007 Ženy fyzické osoby Muži fyzické osoby Děti fyzické osoby Počet klientů celkem Počet předaných hlášení na OSPOD Počet kontaktů (profesní kontakty, telef., opakované návštěvy) Azylový dům PČR MěP DMD OSPOD Přestupky Soc. odd Emergency Gynekol. odd Senioři PMS DONA Poradna CKI CELKEM

Statistika září Ženy fyzické osoby Muži fyzické osoby Děti fyzické osoby Počet klientů celkem Počet předaných hlášení na OSPOD Počet kontaktů (profesní kontakty, telef., opakované návštěvy) Azylový dům PČR MěP DMD OSPOD 0 Přestupky Soc. odd Emergency Gynekol. odd. 0 Senioři PMS IC Poradna CKI CELKEM

O.s. Spirála O.s. Spirála Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky, Krajským úřadem Ústeckého kraje a Statutárním městem Ústí nad Labem.

Děkuji za pozornost, přeji hezký den Bc. Zuzana Lešková