Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3228 Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ
Advertisements

České země v Rakousku - Uhersku
Pokus o sjednocení Itálie a Německa
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
REVOLUCE 1848.
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
František Josef I..
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Rakousko-Uhersko.
Revoluce 1848 v českých zemích
Habsburská monarchie 1848 – 1914
Vznik Rakousko-Uherska
Evropa od pádu Napoleona do revoluce roku 1848
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
EVROPA VE 2.POL. 19.STOLETÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Revoluce 1848/1849 v Evropě.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
České země v první polovině 19. století
Téma: Revoluce 1848 Předmět: Dějepis Ročník: 8.ročník
Habsburská monarchie za Metternicha
VY_32_INOVACE_1D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Napoleon I..
Nástup Habsburků na český trůn
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ317 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník3. ročník.
Revoluce
Vznik Československa II.
REVOLUCE 1848.
Habsburská monarchie v letech přestavby
Marie Terezie Pragmatická sankce Karel VI. 1713
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Dějiny českých zemí a habsburské monarchie, Bachův absolutismus
Revoluce
STÁTY V ÚPADKU TURECKO A POLSKO Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3620_ Státy _v_ úpadku_Turecko_a_Polsko.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Revoluce 1848 v habsburské monarchii Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_revoluce_1848_v_habsburske_risi.ppt Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Lenka Lehká Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_III.VL7 Vytvořeno:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny veřejné správy Ladislav Vojáček
RAKOUSKO – UHERSKO vznik
Bouřlivý rok 1848.
REVOLUCE 1848/49.
Křesťanství a středověká Evropa
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Právní dějiny na území Slovenska Ladislav Vojáček
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč
Revoluce
Cesta k rakousko-uherskému vyrovnání
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Digitální učební materiál
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Poloha České republiky
Revoluce
České země za 1. světové války II
Rakouská monarchie ve 2. polovině 19. století
REVOLUCE 1848.
Základní škola Čelákovice
BOUŘLIVÝ ROK 1848.
Název a číslo materiálu:
Křesťanství a středověká Evropa
Vznik Rakouska - Uherska A život jeho obyvatel přijala habsburská říše nový název Rakousko – Uhersko se společným panovníkem Františkem Josefem.
Transkript prezentace:

Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Karin Šubrtová Datum: duben 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Název, téma: VY_32_INOVACE_Dě_05_Rakousko- uherské_vyrovnání_8.ročník Metodické doporučení/ anotace: Prezentace vysvětluje situaci po r v Rakouském císařství a podstatu rakousko-uherského vyrovnání, vč. dopadů na České země. Metodické poznámky jsou přímo na stranách v komentářích.

Rakousko – uherské vyrovnání

Situace v Rakouském císařství revoluce 1848 v Evropě – pokus o získání nezávislosti pro Uhry císař František Josef I. válka mezi císařskou armádou a uherskými povstalci – ukončena až s pomocí Ruska neoabsolutismus – centralizace, germanizace 1866 – válka prusko – rakouská obava před dalším povstáním v Uhrách

1867Návrh rozsáhlé autonomie pro Uhry = rakousko-uherské vyrovnání říše fakticky rozdělena na dvě části hranicí řeka Litava, maďarsky Lajta, německy Leitha na západ od ní – PŘEDLITAVSKO (vč. Česka) na východ od ní – ZALITAVSKO říše přejmenována na RAKOUSKO - UHERSKO

korunovace Františka Josefa I. a Alžběty uherským králem a královnou 8. června 1867 se v Matyášově chrámu v Budě dostali dar ke korunovaci - zámek Gödöllő = symbol usmíření Maďarů s habsburskou dynastií každoroční několikatýdenní pobyt císaře v Budě (později Budapešť) jako uherský král sídlil na Budínském hradě, odíval se do uherské uniformy, hovořil maďarsky císařovna a královna Alžběta se běžně pobývala na zámku Gödöllő.

Společné pro obě části: osoba panovníka - král Uherska a císař Rakouska ministerstvo zahraničí ministerstvo války říšské ministerstvo financí. obchodní a celní unie jednotná měna – zlatý, později koruna

úprava národnostní otázky se řídila zákony příslušné části říše Předlitavsko – mnohonárodnostní stát – Češi nezískali žádné výhody neúspěšný pokus o rakousko – české vyrovnání politika pasivity – neúčast českých a moravských poslanců na Říšské radě – pasivní rezistence Zalitavsko – vyhlášení jednotného uherského národa– státní jazyk maďarština – maďarizace i slovanských obyvatel

Zdroje: