Šablona 32 VY_32_INOVACE_07_19_Radiace. Radiace Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sled katastrof v Japonsku.
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Maria Curie-Skłodowska
Jaderná energie.
Jaderná energie Objevitelé Jaderné elektrárny Jaderné zbraně
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Uranové doly v ČSR a vliv uranu na zdraví horníků
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
Jaderná energie Atomová jádra Jaderné reakce Radioaktivita
Černobyl Jiří Ludačka.
Jaderná energie.
HAVÁRIE JADERNÝCH ELEKTRÁREN
Jaderná Elektrárna.
Malárie Jedna z nejobávanějších tropických nemocí.
Jaderná energie.
VY_32_INOVACE_15_IONTY Anotace Vznik iontů Autor Mgr. Květuše Horáková
ATOMOVÁ,VODNÍ,VĚTRNÁ, SLUNEČNÍ
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
Kolik atomů obsahuje 5 mg uhlíku 11C ?
Klíště Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
ČERNOBYL
Využití radiotechnologie v onkologii
Temelín.
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_334_Vlivy prostředí na zdraví člověka Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Polonium 210.  Podrobná analýza chemické látky použitá k otrávení člověka v historii  Charakteristika osoby  Podrobnosti o otravě  Popsání období.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_31_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Škodlivé účinky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Neutronová bomba Vypracoval: Petr Řehák Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
HORÁKOVÁ, FILIPSKÁ, SEDLÁŘOVÁ, HUMPOLÍČKOVÁ, MIŽIČKOVÁ Gymnázium Jakuba Škody š.r
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_32_ HAVÁRIE V JADERNÉ ELEKTRÁRNĚ ČERNOBYL.
Šablona 32.  Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo  Autor: Mgr. Lenka Kajabová  Předmět: Chemie  Očekávaný výstup: propojení teoretické.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
50. Jaderná fyzika II.
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
Černobyl Richard Horký.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
VY_32_INOVACE_15_19_Exxon Valdez
KŮŽE ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_28_Kůže.
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_13_32_ ZEMĚ.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
Vliv radiace na člověka
VY_32_INOVACE_19_28_Genetika
Radioaktivita VY_32_INOVACE_12_228
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Černobyl.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Šablona 32 VY_32_INOVACE_04_30_Převody jednotek hmotnosti- procvičení.
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Šablona 32 VY_32_INOVACE_06_30_ Převody jednotek objemu -procvičení.
Transkript prezentace:

Šablona 32 VY_32_INOVACE_07_19_Radiace

Radiace Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové učivo Autor: Mgr. Lenka Kajabová Předmět: Chemie Očekávaný výstup: upozornit na nebezpeční radiace Speciální vzdělávací potřeby: dataprojektor, interaktivní tabule Klíčová slova: ropa, černé zlato Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let

Radiace Mezinárodní symbol pro radioaktivitu

Nový doplňkový výstražný symbol ionizujícího záření schválený dne

Ionizující záření je souhrnné označení pro záření, jehož kvanta mají energii postačující k ionizaci atomů nebo molekul ozářené látky. Za energetickou hranici ionizujícího záření se obvykle považuje energie 5 eV pro fotonové záření (rentgenové záření,γ) elektronové záření β - α záření

Ionizující záření, ve formě jak dlouhodobého slabého, tak i krátkodobého intenzivního ozáření, má negativní účinky na člověka a ostatní živé organismy. Působí-li na biologický materiál, dochází k absorpci ionizujících částic nebo vlnění atomy daného materiálu. To způsobuje vyrážení elektronů z jejich orbitalů a tvorbu kladně nabitých kationtů. Ionizované části molekul se stávají vysoce reaktivními a vedou k řadě chemických reakcí, které buňku buď rovnou usmrtí, nebo vedou ke změnám genetické informace (reakce radikálů s DNA způsobuje porušení fosfodiesterových vazeb a tím zpřetrhání jejího řetězce).

K měření jeho účinků se používají tyto jednotky: Sievert Gray Rem Bequerel

Dozimetr přístroj k měření radiace

Historie První případy zdravotních potíží, způsobených ionizujícím zářením se objevily prakticky současně s jeho objevem v roce První si účinků záření povšiml německý chemik Giesel, který v roce 1900 nosil dvě hodiny na ruce připevněnou špetku radiové soli. Důsledkem byl zánět a sloupnutí kůže. Marie Curie tento pokus vzápětí zopakovala a nosila sůl radia na ruce 10 hodin. Během tří týdnů se vytvořila hluboká hnisavá rána, která se hojila další dva měsíce. Významný je případ popálenin Henri Becquerela, který nechtě nosil 3. a 4. dubna 1901 v kapse u vesty trubičku se solí radia s aktivitou 160x vyšší, než před tím Marie Curie na ruce. Po týdnu se objevila červená skvrna, která se postupně zanítila. V místě kontaktu mu začala odumírat tkáň, kterou bylo třeba chirurgicky odstranit. Léčení trvalo 7 týdnů, poté se rána začala zavírat. V roce 1902 byl předveden první případ rakoviny z ozáření. První badatelé v oblasti radioaktivity měli běžně zářením lehce popálené prsty. A řada z nich (včetně Marie Curie) zemřela na různé formy leukémie a rakoviny.

Mírná nemoc z ozáření ( Rem) - bolesti hlavy a zvýšené riziko infekce z důvodu narušení imunitních buněk. Dočasná sterilita u mužů je možná. Lehká otrava ozářením ( Rem) - nevolnost s příležitostným zvracením začínajícím 3 až 6 hodin po ozáření a končícím do jednoho dne. Zvýšené riziko infekce. Dočasná mužská neplodnost je obvyklá. U těhotných žen nastane spontánní potrat nebo narození mrtvého plodu. Vážná otrava radiací ( Rem) - Příznaky nastupují od 1 do 6 hodin po ozáření a končí po jednom až dvou dnech. Vypadají všechny vlasy a chlupy po těle, objeví se únava a celkově nezdravý vzhled. Při takovýchto úrovních ozáření prudce klesne počet leukocytů (bílých krvinek), což výrazně zvyšuje nebezpečí infekcí. Existuje možnost permanentní ženské sterility. Rekonvalescence trvá několik měsíců.

Vážná otrava radiací ( Rem) - kromě předchozích symptomů se objevuje nekontrolovatelné krvácení z úst, zpod kůže a z ledvin (vnitřní krvácení). Vážná otrava radiací ( Rem) - Příznaky začínají půl hodiny až 2 hodiny po ozáření a končí do dvou dnů. Při této úrovni je obvyklá ženská sterilita. Rekonvalescence trvá několik měsíců až rok. Při větším zasažení radiací zasažený umírá na infekce a vnitřní krvácení. Akutní otrava ozářením ( Rem) - Kostní dřeň je skoro kompletně zničená, je nezbytná její transplantace. Střevní tkáně jsou vážně poškozené. Postižený umírá na infekci nebo vnitřní krvácení. Rekonvalescence trvá několik let a osoba se pravděpodobně nikdy plně nezotaví. Akutní otrava ozářením ( Rem) - po 5 až 30 minutách. Po silné vyčerpanosti a okamžité nevolnosti, masivní průjem, střevní krvácení a ztráta vody, selháním oběhu. Úmrtí je prakticky nevyhnutelné; jedinou léčbou je podávání léků utišujících bolest.

Akutní otrava ozářením ( Rem) - Okamžitá dezorientace a kóma v řádech minut nebo sekund. Smrt nastává po několika hodinách kolapsem nervového systému. Akutní otrava ozářením (>8000 Rem) - okamžitá smrt.

Jaderné havárie

Černobyl (Ukrajina) Havárie 7.stupně Došlo k přehřátí a explozi jednoho z reaktorů. Do vzduchu se uvolnil radioaktivní mrak, který postupoval Východní Evropou a Skandinávií, po celé severní polokouli. Byly kontaminovány rozsáhlé oblasti Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Bylo evakuováno a přesídleno lidí. 60% radioaktivního spadu skončilo v Bělorusku

Vrtulník Mi-26 při hašení havárie

Vesnice v opuštěné zóně

Plavecký bazén v Pripjati

Sarkofág 4. reaktoru r. 2008

Japonsko – Fukušima, 11. března 2011 Zasažení Japonska tsunami a zemětřesením. Stupeň 7, postupná exploze reaktoru 1-4. Evakuováno lidí.

Satelitní pohled

Stopy radiace ve světě

Zdroje: C3%AD_syndrom C3%AD_syndrom – zajímavé fotografie y_Fuku%C5%A1ima_I y_Fuku%C5%A1ima_I %C3%A1rie %C3%A1rie radioaktivni-mrak-dorazit-do-ceska.html radioaktivni-mrak-dorazit-do-ceska.html - galerie fotografií obětí katastrofy