Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT 28.8.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti financování dětského domova se školou Veselíčko
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Projekt podpory technického vzdělávání B. Wojnar.
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Organizační struktura
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
SOUČASNÁ SITUACE V ČR, MOŽNOSTI A ZMĚNY DO BUDOUCNA
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Sněm RVŠ1 Přehled činnosti Předsednictva RVŠ za období květen - listopad 2008 (3 řádná zasedání: , a )
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Dotační projekty Vysokého Mýta
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Martina Vojtěchová
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
"Budete-li dobře pečovat o své tělo, vydrží Vám po celý život" George Coevoet.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
NZZ – Nová závěrečná zkouška IPN Dana Kočková, NÚOV MŠMT,
Cíl a identifikace výzvy
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Strategické řízení a plánování
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Základní vzdělávání a další …
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Bc. Magdalena Zábranská
Tisková konference zahájení školního roku 2009/2010
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Zhodnocení období 2005 – 2008 v oblasti školství a sportu
Tisková konference
PHmax ve středním vzdělávání
Příprava operačních programů
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Statutární město Ostrava
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Podpora technického vzdělávání v Kraji Vysočina
Vítejte na třetí místní konferenci
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Novinky v preventivně výchovné činnosti u HZS ČR
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT

Školní rok 2008/2009 v číslech MŠ celkem296,2 tisíc dětí ZŠ celkem822,0 tisíc žáků 1. stupeň462,0 tisíc žáků 2. stupeň360,0 tisíc žáků 1. ročník 94,8 tisíc žáků SŠ celkem509,5 tisíc žáků SŠ s maturitou392,4 tisíc žáků Přijatí130,6 tisíc žáků Absolventi112,6 tisíc žáků

Děti v mateřských školách

Nově přijatí do 1. ročníku ZŠ

Střední školy – nově přijatí SŠ s maturitou - odborné Nárůst o cca 9 % (5,2 tis.) SŠ s výučním listem Pokles o cca 30 % (16,8 tis.) Gymnázia Nárůst o cca 9 % (2,2 tis.)

Reforma vzdělávacích programů Probíhá –ŠVP a ročník ZŠ a osmiletých gymnáziích –připrava další RVP pro odborné školství Metodická podpora –portál –konzultační centra v každém kraji –nabídka přímé pomoci školám – výsledek spolupráce VÚP a NIDV (od sloučení v 1 organizaci)

Legislativní změny Nově - 3 přihlášky na SŠ – schváleno 1. etapa novely školského zákona – Parlament ČR Novela zákona o pedagogických pracovnících – vláda ČR 2. etapa novely školského zákona – první návrh

Průběžné kroky Příprava státní maturity Řešení problematiky SŠ a jeho vazba na trh práce Systém zkoušek z českého jazyka pro cizince (spuštění 1.9., Příprava standardu učitelské profese

Koncepční kroky Kam jsme došli od Bílé knihy 2001? Kam chceme jít dál? Chceme vidět dále, než pár metrů před sebe? Koncepční skupina expertů – v květnu začala pracovat – na podzim budou první výsledky

Koncepční kroky Klíčové problémy –silná závislost výsledků na rodinném zázemí –zvětšující se rozdíly mezi výsledky jednotlivých škol –nedostatečné přizpůsobení vzdělávacího systému společenskému vývoji –problém ověřování kvality

Vysoké školství Příprava zákona o terciárním vzdělávání Vnější hodnocení Akreditační komise Start systémových projektů – reforma terciárního vzdělávání – hodnocení výzkumu a vývoje a vzdělávací činnosti na VŠ – podpora technického a přírodovědného vzdělávání

Financování vysokých škol Cíl –příprava na reformu –navýšení finančních prostředků na VŠ –příspěvek na vzdělávací činnost na 1 studenta (graf) –finanční prostředky na jednoho studenta a srovnání s HDP (graf) Podpora výzkumu a vývoje –VŠ obdrží prostřednictvím MŠMT 5,7 mld. Kč

Financování vysokých škol

Reálné výdaje na VŠ OECD Factbook 2008 Vývoj v období

Státní podpora sportu Péče o sportovní talenty Systém Sportovních středisek - Program IV Sportovní centra mládeže - Program II Koncepce státní podpory sportu do roku 2012 – Olympijský cyklus – Prostředky směřovat přímo sportovcům – Odstranění duplicit při administraci

Státní podpora mládeže Předsednictví ČR v Radě EU „Evropa mladýma očima“ – Kampaň Koncepce státní politiky pro oblast dětí a mládeže na období 2007 – 2013 – Plán aktivit na léta 2008 – 2009

Sociální programy ve školství Projekt Centra podpory inkluzivního vzdělávání Transformace ústavní výchovy –Standardy kvality zařízení ústavní výchovy –Transformace systému péče o ohrožené děti –mezirezortní spolupráce Metodika prevence zneužívání ICT k agresi mezi žáky ve školách

Počáteční vzdělávání –podpora ZŠ, SŠ, žáků se SVP a DVPP –říjen-prosinec (nad)regionální projekty Další vzdělávání –jaro přes kraje Podpis OP VaVpI –září 2008 Výzvy –listopad – první výzvy pro OP VaVpI Strukturální fondy