Nově diagnostikovaný nádor vaječníků: kasuistika Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca European Institute of Oncology Milan, Italy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protokol DOXIL-MMY-3001 Randomizovaná kontrolovaná studie s lékem VELCADE (bortezomib) v monoterapii nebo v kombinaci s lékem DOXIL v léčbě relapsu.
Advertisements

Postupy při nálezu rezistence v prsu
Triplicitní nádorové onemocnění (kazuistika)
Nádorová onemocnění jícnu,žaludku a tenkého střeva, NETs
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Papilární uroteliální NEOPLÁZIE nízkého maligního potenciálu PUNLMP
International Congress of Medicine for Everyday Practice
Anne-Claire Hardy-Bessard Clinique Armoricaine Saint-Brieuc France Avastin v klinické praxi: kazuistiky nemocných s ovariálním karcinomem.
Prevence a léčba komplikací spojených s ozářením karcinomu prostaty
Nádory jícnu Esophageální karcinom: Adenokarcinom (oblast distálního jícnu) Spinoceluární karcinom (oblast horních 2/3 jícnu) Pohlaví: výskyt 7x více.
Stěna střevní v UZ obraze – diff. dg. zesílené střevní stěny
Zlepšení výsledků léčby žen s pokročilým karcinomem vaječníků: GOG-0218 Michael Birrer Harvard Medical School, Boston, USA.
Turnovský P., Šiller J. Chirurgická klinika Pardubice
Avastin v klinické praxi: kazuistiky
Chyby a omyly v péči o prsy z pohledu klinika
Nádory ledvin.
II.část aa.
Léčebné strategie u kolorektálního karcinomu
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Antonio González-Martín MD Anderson Cancer Centre Madrid, Spain Avastin v klinické praxi: vedení léčby Nechirurgické nežádoucí příhody při léčbě ovariálního.
Antiangiogenní léky - optimalizace léčby nemocných s metastatickým karcinomem prsu
Resekční výkony u tumorů pankreatu
Vředová choroba žaludku a dvanáctníku, nádory žaludku
VODA A ŽIVOT Voda je jedním z nejdůležitějších prostředků k životu na naší Zemi. Potřebuje ji člověk, zvířata i rostliny.
Testikulární nádory.
Nádory vaječníků.
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Nádory žaludku Výuka IV ročník 2012 DEGHAS.
Timothy Perren St James’s Institute of Oncology, Leeds, UK Zlepšení výsledků léčby žen s pokročilým karcinomem vaječníků: ICON7.
Session IV Professor Stanley Kaye Royal Marsden Hospital London, UK The shift, moving forward.
Ovária.
Indikátory kvality mamografického screeningu v podmínkách senologického centra Večeřová L., Zemanová G., Vachoušek J. Centrum pro nemoci prsu, Praha 10.
VEGF u ovariálního karcinomu
Budoucnost léčby ovariálního karcinomu: přehled probíhajících a připravovaných studií Eric Pujade-Lauraine Hôpitaux Universitaires Paris Centre Site.
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do 1 Revmatologie.
Gynekologické operace
Klinicko-patologický seminář
Onemocnění aorty.
Akutní stavy v gynekologii
Urologická klinika 3. LF UK a FNKV
Vylučovací soustava 2.
Benigní a maligní nádory dělohy a vaječníků
Nevaskulární intervence I.
Endometrióza Eva Zemčíková
Kazuistika Jana Pospíšková David Belada IV. interní hematologická klinika Lékařská fakulta UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové Novinky v léčbě lymfoproliferací.
Případ jedné plicní embolie diferenciální diagnóza dušnosti – kazuistika Eva Kociánová, Martin Hutyra, Jan Přeček, Miloš Táborský I. interní klinika -
Zvětšení patrové tonzily
serózní tubární intraepiteliální karcinom
Botryoidní rhabdomyosarkom vaginy u 3 měsíční holčičky – úskalí kurativní onkologické léčby MUDr Viera Bajčiová,CSc MUDr Peter Múdry,PhD, prof.MUDr Jaroslav.
Je nutný staging onemocnění? Michaela Matoušková PPD 2015.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Frauenklinik, CVK J. Sehouli Director of the Department of Gynecology Head of the European Competence Center for Ovarian Cancer Charité-Campus Virchow.
Periampulární gangliocytický paraganliom Nemocnice Vsetín, chirurgické oddělení Jaroslav Sankot.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Kasuistika T.Nebeský, FN Brno Bohunice. Anamnéza  25 letá žena  kuřačka  asi rok pozoruje zatvrdlinu v oblasti levé tváře za úhlem mandibuly Klinika.
NEZÁVISLÉ RADIOLOOGICKÉ HODNOCENÍ STUDIE FÁZE III GOG218 S BEVACIZUMABEM (BEV) V PRIMÁRNÍ LÉČBĚ POKROČILÉHO EPITELOVÉHO NÁDORU VAJEČNÍKŮ, PRIMÁRNÍHO NÁDORU.
CT vývodných cest močových Bohatá Š., Nebeský T. Radiologická klinika FN Brno a LF MU Brno Valtice 2013.
Pozdní diagnóza Crohnovy nemoci
Má pacient Crohnovu chorobu?
Kazuistika č.1 Prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc..
Peripartální krvácení z pohledu porodníka
DIAGNOSTIKA HIRSCHSPRUNGOVY NEMOCI
Kazuistika 1 Hoch 6 let Zdráv
Kazuistika – 42 letý muž, nekuřák, těžká forma penetrující formy Crohnovy choroby kolon, komplikovaná rectovesikální píštělí a abscesy v oblasti pánevního.
18F-FDG-PET/CT v diagnostice gynekologických nádorů
Žena, nar
CRC a UC Milan Lukáš.
Transkript prezentace:

Nově diagnostikovaný nádor vaječníků: kasuistika Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca European Institute of Oncology Milan, Italy

Upozornění Informace uvedené v této prezentaci mohou odkazovat na indikace léku, které nejsou registrované a/nebo nejsou uvedeny v souhrnu informací o produktu nebo se vztahují k lékům, které jsou hodnoceny v klinických studiích. Nejedná se o návod k použití v neregistrovaných indikacích

Anamnéza a vyšetření Žena, 54 let, anamnéza zvýšené teploty, bolestí břicha a pánve a častějšího močení po dobu několika týdnů Bez zvětšení obvodu břicha, obstrukce střeva, nauzey/zvracení a beze chronické zácpy nízkého stupně Fyzikální vyšetření ukazuje na mírnou distenzi břicha s undulaci Hmatná resistence v přední pánvi bez „cul-de-sac“ nodularity bolestivosti

Anamnéza a vyšetření Normální krevní obraz a diferenciál Normální jaterní a ledvinné funkce CA-125 = 1 591,0 U/mL

Na CT ukazuje na komplexní masu ve střední pánvi, mírný ascites a zesílení mezenteria, prominující omentum a 6cm masu v retroperitoneu vpravo paraaortálně pod úrovní levé ledvinné žíly Jaký postup byste doporučili? 1.Zahájit neoadjuvantní chemoterapii 2.Provést laparotomii ke zhodnocení rozsahu nemoci 3.Provést laparotomii a resekci

Nález při laparotomii: Dva až tři litry ascitu Velká,12cm masa vycházející z levých adnex, adherující k děloze, levé pánevní stěně a sigmoideu Nádorové plaky podél levé pánevní stěny se šířením do levého uterosakrálního ligamenta Masa 6x4x4cm v retroperitoneu, v níž je zavzata aorta, dutá žíloa a začátek dolní mezenterické tepny Normální omentum, povrch tenkého i tlustého střeva a horního břicha

Jaký postup byste volili během laparotomie? 1.Provést omentektomii a podat 2-4 cykly neoadjuvantní chemoterapie (dle odpovědi) s plánovanou intervalovou resekcí 2.Provést omentektomii a podat primární chemoterapii primary chemotherapy s možností explorace po 6 cyklech 3.Provést omentektomii a resekci masy na levých adnexech (± totální abdominální hysterektomii a resekci pravých adnex) a podat 2-4 cykly chemoterapie s plánovanou re- explorací s posouzením resekability nádoru ve stěně pánve a v retroperitoneu 4.Pokusit se o resekci nádoru v pánvi i v retroperitoneu

Při laparotomii byla provedena resekce Byla provedena resekce nádoru levých adnex v kontinuitě s nádorem v levé pánevní stěně, mobilizován levý ureter a sigmoideum Byly odstraněny děloha a druhostranný vejcovod a vaječník společně s omentem; bez makroskopických známek nádoru Pánevní uzliny nebyly palpačně abnormální Paraaortální masa byla resekována s clusterem normálně vyhlížejících paraaortálních uzlin a s malým lineárním segmentem dolní duté žíly; bez příhod Reziduální nádor = 0 Vyšetření zmrazeného nádoru: serózní papilární karcinom vysokého stupně vycházející z levých adnex

Krevní ztráta během operce byla < 500 ml a hemodynamické poměry byly stabilní Resekovali byste i bilaterálně pánevní uzliny s dosažení kompletní cytoredukce? 1.Ano 2.Ne

Definitivní histologie potvrdila primární špatně diferencovaný karcinom vycházející z levého vejcovodu s metastazováním do levého vaječníku, levé pánevní pobřišnice na serózu dělohy a na povrch pravých adnex s rozsáhlým postižením paraaortálních uzlin Jaký by byl váš další postup? 1.Zahájit chemoterapii paklitaxel/karboplatina i.v. každé 3 týdny, plán 6 cyklů 2.Zahájit chemoterapii paklitaxel týdně/karboplatina i.v. každé 3 týdny, plán 6 cyklů 3.Zahájit chemoterapii paklitaxel/karboplatina i.v. + bevacizumab a následnou udržovací léčbou bevacizumabem v monoterapii 4.Zahájit intraperitoneální chemoterapii (cisplatina nebo karboplatina) den 2, paklitaxel i.v. dne 1 a paklitaxel i.p. den 8 s bevacizumabem nebo bez bevacizumabu

1.Zahájit chemoterapii paklitaxel/karboplatina i.v. každé 3 týdny, plán 6 cyklů 2.Zahájit chemoterapii paklitaxel týdně/karboplatina i.v. každé 3 týdny, plán 6 cyklů 3.Zahájit chemoterapii paklitaxel/karboplatina i.v. + bevacizumab a následnou udržovací léčbou bevacizumabem v monoterapii 4.Zahájit intraperitoneální chemoterapii (cisplatina nebo karboplatina) den 2, paklitaxel i.v. dne 1 a paklitaxel i.p. den 8 s bevacizumabem nebo bez bevacizumabu Byla by vaše volba jiná při velkém makroskopickém reziduu?

Pacientky byla kontrolovány gynekologem každé 3 měsíce, prováděno gynekologické vyšetření a ultrazvuk, bez vyšetření krve CT po 8 měsícíchBřišní dyskomfort, provedeno gynekologické vyšetření a ultrazvuk Gynekologické vysečení bez hmatné resistence, ale „hrubá tkáň“ v apexu vaginy a v Douglasově prostou (~5mm) US po 8 měsícíchAscites a zesílení pobřišnice Pacientka přichází na kliniku a dožaduje se ‘účinné léčby se zachováním kvality života Vaginální ultrazvukAbdominální ultrazvuk

Jaká je vaše obecná strategie/ doporučení? 1.Odmítnuté léčba a odeslání k jinému specialistovi, protože omezení výběru léčby jsou pro vás nepřijatelná 2.Nejlepší podpůrná léčba (zahrnující paracentezy) protože jde o nevyléčitelné onemocnění 3.Pokusit se přesvědčit pacientku, aby souhlasila s operací 4.Diskutovat s pacientkou a doporučit chemoterapii 5.Navrhnout ‘nový léčebný postup’ a doporučit bevacizumab

Pokud by byla zvolena chemoterapie, který režim byste doporučili? 1.Karboplatina v monoterapii 2.Pegylovaný liposomální doxorubicin (PLD) v monoterapii 3.PLD + trabectedin 4.Karboplatina + gemcitabin 5.Karboplatina + paklitaxel 6.Karboplatina + PLD 7.Kombinace s karboplatinou + bevacizumab

1.Karboplatina v monoterapii 2.Pegylovaný liposomální doxorubicin (PLD) v monoterapii 3.PLD + trabectedin 4.Karboplatina + gemcitabin 5.Karboplatina + paklitaxel 6.Karboplatina + PLD 7.Kombinace s karboplatinou + bevacizumab Pokud by interval bez platiny byl 18 měsíců a byla by zvolena chemoterapie, který režim byste doporučili?