Protierozní ochrana 3. cvičení Téma: Manuální řešení - charakteristické profily, stanovení faktorů L, S, R 143YPEO ZS 2015/2016 2 + 3; z,zk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV GEODÉZIE
Advertisements

NÁVRH CEMENTOBETONOVÉHO KRYTU
Časové řady OA a VOŠ Příbram.
Testování statistických hypotéz
Využití výškových dat.
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
Plošná interpolace (aproximace)
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
ČÁST B – ÚZEMNÍ STUDIE Definice dle stavebního zákona č. 183/2006 Sb. a jeho prováděcích vyhlášek - § 30 (1) Územní studie navrhuje, prověřuje a posuzuje.
Morfologická křivka kmene
Hodnocení krajinných změn, příklad z ČR
Příprava plánu měření pro lopatku plynové turbíny
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C2 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Základy hydrauliky a hydrologie
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Zjišťování zásoby porostu pomocí jednotných objemových křivek - JOK
ÚHÚL, pobočka Plzeň vedoucí projektu: Ing. Petr Macháček
Testy významnosti Karel Mach. Princip (podstata): Potvrzení H O Vyvrácení H O →přijmutí H 1 (H A ) Ptáme se:  1.) Pochází zkoumaný výběr (jeho x, s 2.
Trasování lesních cest
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Diplomová práce Modelování vlivu lesního vegetačního krytu a lesní půdy na srážko-odtokové vztahy Vedoucí diplomové práce: Mgr. Jan Unucka Studijní obor:
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Trasování lesních cest
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Základy regionální geografie
Drsnost vegetace Ing. Daniel Mattas, CSc..
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Výpočet erozní ohroženosti půdy s využitím gridu
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
Návrh složení cementového betonu.
Model rozložení sněhové pokrývky v povodí vodárenské nádrže Šance Zpracovává : Bc. Jiří Juroš Vedoucí : doc. Dr. Ing. Jiří Horák Diplomová práce.
Aplikovaná statistika 2.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Fluviální geomorfologie Lekce 3
Modelování eroze Kateřina Růžičková. Proces eroze Rozrušování a transport objektů na Zemském povrchu Příčiny: Mechanické působení (vítr, voda, led, sníh,
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Protierozní ochrana 5. & 6. cvičení Téma: GIS řešení USLE – stanovení faktorů LS a K. Výpočet ztráty půdy a určení erozní ohroženosti 143YPEO ZS 2015/2016.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Spalovací motory Ing. Jan Hromádko, Ph.D. Témata cvičení.
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Protierozní ochrana 12. cvičení Téma: Protierozní opatření – příprava dat pro dimenzování prvků (CN, srážky, odtoky) 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 14. cvičení Téma: Dimenzování prvků PEO – propustek (program Hydra) 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 8. cvičení Téma: Posouzení erozní ohroženosti pomocí programu SMODERP 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2015/ ;
Výškopis ● Vrstevnice -Vrstevnice je čára o stejné nadmořské výšce zobrazená na mapě. – Interval i = M / 5000 – Hlavní, vedlejší.
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
Model rozložení sněhové pokrývky v povodí vodárenské nádrže Šance
Cvičení z meteorologie a klimatologie podzim 2009
Protierozní ochrana 16. cvičení Téma: Protierozní opatření – dimenzování prvků PEO 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk.
Protierozní ochrana 7. cvičení Téma: Posouzení erozní ohroženosti pomocí programu SMODERP 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
Spalovací motory Témata cvičení
- váhy jednotlivých studií
UŽITÁ HYDROLOGIE A VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
Jednoduchá simulace odtoku v povodí
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Multifaktorová analýza
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
ZANÁŠENÍ TOKŮ A NÁDRŽÍ – PLOŠNÉ ZEMĚDĚLSKÉ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VLTAVY
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Statistika a výpočetní technika
Transkript prezentace:

Protierozní ochrana 3. cvičení Téma: Manuální řešení - charakteristické profily, stanovení faktorů L, S, R 143YPEO ZS 2015/ ; z,zk

Devátý Jan, Ing. Laburda Tomáš, Ing. Neumann Martin, Ing. Kontakt: Místnost B670 Konzultační hodiny: Čt 10:00-11:30 Webové stránky předmětu: Sekce Pro studenty / online přednášky a cvičení / YPEO Vedoucí cvičení

Kvantifikace erozních jevů – metoda USLE (Universal Soil Loss Equation ) empirickáodvozena W. H. Wischmeierem a D. D. Smithem v r používá se jako základní empirická metoda pro hodnocení intenzity erozního procesu v USA i dalších zemích (v 70. letech byla verifikována pro podmínky ČR); univerzálnínázev „univerzální“ znamená, že při stanovení hodnot jednotlivých faktorů se podařilo analýzou a vyhodnocením všech datových souborů překonat regionální omezenost dříve odvozených vztahů  aplikace rovnice v různých podmínkách šesti faktorů: G = R. K. L. S. C. P (t/ha.rok)počítá dlouhodobou průměrnou roční hodnotu ztráty půdy pro svah/profil na základě rovnice (viz výše) pomocí šesti faktorů: G = R. K. L. S. C. P (t/ha.rok)

Zakladatelé USLE (D. Smith & W. Wischmeier) Elementární výzkumné odtokové plochy (W. Wischmeier a kol.)

Experimentální povodí KHMKI Býkovice

USLE vychází z principu tzv. přípustné ztráty půdy na tzv. jednotkovém pozemku, jehož parametry byly jasně definovány a odvozeny z rozměrů standardních výzkumných odtokových ploch s délkou 76,2 ft (22,13 m), sklonem 9 %, jejichž povrch je mechanicky kultivován ve směru sklonu svahu jako úhor po dobu min. dvou let (pro tento pozemek jsou hodnoty faktorů LS, C a P rovny 1,0 ). L - faktor délky svahu S - faktor sklonu svahu R - faktor erozní účinnosti deště a povrchového odtoku K - faktor erodovatelnosti půdy C - faktor ochranného účinku vegetace P - faktor protierozního opatření LS – topografický faktor } Erozní faktory USLE

Zadání č. 2: 2.1 Vliv délky svahu (L faktor) 2.2 Vliv sklonu svahu (S faktor) 2.3Podélné řezy 2 vybraných CHP (určí cvičící) Pro všechny charakteristické profily plošného povrchového odtoku stanovte hodnoty erozních faktorů L a S. Pro vybrané profily zhotovte podélný řez. Uvažujte jednotný faktor R.

představuje vliv nepřerušené délky svahu na ztrátu půdy. poměr ztráty půdyvyšetřovaném pozemku pozemku jednotkovéhovyjadřuje poměr ztráty půdy na vyšetřovaném pozemku o dané délce svahu ke ztrátě půdy z pozemku jednotkového délky 22,13 m a sklonu 9% při stejných ostatních podmínkách. horizontálníIntenzita eroze se zvyšuje se zvyšující se délkou svahu, která je definována jako horizontální vzdálenost od místa vzniku povrchového odtoku k bodu, kde se buď sklon svahu sníží natolik, že začne ukládání erodovaného materiálu, anebo se odtok soustředí do odtokové dráhy. 2.2L faktor

Stanovení hodnoty L faktoru pro dráhy plošného odtoku : L = ( l d / 22,13) p kde p je exponent závislý na sklonu svahu; pro sklony ≥ 5% je p= 0,5 l d = nepřerušená délka svahu Tab. 2 Hodnoty exponentu p (bez interpolace, platí od – do) Sklon svahu (%) 55 3,1 – 4, 11 p0,50,40,30,2 2.2L faktor charakteristické dráhy plošného odtoku Hodnoty L faktoru vyčíslete pro všechny charakteristické dráhy plošného odtoku v rámci řešeného území - tabulka

2.3 Podélný řez CHP Náležitosti výkresu: převýšený řez terénem, měřítka, směr sklonu svahu (0 je nahoře) výškové kóty ve vynášených bodech (průsečíky s vrstevnicemi) staničení v m, km sklonové poměry rozpiska Pro 2 vybrané charakteristické profily plošného povrchového odtoku (určí cvičící) vypracujte výkres podélného řezu

S faktor – METODA PRO PŘÍMÉ SVAHY Pro VŠECHNY řešené profily vyčíslíme pomocí vztahu: S = (0,43 + 0,30. s + 0,043. s 2 ) / 6,613 (rov.1) kde s je průměrný sklon svahu (%), Sje průměrná hodnota faktoru pro celý svah. S (%) S faktor0,180,260,350,450,570,700,841,001,171,351,551,751,972, ,462,722,993,273,573,894,214,554,905,265,646,036,436,857,28 Tab.1 Příklad hodnot S faktoru pro celé hodnoty sklonu svahu podle rovnice 1

Pro DVA charakteristické profily, k nimž máme k dispozici vykreslený PODÉLNÝ PROFIL vyhodnotíme S faktor s ohledem na tvar svahu: tvarového součinitele  Zahrnutím vlivu tvaru svahu pomocí tvarového součinitele je zohledněna vzdálenost části svahu od horního okraje pozemku k danému místu a tím narůstající objem odtoku a jeho erozní potenciál v dolních částech svahu.  Výsledný průměrný S faktor se stanoví jako vážený průměr dílčích hodnot S faktoru určených podle rov.1. Váhy jsou stanoveny s ohledem na polohu úseku na svahu  Větší vzdálenost od počátku svahu  vyšší váha úseku  vyšší hodnota faktoru v dolní části svahu  přesnější hodnota S faktoru. S faktor – METODA PRO NEPRAVIDELNÝ TVAR SVAHU ,030,060,070,090,100,110,120,130,140,15 Tab.2 Hodnoty tvarového součinitele pro svah rozdělený do 10 stejných úseků

POSTUP:  rozdělení podélného profilu svahu na 10 stejně dlouhých úseků  přiřazení váhy úseku dle jeho polohy (viz Tab.2)  určení průměrného sklonu svahu v každém úseku  podle rov.1 určení dílčích hodnot S faktoru v každém úseku  výsledný S faktor je součet jednotlivých faktorů úsek číslo Váha vlivu w Sklon (%) S faktor Součin w x S 10,0360,570, ,0660,570, ,0760,570, ,09101,170,1053 S faktor – METODA PRO NEPRAVIDELNÝ TVAR SVAHU Ʃ=Ʃ=

Představuje EROZNÍ ÚČINNOST DEŠTĚ a povrchového odtoku Dešťová kapka svou kinetickou energií rozbíjí půdní agregáty a uvolňuje půdní částice. Pokud vznikne povrchový odtok, mohou jím být poté odneseny. Erozní účinnost deště je určena kvalitativními charakteristikami deště (kinetickou energií, intenzitou, resp. jejich kombinací). Méně často bývá označován jako index EI 30. Tento faktor (index) je produktem celkové kinetické energie deště a jeho maximální 30-ti minutové intenzity: R = EI 30 = (E d / 100). I 30 R - erozní účinnost deště (MJ.ha -1.cm.hod -1 ) E d - celková kinetická energie deště (J.m -2 ), I 30 - maximální 30-ti minutová intenzita (cm.hod -1 ) R faktor – PRO JEDNU SRÁŽKOVOU UDÁLOST

Hodnota R faktoru pro každou určitou oblast se stanovuje rozborem ombrogramů erozně nebezpečných dešťů za daný rok (s celkovým úhrnem větším než 12,5 mm a během 15 minut byl úhrn alespoň 6,25 mm). Údaje o hodnotách R faktoru jednotlivých dešťů lze statistiky zpracovávat a třídit, např. jako měsíční nebo roční průměrné hodnoty. Aby byly výsledné průměrné hodnoty dostatečně reprezentativní, je třeba zpracovat všechny erozně nebezpečné deště za období délky alespoň 25 let. Průměrná roční hodnota R faktoru závisí na četnosti výskytu srážek, na jejich kinetické energii, intenzitě a úhrnu. Tyto charakteristiky se liší podle geografické polohy. Hodnoty R faktoru jsou statisticky zpracovány v podobě map R faktoru, např. pomocí isoerodent. R faktor – ZPRACOVÁNÍ HODNOT

R faktor – V PRAXI Pro návrh PEO a posouzení erozní ohroženosti byla dle metodiky z roku 2002 závazná vyhláškou daná průměrná roční hodnota pro ČR: R = 20 MJ.ha -1.cm.hod -1 V posledních letech proběhlo zpřesnění mapy isoerodent ve spolupráci VÚMOP Praha a ČZU Praha; doposud publikované studie a mapy jen dokumentují zjištěné rozdíly, které jsou způsobeny různými chybami, zejména vlivem různě dlouhých řad pozorování stanic ČHMÚ. Přehodnocení hodnot R-faktoru podporuje srovnání se sousedními zeměmi – průměrná roční hodnota R = ± 50. Dle nové metodiky z roku 2012 je závazná prům. roční hodnota: R = 40 MJ.ha -1.cm.hod -1,ale není schválená pro všechny účely (např. pozemkové úpravy) a navíc vyvstávají problémy s hraničními hodnotami přípustné ztráty půdy (viz dále). Tato problematika proto prochází dalším zpřesňováním. Ve cvičení použijeme novou hodnotu R = 40

Požadované výstupy Souhrnná zpráva (dle požadavků) Výpočet L faktoru pro každý profil Výkres podélného řezu 2 vybranými charakteristickými drahami Výpočet S faktoru pro každý profil + pro 2 profily podrobnější metodou pro nepravidelný svah

Děkuji vám za pozornost