1 Kariérní systém a reforma financování Jaroslav Fidrmuc MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118 12 Praha 1 tel.: +420 234.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Advertisements

MŠMT - Odbor 32 Financování výzkumu a vysokých škol Ing. Petr Valášek
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Kvalifikovanost učitelů z pohledu politických stran a zřizovatelů.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
KARIÉRNÍ SYSTÉM ŘEDITELŮ
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Reforma financování regionálního školství
Sněm Rady vysokých škol1 Rozpočet vysokých škol v roce 2008.
Porada ředitelů dětských domovů zřizovaných Moravskoslezským krajem odbor školství, mládeže a sportu KÚ MSK oddělení přímých nákladů.
1 Gymnázia z pohledu statistických dat Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Čerpání rozpočtu přímých výdajů za rok 2009 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Čerpání rozpočtu přímých nákladů za rok 2012 Zpracoval: OŠMS, oddělení přímých nákladů Datum:
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2009 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2008.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2010 Prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs Listopad 2009.
Informace o výběrovém řízení FRVŠ 2012 Prezentace pro 9. zasedání sněmu RVŠ dne Doc. PhDr. Petr Zemánek, CSc. Listopad 2011.
Financování regionálního školství
NSK z pohledu MŠMT v roce 2015 Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek ministra
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Podpora plavání na ZŠ Petr BANNERT ředitel odboru vzdělávání
Odměňování pedagogických pracovníků
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Financování regionálního školství (seznámení s principy) Jindřich Fryč 07/02/2013.
KONCEPČNÍ ZÁMĚR REFORMY SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Aktuální informace (pro RK vedoucích pracovníků a pracovníků přímo řízených organizací) Mgr. F. Dobšík (30. duben 2013)
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
Rozpočet přímých NIV na rok 2010 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 26. srpna 2010 KÚ Liberec.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
MŠMT červen Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Prioritní osy 4a Systémový rámec celoživotního.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Změny financování RgŠ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2014
Rozpočet přímých NIV na rok 2017
Šetření uplatnění absolventů vysokých škol
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Kariérní systém v procesu legislativních změn
Porada s řediteli škol a školských zařízení
Společné setkání „minitýmů“
Změny financování regionálního školství
REFORMA STŘEDNÍHO ŠKOLSTVÍ Zvyšování kvality a efektivity středního vzdělávání Libereckého kraje Bc. Radek Cikl náměstek hejtmana pro resort.
Základní vzdělávání a další …
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Normativní financování vztahy a souvislosti
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 21. října 2011 Liberec.
PHmax ve středním vzdělávání
PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Změny financování regionálního školství
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Rozpis rozpočtu a normativy
Transkript prezentace:

1 Kariérní systém a reforma financování Jaroslav Fidrmuc MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:

2 Kariérní systém učitelů Výsledky projektu: Standard učitele 4 kariérní stupně: Začínající učitel Samostatný učitel Učitel 3. KS Učitel 4. KS

3 Některé problémy výstupu projektu Finanční ohodnocení: 3. KS – příplatek 5.000Kč, 15% učitelů 4. KS – příplatek Kč, 5% učitelů MPSV neumožní financovat, nemění se náročnost vykonávané práce Problematika 4. KS Anglie ustupuje Problematika vykonávané činnosti

4 Současné přehodnocování KS Standard absolventa pregraduálního studia Standard učitele na dalších KS Adaptační období 2 roky Smlouva na dobu určitou Uvádějící učitel Tutor VŠ připravující učitele Samostatný učitel Učitel na 3. KS

5 Současné přehodnocování Finanční ohodnocení Varianta: přechod do vyšší platové třídy Přechod do vyššího KS: Začínající učitel, samostatný učitel Plán profesního rozvoje Profesní portfolio Pohovor: ŘŠ, začínající učitel, tutor

6 Současné přehodnocování Přechod do vyššího KS: Samostatný učitel, učitel 3. KS zvažují se různé varianty, včetně atestační komise Návrh na dvoustupňový kariérní řád: Rámcový kariérní řád Školní kariérní řád Výsledný návrh bude představen 19. listopadu, PS

7 Reforma financování rgš Stávající model Provozní náklady – zřizovatel Mzdy, ONIV – MŠMT prostřednictvím KÚ Způsob financování z MŠMT na KÚ: Věkový normativ na žíka Úloha KÚ: Z věkového normativu stanoví oborové normativy Financování školy: Formou krajského normativu na žáka

8 Negativa současného způsobu financování Různé kraje stanovují různé oborové normativy Snaha škol přijmout co největší počet žáků Závislost ŠVP, platů aj. na počtu žáků ….

9 Návrh nového systému financování rgš Provozní náklady – zřizovatel Platy, ONIV – MŠMT Způsob financování z MŠMT: Princip: uhradit potřebné náklady na realizaci ŠVP již od stanoveného minimálního počtu žáků ve třídě (17) Způsob stanovení počtu financovaných odučených hodin: stanovit maximální počet hodin, který obor může dostat uhrazen (ph max )

10 Financování mzdových nákladů Platy školního managementu a THP Platy učitelů dle přiznané platové třídy a platového stupně, včetně příplatků za specializační činnosti Platy provozních zaměstnanců podle počtu tříd Zohledněn: Nenárokové složky Kariérní řád Inkluze Počet žáků ve třídě – zvýšením nenárokové složky A další

11 Financování ONIV Zohledněny specifické potřeby – řidičské průkazy, svářečské průkazy aj.

12 Zohlednění potřebnosti oborů Nesouvisí přímo s reformou financování Možné cesty: Úprava oborů školy a jejich kapacit v rejstříku škol Zohlednit: Uplatnění absolventů na trhu práce Potřebnost oborů (predikce potřeb trhu práce…) Stanovit počty otvíraných tříd jednotlivých oborů, které budou financovány Představení výsledné podoby reformy financování rgš: PS 19. listopadu

13 Jaroslav Fidrmuc Náměstek sekce vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská Praha 1 www: Děkuji Vám za pozornost