DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha, Svaz měst a obcí České republiky
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu VĚCNÝ ZÁMĚR NOVELY HORNÍHO ZÁKONA Rada vlády pro energetickou a surovinovou strategii Praha,
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
ZPRACOVÁNÍ STŘEDNĚDOBÝCH PLÁNŮ DOPRAVNÍ OBSLUŽNOSTI ÚZEMÍ
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
SOUČASNÁ SITUACE Relativní spokojenost se svozovými společnostmi Výhrady k nákladům PERGO Rekreanti (obecnější problém) DOTAZNÍKY.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
POH ČR Babylon Liberec 22. října 2014 Ing
Facility management ČSN EN
BABYLON 22. říjen 2014 Liberec Databáze kompostáren za rok 2013 Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů.
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
Evropská směrnice o odpadech z pohledu měst a obcí
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Odpadové hospodářství
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Úspory energie a regenerace
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Hodnocení plnění POH LK
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Právní režim nakládání s odpady
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Právní předpisy a změny v právních předpisech z pohledu odpadového hospodářství Eva Kubová Odbor odpadů MŽP.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Plán odpadového hospodářství Karlovarského kraje Veřejné projednání návrhu POH Ing Martina Škvorová Ing. Pavel Novák s.r.o.
INFRASTRUKTURA PRO ODDĚLENÝ SBĚR VYUŽITELNÝCH A NEBEZPEČNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU V ÚSTECKÉM KRAJI „DOPNĚNÍ SÍTĚ SBĚRNÝCH DVORŮ V ÚSTECKÉM KRAJI“
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Novosedlice – návrh pilotního plánu změny hospodaření s odpadem Lokalita – ulice Bystřická a Sokolská Termín realizace: duben 2016 – prosinec 2016.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
POH krajů Problémové oblasti jejich přípravy Porada (MVČR) 7
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
PODPORA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ÚSTECKÉM KRAJI 2 - POSOSUK 2
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Transkript prezentace:

DSO Tolštejn – Odpadové hospodářství Ing. Jan Slavík, Ph.D.

Legislativní změny v roce 2014  Novela zákona o odpadech (č. 229/2014 Sb.)  Zákaz skládkování SKO a recyklovatelné a využitelné odpady od roku 2024  Povinnost třídit BRKO a kovy v obcích od roku 2015  Max. množství odpadů jako TZS na skládkách činí 20 % hmotnostních odpadů uložených na skládky  Odebrání souhlasu s provozem zařízení ke sběru a výkupu odpadu při porušení zákazu výkupu odpadů  Nařízení vlády č. 352/2014 Sb., o Plánu odpadového hospodářství ČR pro období  Vyhláška č. 321/2014 Sb., kterou se stanoví rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování složek KO

POH ČR  Bod písm. b) „Obce budou průběžně vyhodnocovat obecní systém pro nakládání s KO vč. obalové složky, nakládání s SKO, systém tříděného sběru odpadů, systém nakládání s BRKO, systém nakládání se stavebními odpady a výrobky s ukončenou životností, pocházejícími od občanů obce a zapojených subjektů. V rámci tohoto vyhodnocování budou posouzeny kapacitní možnosti systému nakládání s odpady a s VUŽ a navrhnuta opatření k jeho zlepšení. Obce rovněž vyhodnocují naplňování opatření Programu předcházení vzniku odpadů, které je součástí POH obce (nebo svazku obcí)“.

Legislativní změny v roce 2015  Účinnost vyhlášky MŽP č. 321/2014 Sb.  Vyhláška č. 27/2015 Sb. (novela vyhlášky č. 383/2001 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady)  Zákaz výkupu určených kovových odpadů od FO za hotové  Úplný zákaz výkupu vybraných odpadů od FO (umělecká díla, pietní předměty, obecně prospěšné zařízení apod.)  Vyhláška k vymezení odpadů použitelných na TZS a vyhláška na TAP  Vyhláška k vymezení odpadů, které nebude možné od roku 2024 ukládat na skládky  Úpravy prováděcích předpisů v souvislosti s novelou zákona o odpadech

Nové právní předpisy  Zákon o odpadech  Zákon o výrobcích s ukončenou životností (elektrozařízení, baterie a akumulátory, pneumatiky a vozidla s ukončenou životností)  Věcné záměry zákonů  Pokračují práce na paragrafovém znění  Platnost od roku 2016 s účinností od roku 2017

Dopady na města a obce Kompenzační Základní Riziková2.000 Účelová  Nárůst odpovědnosti za odpady, jež vznikají na území obce  Vyšší tlak na strategické plánování (odklon od řešení operativních problémů)  Vyšší tlak na dosažení kvalitativních „standardů“ odpadových služeb  Nárůst nákladů obecních systémů vs. tlak na hospodárné nakládání s veřejnými prostředky

Výchozí situace SKOPapírPlastySkloNK ORP Varnsdorf192,0520,698,796,470,13 ORP Rumburk182,7419,359,219,740,12 Ústecký kraj206,0117,637,667,850,13 ČR215,9518,089,7210,970,32 Výtěžnost tříděného sběru a produkce SKO v roce 2012 (kg/obyv.*rok) Zdroj: EKO-KOM, a.s. (2013)

Náklady systému? Náklady – sběr, svoz a odstranění SKO v roce 2012 (kg/obyv.*rok) Náklady – odstranění SKO v roce 2012 v obcích bez skládky (kg/obyv.*rok) Zdroj: IURMO (2013)

Náklady tříděného sběru Náklady - papír v roce 2012 (kg/obyv.*rok) Náklady - plasty v roce 2012 (kg/obyv.*rok) Zdroj: IURMO (2013)

Náklady tříděného sběru Náklady - sklo v roce 2012 (kg/obyv.*rok) Zdroj: IURMO (2013)

Hustota sběrné sítě Obyv./průměrné hnízdo ORP Rumburk266 ORP Varnsdorf338 Ústecký kraj121 Jihočeský kraj116 Vysočina107 ČR148 Zdroj: EKO-KOM, a.s. (2013)

Co s tím dělat?  Optimalizace individualizovaných systémů nakládání s odpady v obcích (vč. spolupráce se svozovou firmou)  Benchmarking cen a kvality služeb  Příklady dobré praxe  Optimalizace jednotlivých prvků systému vč. aktivizace veřejnosti  Zvyšování rozpočtových příjmů (domácnosti, živnostníci, prodej druhotných surovin)  Vyšší angažovanost zástupců měst a obcí  Spolupráce obcí  Spolupráce obcí se soukromými subjekty (PPP projekty – infrastruktura, svozové firmy s podílem veřejných zdrojů apod.)

Meziobecní spolupráce +  snížení nákladů  sdílená odpovědnost  vliv na podobu („kvalitu“) poskytovaných služeb  realizace kapitálově náročných akcí (např. výstavba zařízení)  respektování lokálních podmínek a zvyklostí  vyšší obchodní potenciál (druhotné suroviny) -  pravidla rozhodování (koordinace zájmů jednotlivých obcí)  Nutnost koncensu omezuje rychlost rozhodování  míra vlivu zejména nejmenších obcí na podobu systému  management výkonu jednotlivých služeb (veřejné vs. soukromé)

Úkoly JS  Zprostředkování komunikace se zástupci okolních ORP (kapacity k odstraňování/využívání odpadu po roce 2024)  Komunikace se zástupci KÚ Ústeckého kraje (POHk a jeho realizace obcemi ve Šluknovském výběžku)  Komunikace se zástupci MŽP o možnostech přeshraničního pohybu odpadu za účelem odstranění  Analýza způsobů nakládání s odpady obcemi v Sasku (využití kapacit TA Lauta) + potenciální exkurze  Organizace exkurze (příklady dobré praxe v OH)  Organizace kulatého stolu o OH v ORP Děčín, ORP Ústí nad Labem, ORP Nový Bor, ORP Česká Lípa vč. zástupců ÚK a MŽP

Děkuji za pozornost!