VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování ryby.
Advertisements

RYBY.
Základní škola Kladruby
RYBY.
Obecná charakteristika Stavba těla
Třída RYBY Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě Obratlovci žijící ve sladké i slané vodě. Mají kostěnou kostru a dýchají pomocí žaber. Tělo.
Elektronická učebnice - II
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Třída RYBY. Osnova: Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnější stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba těla Vnitřní stavba.
Prvouka 3.ročník Gabriela Mikulková 2012
RYBY Osteichthyes, Pisces. RYBY Osteichthyes, Pisces.
Ryby.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Ryby autor: David Hainall.
Anatomie Kapra obecného
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
RYBY Přírodopis 7. ročník.
SLADKOVODNÍ RYBY
bichir chrupavčití – bichiři kostěná kostra bez rostra
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_11.
Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s vnější stavbou těla ryb a mírně.
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK RYBY
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.13 Anotace: Vzdělávací oblast: Ryby
Pří_171_Rozmanitost přírody_Kapr Autor: Mgr. Eliška Galíková
Třída Ryby Nejpočetnější skupina obratlovců, výskyt od prvohor
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
OBRATLOVCI RYBY.
Živočichové rybníka Ryby
Základní škola Kladruby
TAJENKY.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
vytvořila: Lucie Míková
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Blanka Kabeláčová Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_23_ Ryby I. – stavba těla Číslo projektu:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Třída: Ryby znaky: ● tělo protáhlé, ze stran zploštělé ● kůže kryta šupinami a slizem ● končetiny = ploutve: – párové – břišní, prsní – nepárové – hřbetní,
RYBY. kapr obecný vouskykrátká řitní ploutev dlouhá hřbetní ploutev.
Ryby Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
RYBY Přírodopis 7. třída.
Zástupci ryb Obratlovci vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Stavba těla: skřele hlava trup ocas čichové jamky hmatové vousy prsní ploutve břišní ploutve řitní ploutev ocasní ploutvev postranní čára hřbetní.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem ryb. Materiál je plně funkční pouze s použitím.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Třída: RYBY.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): říjen 2011 Ročník: 4
RYBY (písemka - zástupci)
Třída : Paryby U/6 žraloků Zástupci: žraloci - rejnoci
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Poznávačka ryb.
Ryby. AUTOR: Eliška Jurčicová
VY_32_INOVACE_04-35 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_118_Ryby
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Elektronická učebnice - II
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_65_Ryby - učební text + kontrolní otázky Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor

Ryby: Kapr - chovná ryba - všežravec Tělo - hlava srostlá s trupem, skřele chrání žábry, šupiny a sliz chrání tělo, ploutve - rovnováha, pohyb Smysly - zrak - oči bez víček, sluch nedokonalý, čich - čichové jamky, hmat - hmatové vousky, postranní čára - vnímání polohy Ploutve - párové – prsní, břišní - nepárové - ocasní, řitní, hřbetní Plynový měchýř - potápění – vynoření Rozmnožování- pohlavní – tření – jikra – mlíčí – oplození mimo tělo – plůdek Chov: soustava rybníků - mělké – tření - větší - vývoj plůdku – 1rok - velké – dospělost = 3 roky Další ryby: štika obecná – dravá – požírá plevelné a nemocné ryby lín obecný – ploché tělo, výborná chuť cejn velký – říční ryba slunka obecná – plevelná plotice obecná - bělice

Doplň slova do vět a samotná slova napiš do sešitu: 1.Smysly ryb: Otřesy na břehu a vlnění vody vnímá……………….., čich má uložený v ……………………………………, hmat má uložený………………………………., dýchá pomocí…………………………………………… 2.Vyplout k hladině a ponořit se může pomocí………….. 3.Rozmnožování ryb nazýváme………………………., samec vypouští………………… samice…………… 4.Dravá ryba……………………… 5.Plevelná ryba…………………………. 6.Potoční ryba………………………

Odpovědi na otázky: 1.Boční čára, otvory v rypci, vousy, žábry 2.Plynový měchýř 3.Tření, mlíčí, jikry 4.Např. štika 5.Např. okoun, plotice 6.Např. pstruh potoční

Zdroje obrázků: Učebnice: Kvasničková Danuše: Ekologický přírodopis pro 6.třídu, třetí přepracované vydání,nakladatelství Fortuna, ISBN