ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2548 OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_12_AZ kvíz Opakování učiva 6.ročníku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování na test z přírodopisu
Advertisements

Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Život na Zemi.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Viry říše: nebuněční.
Název školy Adresa školy Číslo projektu Číslo materiálu v sadě Předmět Anglický jazyk Téma (název prezentace) Opakovací hra – slovíčka At home – 4. ročník.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Hra je určená pro dvě družstva nebo dva žáky – červené x modré Po kliknutí na tlačítko s číslicí se zobrazí otázka, s otázkou se zároveň zobrazí napovídající.
Viry.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: Vztahy mezi organismy
AZ KVÍZ NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Hra Návod.
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
LIŠEJNÍKY Lišejníky jsou organismy složené. Jedná se o SYMBIÓZU houby a řasy. Houba poskytuje řase vodu a řasa houbě dává organické látky. Díky tomuto.
Houby, viry, baktérie Pro 6. ročník Autor: Mgr. Pavlína Marková
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Opakování a procvičení učiva
Základy přírodních věd
Výživa rostlin Autor: Mgr. Jarmila Kučerová Projekt „EUROgymnázia“
Opakování učiva pro žáky 6. tříd
Viry.
PŘÍRODOPIS Bakterie – 6. ročník..
VZTAHY MEZI ORGANISMY.
ŽIVOT NA ZEMI Přírodopis 6. třída.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_20
HOUBY ŘÍŠE.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
HOUBY.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.05 Anotace: Prezentace vysvětlí základní rozdíly mezi jednobuněčnými a mnohobuněčnými organismy, procvičuje a opakuje učivo. Vzdělávací.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR6_10
Bezobratlí živočichové travních společenstev
Korýši Mgr. Helena Roubalová
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Vztahy mezi organismy.
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Živočichové rybníka a jeho okolí
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
Projevy života, třídění organismů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres.
Viry VY_52_INOVACE_PR VYPRACOVALA: Mgr. Jana Víchová DATUM: září 2011 URČENO PRO: 6. ročník VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda - Přírodopis KLÍČOVÁ.
A-Z kvíz. genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – bezobratlí rybníka I Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 6/19.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_15_Přírodopis 6. ročník TÉMA: Viry ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_04_01_07.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Silvie Krupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_01_Přírodopis 7. ročník TÉMA: opakování 6. ročníku I. ČÍSLO.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
VY_32_INOVACE_538 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
BAKTERIE = jednobuněčné organizmy - typy bakterií: - kulovité – koky
Název projektu: Moderní škola
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Opakování učiva přírodopisu 6. třída
Vznik a vývoj života na Zemi
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
RISK HMYZ ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
AZ KVÍZ Geologické děje
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
HOUBY.
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY
BAKTERIE.
VY_52_INOVACE_03_Vnější a vnitřní parazité- učební text
Transkript prezentace:

ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_12_AZ kvíz Opakování učiva 6.ročníku SADA 3: PŘÍRODOPIS AUTOR: Mgr. Jana HřebeckáKONTAKT: DATUM VYTVOŘENÍ: ANOTACE: 6. ročník, vyučovací předmět: přírodopis. Materiál slouží k opakování učiva 6.ročníku. AZ KVÍZ Opakování učiva 6.ročníku

AZ KVÍZ AZ KVÍZ Opakování učiva 6.ročníku HraNávod

1 Popište vnitřní stavbu Země: Odpověď 1 – zemská kůra 2 – zemský plášť 3 – zemské jádro

2 Vysvětlete pojem „PRODUCENT“. Uveďte konkrétní příklad. Odpověď Producenti vytvářejí z vody a CO 2 za přítomnosti světla a chlorofylu živiny. Mají schopnost fotosyntézy. Jsou to rostliny a sinice.

3 Vysvětlete pojem „KONZUMENT“. Uveďte konkrétní příklad. Odpověď Konzumenti požírají (konzumují) rostliny nebo jiné živočichy, nemohou živiny vytvářet. Jsou to všichni živočichové.

4 Vysvětlete pojem „ROZKLADAČ“. Uveďte konkrétní příklad. Odpověď Rozkladači rozkládají těla uhynulých rostlin nebo živočichů na jednoduché látky. Jsou to houby a bakterie.

5 Vysvětlete pojem „SYMBIÓZA“. Uveďte konkrétní příklad. Odpověď Symbióza je výhodné soužití dvou různých organismů, kteří si navzájem prospívají. Např. rak poustevníček a sasanka. 2.

6 Vysvětlete pojem „PARAZITISMUS“. Uveďte konkrétní příklad. Odpověď Parazitismus je soužití mezi parazitem a jeho hostitelem. Parazit odebírá hostiteli živiny a tím ho poškozuje. Např. tasemnice a člověk. 3.

7 Uveďte příklad potravního řetězce. Odpověď Např. liška – zajíc - tráva

8 Pojmenujte názvy organel v buňce. Odpověď 1 – chloroplast 2 – vakuola 3 – jádro

9 Uveďte alespoň dva rozdíly mezi rostlinnou a živočišnou buňkou. Odpověď rostlinná buňkaživočišná buňka - je větší- je menší - má buněčnou stěnu- nemá buněčnou stěnu a chloroplasty ani chloroplasty

10 Uveďte dvě nemoci způsobené viry. Odpověď např. rýma, chřipka, infekční žloutenka, dětská obrna, zarděnky, spalničky, příušnice, vzteklina, AIDS, opar, plané neštovice, bradavice, mononukleóza 5.

11 Uveďte dvě nemoci způsobené bakteriemi. Odpověď např. angína, spála, zápal plic, zánět mozkových blan, salmonelóza, borelióza 6.

12 Uveďte alespoň tři typy bakterií. Odpověď koky diplokoky stafylokoky streptokoky tyčinky bičíkaté bakterie

13 Popište stavbu houby: Odpověď 1- prsten 2- plachetka 3 - třeň

14 Uveďte dvě jedlé a dvě jedovaté houby. Odpověď jedlé – např. bedla vysoká, hřib smrkový, klouzek sličný, kozák březový, pýchavka obecná,… jedovaté – např. muchomůrka červená, muchomůrka zelená, ucháč obecný,…

15 Co je to „MYKORHIZA“ ? Odpověď Mykorhiza je vzájemně prospěšné soužití houby s kořeny některých rostlin (např. stromů).

16 Vysvětlete pojem „BIOINDIKÁTOR“ a uveďte příklad. Odpověď Bioindikátor je ukazatel čistoty životního prostředí. Např. lišejník, rak apod.

17 Které organismy mají „STÉLKU“ ? Odpověď lišejníky a řasy 8. 9.

18 Uveďte dva příklady prvoků. Odpověď trepka velkátrypanozóma spavičná měňavka úplavičná

19 Popište oba způsoby rozmnožování žahavců. Odpověď -nepohlavně (pučením) -pohlavně (oplozenými vajíčky; jsou to hermafrodité)

20 Jakou schopnost má nezmar? Vysvětlete. Odpověď Regenerace = schopnost nahrazení ztracené části těla 13.

21 Do které skupiny bezobratlých patří tasemnice dlouhočlenná, a z masa kterého zvířete se jí můžeme nakazit? Odpověď Patří mezi kroužkovce. Nákaza z vepřového masa. 14.

22 Na které tři skupiny se dělí měkkýši? Z každé uveďte jednoho zástupce. Odpověď plži – páskovka, plzák, slimák, ostranka,.. mlži – srdcovka, slávka, ústřice, perlorodka,… hlavonožci – loděnka, sépie, chobotnice, krakatice,…

23 Popište trávicí soustavu pavouků. Odpověď Mimotělní trávení – kořist se účinkem trávicích šťáv rozkládá mimo tělo pavouka.

24 Uveďte dva zástupce korýšů. Odpověď např. rak, krab, humr, langusta, perloočka, buchanka,…

25 Vyjmenujte čtyři typy ústního ústrojí hmyzu a ke každému uveďte jeden příklad. Odpověď sací – např. motýl bodavě sací – např. komár lízací – např. moucha kousací – např. střevlík

26 Na jaké dvě skupiny se dělí hmyz z hlediska rozmnožování? Vysvětlete. Odpověď hmyz s proměnou nedokonalou: vajíčko – larva – dospělec hmyz s proměnou dokonalou: vajíčko – larva – kukla - dospělec

2727 Uveďte rozdíly mezi denními a nočními motýli. Odpověď denní – tykadla zakončená paličkou, pestré zbarvení křídel noční – tykadla nitkovitá nebo hřebenitá, méně výrazné zbarvení křídel

28 Jmenujte tři zástupce blanokřídlého společenského hmyzu. Odpověď např. mravenec, vosa, včela, čmelák

Návod Hra je určená pro dvě družstva. Cílem hry je spojit svými políčky všechny 3 strany trojúhelníku. K otázce se dostanete kliknutím na políčko do oblasti mimo číslo. Poté se vám zobrazí otázka a po kliknutí na tlačítko „odpověď“ i odpověď. Tlačítkem vpravo dole se vrátíte zpět k základnímu trojúhelníku. Políčko se automaticky zbarví do šediva. Pokud družstvo odpoví špatně, necháváme políčko šedivé, pokud správně, změníme barvu políčka kliknutím na políčko (1x − červené družstvo, 2x − modré družstvo). Družstvo si může vybrat i šedivé políčko. V tom případě vyučující zadává náhradní otázku.

Zdroje obrázků: 1.Autor: Mats Halldin, Creative Commons, 2.Autor: Hans Hillewaert, Creative Commons, 3.Autor: Hubert Ludwig, volné dílo, 4.Public domain, 5.Volné dílo, 6.Autor: Rocky Mountain Laboratories, Public domain, 7.Public domain, 8.Autor: Taka, Creative Commons, 9. Autor: Velela, volné dílo, Autor: Barfooz, Creative Commons, Autor: Alan R. Walker, Creative Commons, Autor: Pearson Scott Foresman, Public domain, Autor: Lifetrance, Creative Commons, Public domain, Všechny ostatní neočíslované obrázky pocházejí z knihovny Activinspire.