Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR, 7.10.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Praha 11, 10 Psychoterapeutická a psychosomatická klinika ESET o. s
Zákon o sociálních službách
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Úloha Kraje v sociální oblasti Kompetence a odpovědnost Plán rozvoje a financování.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Regionální péče v Praze
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Plánovaný rozvoj služeb
Koncepce péče o staré občany
Psychiatrie, její postavení a organizace psychiatrické péče (bakalářské a magisterské studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno definice.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Pavel Novák - zástupce komunitních služeb RE: FORMA, na které záleží
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Projekt transformace psychiatrických léčeben MUDr. O. Pěč, Mgr. B. Wenigová Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Práce s pacienty s duální diadnozou v ambulantím programu ESETU v letech MUDr Lucie Jurkovská.
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
REFORMA PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ Strategie reformy psychiatrické péče Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav „Strategie reformy psychiatrické.
Teorie Case managementu Mgr. Pavel Říčan, MUDr. Jan Stuchlík
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Lucie Bankovská Motlová
Rehabilitace v psychiatrii
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Teze NAP pro řešení Alzheimerovy choroby a obdobných onemocnění v České republice Odbor zdravotních služeb MZ.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Informace ministra zdravotnictví o průběhu reforem psychiatrické péče (Center duševního zdraví) 28. Schůze Výboru pro zdravotnictví PS P ČR MZČR, Praha,
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA Úvod do problematiky, dosažené výsledky Josef Vymazal.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Příprava reformy - cíle a přínosy PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Aktuální dotační příležitosti IROP
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Obor zdravotních služeb MZ
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Centra duševního zdraví v kontextu reformy psychiatrické péče
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Výzvy v politice duševního zdraví 2019+
KA 4: Ambulance s rozšířenou péčí
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
Transkript prezentace:

Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,

Agenda Popis stávajícího systému Popis inovace Rizika a jejich řešení

Systém psychiatrické péče v ČR – ambulance

Systém psychiatrické péče v ČR – lůžková péče

Systém psychiatrické péče v ČR – komunitní péče Komunitní péče v gesci zdravotnictví Krizová centra a denní stacionáře – 5000 klientů (2012) Komunitní péče v gesci MPSV Terénní sociální služby pro duševně nemocné – 3870 klientů (2011) Rezidenční zařízení v resortu MPSV Cca 2000 lůžek

Porovnání počtu lůžek na jednu psychiatrickou instituci v Evropě

Počet lůžek ve státech Evropy

Závazky ČR 2005 – Helsinská deklarace duševního zdraví pro Evropu 2005 – Zelená kniha – strategie duševního zdraví pro EU 2008 – Evropský pakt duševního zdraví a wellbeingu 2009 – Ratifikace úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením

Změna paradigmatu péče v medicíně Medicínský koncept Zaměření na popis symptomů Zaměření na léčení nemocí versus Rehabilitační koncept Zaměření na překonání handicapu Zaměření na individuální rehabilitační plány Zaměření na biosystemický model nemoci (Spauding 2011)

Funkce CDZ v systému péče o duševně nemocné Koordinační Předcházení hospitalizacím Zkracování hospitalizací

Centra duševního zdraví – pro koho jsou? pacienti se závažným duševním onemocněním dlouhodobá léčba pacienti s rizikem rozvoje SMI cílem je včasná diagnostika léčba akutní stavy nebo dekompenzace psychiatrických onemocnění z okruhů F2, F3, F4, F5 a F6 cílem je krátkodobá intervence

CDZ – co dělají? Mobilní multidisciplinární týmy v přirozeném prostředí pacientů dlouhodobá rhb péče Denní služby Ambulantní psychiatrická/klinicko-psychologická péče Krizové služby jsou dostupné nepřetržitě (24/7) CDZ disponuje 2 – 8 lůžky pro krátkodobý stabilizační pobyt nepřesahující 10 dní

CDZ – personální obsazení (FTE) Psychiatr (psychoterapeut) 1,5 Klinický psycholog (psychoterapeut)1,0 Psychiatrické sestry7-12 Sociální pracovníci7-12 Pracovníci technicko-materiálního zázemí1,5 Počet reflektuje velikost spádové oblasti (cca 100 tis. obyvatel)

Rizika Nedostatek profesionálů Zajištění financování v systému Nízká míra meziresortní koordinace Reinstitucionalizace nebo transinstitucionalizace. Nevhodné časování jednotlivých kroků, nebo absenci alternativních služeb, resp. jejich postupný zánik Riziko bariér, které stojí v cestě poskytování péče rizikovým skupinám, například bezdomovcům, somaticky komorbidním Skrytá psychiatrická nemocnost a nastavování kapacity systému pouze na identifikované pacienty

Obavy versus důkazy Leff: z pětileté sledování 670 propuštěných nezvýšila se úmrtnost ani sebevražednost, bezdomovectví bylo pozorováno u 0,6% vzorku. na konci 5ti letého sledování bylo hospitalizováno 10% pacientů Metaanalýza Cochrane pozitivní efekt v komunitní léčby vůči standardní v oblasti: míry rehospitalizace frekventnější vytvoření nezávislého bydlení lepší kvalita života u klientů komunitních služeb neprokázali zlepšení, ale ani zhoršení v rovině symptomů

KTC Pilotní projekt CDZ – Komunitní terénní centrum PNB

Před zařazením do služby KTCBěhem péče v KTC Počet hospit.3121 Dny hospit. 2333,5372 Dny průměr86,413,8 Prům. náklad Kč Kč Snížení nákladů na hospitalizaci o téměř 3 miliony Kč Proti tomu stojí náklady na odb. 914 a léky Efektivita pro systém – Case study

Strategie reformy psychiatrické péče Zlepší kvalitu života lidí s duševním onemocněním Naplní závazky ČR z minulosti Je bezpečná pro klienty Je předvídatelná pro systém financování To vše za předpokladu, že bude koordinovaná a bude zajištěna spolupráce mezi participujícími resorty

Děkuji za pozornost