Autor: Kateřina Lapáčková. Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z obnovitelných zdrojů
Advertisements

vypracovala: Monika Čápová, Michaela Modrová
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
TEPELNÁ ELEKTRÁRNA.
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Energie uvnitř planety Země
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
Systémy pro výrobu solárního tepla
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
ALTERNATIVNÍ ZDROJE ENERGIE
Jaké jsou technické prostředky ke snižování vlivu dopravy na životní prostředí - Jaká auta budeme používat? Patrik Macháček ZŠ Vítězná, Litovel 1250.
Vývoj člověka Lidé i jejich život na Zemi se postupně mění, vyvíjejí se. Gorila Gorila je jedním z lidoopů, který žije volně v některých pralesích. U nás.
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Větrné elektrárny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
PARNÍ TURBÍNA Barbora Čomová, Milan Večeřa, Veronika Nováková, Vojtěch Rezek, Adam Kostrhun.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Martin VRZALA. * Energetika * Primární energetické zdroje * Obnovitelné energetické zdroje.
Energetika.
vypracovaly: Simona Bernatiková Michael Froml Aneta Bartovská
Společenské a hospodářské prostředí
GEOTERMÍLNÍ ENERGIE Ch_113_Energie_Geotermální energie Autor: Mgr. Jiří Sukaný Škola: Základní škola Velehrad, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Tepelná elektrárna.
Ch_113_Geotermální energie
Tepelné čerpadlo 2.
Větrná elektrárna Autoři: Jakub Vlasák Jiří Folta Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Geotermální energie Využití na Islandu.
Temelín.
Geotermální energie Využití na Islandu.
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Výroba a přenos elektrické energie Číslo DUM: III/2/FY/2/2/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
SVĚTELNÁ ENERGIE. Vznik světelné energie Jaderná energie ve Slunci se mění na světelnou energii, tu zachytí solární panely, ze kterých vychází elektrická.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
VY_32_INOVACE_ CESTA ENERGIE Mgr. Irena Škantová Environmentální výchova listopad ročník Hra je určena pro pochopení významu, využití.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
VY__III/2__INOVACE __215 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. – 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Geotermální energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Tepelné čerpadlo 2.
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Vypracoval: Martin Půr
Vytápění Dálkové vytápění
Vytápění Dálkové vytápění
Větrná energie Dominik Šnajdr 8.A.
Tepelné motory VY_32_INOVACE_29_Tepelné motory
Digitální učební materiál:
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Tepelné motory - proudové a raketové motory
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Autor: Kateřina Lapáčková

Vznik Vzniká uvnitř planety Země. Jedná se o energii, kterou Země částečně dostala již při svém vzniku z mlhoviny a následnými srážkami kosmických těles. Také částečně vzniká přirozeným vývojem a rozpadem minerálů.

Přírodní projevy Erupce sopek, vyvěrání gejzírů, horkých pramenů nebo par

Historie 1888 – lidé na Islandu začali používali teplou vodu k vytápění skleníků 1904 – Ital Pierro Ginori Conti rozsvítil přírodní tepelnou energií 5 žárovek 1912 – byl již v provozu generátor o kapacitě 250 kW elektrické energie 1927 – navrhl Francesco Larderel využití přehřáté páry na výrobu kyseliny Borité – bylo hlavní město Reykjavík postupně zásobováno teplem z geotermálních zdrojů.

Pierro Ginori Conti Francesco Larderel

Získávání Geotermální energie je ze země získávána čerpáním přirozeného tepla z hlubinných vrtů.

Geotermální elektrárna 1. Systém na suchou páru – používá páru získanou ze země přímo na pohon turbíny 2. Mokrá pára – horká voda se mění na páru a ta pohání turbíny 3. Horkovodní – voda o nižší teplotě předá teplo ve výměníku jiné kapalině s nižší teplotou varu a její páry pohání turbínu

Výhody: Nevýhody: Velmi malé vlivy na životní prostředí. Nezávislost na dodávkách paliva. Téměř bezobslužný provoz. Ve srovnání s jinými obnovitelnými zdroji stálost výkonu. Další zastavěná plocha s možností narušení života některých živočichů, v krajním případě až možné vymírání některých druhů. Nejistoty v geologických podmínkách – zda se skutečně podaří vytvořit dostatečně velký teplený výměník. Možné riziko zemětřesení

Využití v Česku Ústí nad Labem- vytápění plaveckých bazénů a zoologické zahrady v Ústí nad Labem Děčín- výtopna zásobuje polovinu města teplem

Děkuji za pozornost JMXXUfSzs5AM&ved=0CAIQqi4oAQ JMXXUfSzs5AM&ved=0CAIQqi4oAQ