Sběrnice CAN (Controller Area Network) Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a vyšší odborná skola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Ethernet IV. - Thin-Ethernet Ročník:4.
Advertisements

Digitální učební materiál
Síťové karty, parametry
The Controller Area Network - CAN Sériový komunikační protokol s podporou distribuovaného řízení v reálném čase.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Průmyslová komunikace
ActuatorSsensorInterface
USB porty a jejich využití
USB rozhraní aneb Jak to funguje Vypracoval: Vladimír Paločko Pro předmět: Periferní zařízení (X36PZA)
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Standardizace sítí LAN Ročník:4. Datum.
Počítačové sítě Architektura a protokoly
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Profibus FMS Fieldbus Message Specification. Průmyslová sběrnice Profibus je určena pro automatizaci výrobních linek (výroba automobilů, plnicí linky,
Protokol TCP/IP a OSI model
 vytváření signálů a jejich interpretace ve formě bitů  přenos bitů po přenosové cestě  definice rozhraní (pro připojení k přenosové cestě)  technická.
Linková (spojová) vrstva
Výrok "Věřím, že OS/2 je předurčen stát se navždy nejdůležitějším operačním systémem." (Bill Gates, Microsoft, 1982)
Programovatelné automaty Vrstvový model sítě
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Vestavné mikropočítačové systémy
Dělení podle topologie
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Sběrnice Obr. 1.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY METODY PŘÍSTUPU K SDÍLENÉMU MÉDIU Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Techniky pro komunikační kanály s násobným (sdíleným) přístupem Techniky pro dvoubodové komunikační kanály Techniky pro zvýšení využitelnosti spoje – multiplexing.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Vestavné mikropočítačové systémy
Počítačové sítě Datový spoj (Data Link) Organizovaný komunikační kanál
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-07.
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Topologie.
LonWorks  Otevřené distribuované systémy  Ucelená technologie  Komplexnost  Libovolná topologie  Nízká cena.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
PB169 – Operační systémy a sítě Řízení přístupu k médiu, MAC Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Lokální počítačové sítě Téma:Token - Ring II. - přístup na síť.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
Počítačové sítě Datový spoj
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
1 Počítačové sítě Protokoly LAN Protokoly vrstvy datových spojů – LAN Specifikace IEEE 802 – pokrývá :Specifikace IEEE 802 –vrstvu fyzickou (standardy.
Počítačové sítě 5. přednáška standardizace počítačových sítí
Počítačové sítě 2. přednáška rozdělení počítačových sítí topologie počítačových sítí metody přístupu k médiu Tato prezentace je spolufinancována Evropským.
Počítačové sítě 4. přednáška standardy LAN - historický přehled Ethernet 10 Mb/s - vlatnosti platformy detekce chyb při přenosu Tato prezentace je spolufinancována.
Počítačové sítě Přenos signálu
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Řízení přenosů TCP Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Počítačové sítě Přenos signálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Počítačové sítě 12. Další technologie LAN © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● Arcnet.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Topologie počítačových sítí
MIKROPROCESOROVÁ TECHNIKA
Distribuovaný operační systém pro mikroprocesory
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
PB169 – Operační systémy a sítě
Jednočipové počítače – I2C sběrnice
Zabezpečení přenosu dat
Úroveň přístupu ke komunikačnímu médiu
Počítačové sítě IP vrstva
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Síť ARCnet (1) ARCnet (Attached Resource Computer Net-work) je síťová architektura vyvinutá společ-ností Datapoint Corporation v roce 1982 Používá topologii:
Network Fundamentals – Chapter 7
Sériový port (1) Určen k připojení:
Úvod do počítačových sítí - Linková úroveň
Transkript prezentace:

Sběrnice CAN (Controller Area Network) Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická a vyšší odborná skola

1. Co je to CAN? ● Je sběrnice původně vyvinuta pro automobilový průmysl pro síť senzorů a funkčních jednotek ● Specifikována normou ISO (definuje vrstvy L1 a L2 z ISO/OSI) ● Síť sběrnicového typu bez adresace zpráv (posílá se sdělení s identifikátorem zprávy) ● Vyznačuje se velkou odolností proti rušení ● Používá se pro protokoly: CANopen, DeviceNet, SDS, CANaerospace, J1939, SmartCraft, NMEA 2000, CAN_Kingdom, SafetyBUS p, MilCAN a ARINC 825

2. Vznik sběrnice CAN ● Vyvinuta firmou Robert Bosch GmbH v roce 1983 ● Protokol byl vydán v roce 1986, standard CAN 2.0 pak v roce 1991

3. Standardy CAN sběrnice ● CAN 2.0A ● 11bit. Identifikátor ● Standardní formát zprávy ● CAN 2.0B (ECAN) ● 29bit. Identifikátor (11bit. + 18bit.) ● Rozšířený formát zprávy

4. Fyzická vrstva ● Realizuje funkci logického součinu ● Logické úrovně nemají pevně danou hodnotu záleží na konkrétní realizaci (logické úrovně jsou: dominant-(0) a recessive-(1)) ● Dle ISO je sbětnice diferenciální tvořená dvěma vodiči (CAN_H a CAN_L) ● Pro eliminaci odrazů je z obou 2 stran zatížena 120Ω ● Maximální přenosová rychlost 1Mbit/s ● Maximální délka 40m (1Mb/s),konektory D-SUB

4.1 Délka/Rychlost

5. Linková vrstva ● MAC (Medium Access Control) ● Reprezentuje jádro protokolu CAN ● Provádí – Přidávání doplňkových bitů – Kódování dat – Přidělování priorit – Detekce a hlášení chyb + potvrzení přijatých zpráv ● LLC (Logical Link Control) ● Podvrstva řízení datového spoje – Filtrování přijatých zpráv (Acceptance Filtering) – Hlášení o přetížení (Overload Notification)

5.1 Řešení kolizí - CSMA/BA ● (Carrier Sense Multiple Access/Bitwise Arbitration) ● Zařízení vysílá pouze když je sběrnice volná ● Při vysílání zařízení sleduje stav sběrnice ● Při zjištění rozdílu mezi vysílaným a příjmaným signálem okamžitě přeruší vysílání a čeká na uvolnění sběrnice ● Na rozdíl od CSMA/CD nezaruší celou sběrnici, ale zpráva s nižší číselnou hodnotou (vyšší prioritou) dostává přednost a pokračuje ve vysílání

5.1 Řešení kolizí - CSMA/BA

5.2 Časování bitů ● Synchronization segment – Časová synchronizace uzlů na sběrnici ● Propagation time segment – Kompenzace časového zpoždění (vedení + převodníky) ● Phase segment 1 – Kompenzace fázových poruch (během resynch. delší) ● Sample time – Platná hodnota bitu ● Phase segment 2 – Kompenzace fázových poruch (během resynch. Kratší)

5.2 Časování bitů

5.3 Zabezpečení přenosu zpráv ● Kontrola odesílaných dat ● Kontrolní CRC kód (Cyclic Redundancy Check) ● Vkládání bitu ● Kontrola správnosti zprávy (Frame Check) ● Potvrzení přijetí zprávy (Acknowledge - ACK)

5.3.1 Kontrola odesílaných dat ● Porovnání vysílaných dat s daty na sběrnici ● Data jsou stejná – Správně vyslaná data + nejvyšší priorita + sběrnice OK ● Data jsou rozdílná v identifikátoru – Zpráva má nižší prioritu → přerušení vysílání ● Data jsou rozdílná v ACK slotu – Chyba vysílání/příjmu dat → vygenerování Bit error ● Data jsou rozdílná v jiných polích – Vadné zařízení na sběrnici / porucha sběrnice

5.3.2 Kontrolní CRC kód ● Je umístěn na konci každé zprávy a je vypočten ze všech předešlích bitů v dané zprávě. ● Každé aktivní zařízení na sběrnici tento kód přepočítá a v případě rozdílu vygeneruje CRC_Error

5.3.3 Vkládání bitu ● Pevně dané hodnoty bitů ve zprávě ● V případě chyby přenosu vygenerována chyba vkládání bitu

5.3.4 Kontrola správnosti zprávy ● Kontrola dle specifikace zprávy ● V případě že se vyskytne hodnota která na daném místě není povolena ja vygenerována chyba rámce (formátu zprávy)

5.3.5 Potvrzení přijetí zprávy ● Každý uzel na sběrnici musí potvrdit korektně přijatou zprávu bitu ACK slot z hodnoty recessive (1) na hodnotu dominant (0)

5.4 Struktura zpráv ● Typy zpráv ● Datová zpráva – Základní komunikační zpráva (data 0 – 8 bitů) ● Žádost o data – Vysílá uzel žádající o data (obsahuje počet bitů o které žádá), má stejný identifikátor jako data o která žádá ● Chybová zpráva – 6 – 12 bitů úrovně dominant vyslané ihned ● Zpráva o přetížení – bity úrovdě dominant vyslané po End of Frame

5.4.1 Standardní zpráva

5.4.2 Rozšířená zpráva

5.4.3 Porovnání rámců

6. Další informační zdroje – (Všeobecné informace EN) – (Historie) – (Diagnostický počítač pro auta) – (Starší nahrazeno Isem) – (Konektory) – (Velmi stručné) – (Podrobnější CZ informace) – (Integrované obvody) – prezentace vytvořena v OpenOffice.org)

7. Děkuji za pozornost ● Odkaz na prezentaci: