Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačové sítě 2. přednáška rozdělení počítačových sítí topologie počítačových sítí metody přístupu k médiu Tato prezentace je spolufinancována Evropským.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačové sítě 2. přednáška rozdělení počítačových sítí topologie počítačových sítí metody přístupu k médiu Tato prezentace je spolufinancována Evropským."— Transkript prezentace:

1 Počítačové sítě 2. přednáška rozdělení počítačových sítí topologie počítačových sítí metody přístupu k médiu Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Rozdělení počítačových sítí Dle rozlehlosti: LAN (Local Area Network) MAN (Metropolitan Area Network) WAN (Wide Area Network) Dle režimu práce (hierarchie): peer – to – peer (p2p, rovný s rovným) client/server host/terminal Sítě soustředěné a rozsáhlé Sítě veřejné a soukromé Sítě homogenní a heterogenní Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Lantastic, Netware Lite, MS Windows 3.11, 95/98, NT/2000/XP Novel Netware, MS Windows NT/2000/XP UNIX

3 Topologie počítačových sítí hvězda (star topology) kruhová (ring topology) sběrnicová (bus topology) páteřová (backbone topology) stromová (tree topology) neomezená (unlimited topology) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Topologie: Obor matematiky, zabývající se zkoumáním vlastností a vztahů geometrických útvarů, které se zachovávají při oboustranně spojitých, vzájemně jednoznačných zobrazeních. Topologie sítě: Způsob geometrického uspořádání a propojení uzlů sítě.

4 Topologie počítačových sítí Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. hvězda (star topology)kruh (ring topology) strom (tree topology)neomezená (unlimited topology)

5 Topologie počítačových sítí Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. sběrnice (bus topology) páteř (backbone topology) Sběrnicová topologie neumožňuje plný duplex. Za sběrnici lze považovat i rádiovou síť.

6 Metody přístupu k médiu (Media Access Control, MAC) 1.Statické přidělování frekvenční multiplex (FDMA) časový multiplex (TDMA) 2.Centrální přidělování na žádost (např. DPA – 100VG–AnyLAN) na výzvu (pooling) 3.Náhodné přidělování ALOHA rezervační ALOHA CSMA (Carrier Sense Multiple Access) CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access / Collision Avoidance) CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access / Collision Detection) 4.Distribuované přidělování logický kruh (Token Bus) Token Ring Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 Metody přístupu k médiu Náhodné přidělování: při slabém provozu je výhodné začít vysílat okamžitě a nezdržovat se s režií může docházet ke kolizím nejstarší metoda je ALOHA univerzita v Honolulu, vývoj od 1968, zahájení 1971, pro rádiové datové přenosy mezi havajskými ostrovy výpočetní centrum v Honolulu, stanice různě po ostrovech všechna komunikace mezi stanicí a centrem (hub), provoz mezi stanicemi se nepředpokládal vysílání v pásmu VKV, odlišná frekvence pro hub a stanici kdo potřebuje vysílat, vysílá; pozitivní potvrzování; když nepřijde potvrzení, přenos se opakuje při silném provozu neuspokojivé výsledky využití teoretické přenosové kapacity 18,4 % slotted ALOHA (řízená, s časováním) 36,8 % první použití všesměrového rádiového vysílání (tzn. ne dvoubodové spoje) první bezdrátová paketová datová síť principiální východisko pro mnoho aplikací (Ethernet, GPRS, Wi-Fi,...) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 Náhodné přidělování ALOHA rezervační ALOHA stanice, která úspěšně odvysílala paket, má prioritní právo pokračovat využití v družicových sítích CSMA (Carrier Sense Multiple Access) metoda vícenásobného přístupu s příposlechem nosné před zahájením vysílání stanice testuje, zda již nevysílá někdo jiný, vznik kolizí není vyloučen (konečná rychlost šíření signálu) CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection ) jako CSMA, navíc během vysílání neustále kontroluje, zda signál odpovídá tomu, co vysílá při zjištěné kolizi vyšle rušící signál jam a komunikace utichne po kolizi čeká každý uzel náhodnou dobu a pokus se opakuje po marných 16 pokusech se hlásí chyba spojení použití: Ethernet CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access/Collision Avoidance) po každém vysílání se rezervuje doba potřebná pro přenos potvrzovacího rámce použití v bezdrátových sítích - wifi - tam nelze použít CSMA/CD Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 Distribuované přidělování metody s předáváním tokenu (token - speciální rámec, který si mezi sebou stanice předávají, když není požadavek na předávání dat) stanice si předávají token ve stanoveném pořadí v kruhových sítích určeno pozicí v kruhu, použití: Token Ring (IBM, dnes již nepoužívaná síť) - někdy též hyperkorektně „přístupová metoda s předáváním tokenu v síti Token Ring“ FDDI (dnes již nepoužívaná síť) u nekruhových jsou stanice seřazeny (předchůdce, následník) do tzv. logického kruhu, zde nutno řešit ještě přidání a odebrání stanice do/z kruhu použití: Arcnet (dnes již nepoužívaná síť) Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Metody přístupu k médiu použitá metoda předurčuje vlastnosti sítě a má vliv na topologická omezení u náhodných metod je doba odezvy závislá na skutečném provozu u „token passing“ metod je odezva závislá také na počtu zapnutých stanic při malém zatížení výhodnější náhodné metody (není nutno např. čekat na token) při velkém zatížení mají sítě s náhodným přidělováním sklony k zahlcování Zatížení u soustředěných sítí s náhodnými metodami lze vyjádřit poměrem „počet přenesených paketů na jednu kolizi“ za sledované období. Za přijatelné se považují hodnoty 1000 a více za dlouhodobé sledování, ve špičkách o řád nižší. Nízké hodnoty svědčí o přetížené síti (špatně dimenzovaný návrh, technické problémy apod.). Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Topologická omezení - omezení rozlehlosti sítě při daném typu sítě, topologii a konfiguraci. požadavek na maximální přípustné zpoždění rámce při průchodu sítí pro správné fungování dané přístupové metody požadavek zachování kvality přenášeného signálu


Stáhnout ppt "Počítačové sítě 2. přednáška rozdělení počítačových sítí topologie počítačových sítí metody přístupu k médiu Tato prezentace je spolufinancována Evropským."

Podobné prezentace


Reklamy Google